Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Dieta 3D chili


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta 3D chili


   Dieta 3D chili jest jednym z niewielu diet, która nie wymaga skrupulatnego liczenia kaloryczności posiłków, ani też głodowania. Jej innowacyjność względem innych diet sprowadza się do wspomagania utraty tkanki tłuszczowej przy użyciu odpowiednich przypraw i ich odpowiednich ilości - przyśpiesza to proces przemiany materii. Opiera się też na połączeniu przypraw z konkretnym daniem, opartym na zdrowych, nieprzetworzonych produktach - z dużą zawartością błonnika pokarmowego i pełną innych składników odżywczych. Odpowiednie połączenie przypraw i ich odpowiednie ilości stanowią trójwymiarowy (3D) system spalania kalorii. Ponadto dieta jest urozmaicona, aromatyczna i smaczna.

   Dieta 3D chili zawiera więc przyprawy w trzech kolorach, które przy właściwym połączeniu tworzą trójwymiarowy system redukcji niepotrzebnej tkanki tłuszczowej. Najważniejszą przyprawą w diecie 3D jest jak sama nazwa diety wskazuje papryczka chili i zawarta w niej kapsaicyna (organiczny związek chemiczny - alkaloid, odpowiedzialny za ostry, piekący smak). Chili jest głównym przedstawicielem przypraw koloru czerwonego, należy jednak pamiętać o dwóch pozostałych kolorach - zielonym i żółtym.





Ogólne zasady diety 3D chili

   W trakcie 28 dniowej diety trzeba spożywać 5 posiłków dziennie (obowiązkowo spożywając śniadanie), o niewielkiej objętości każdego dnia, co 3 godziny, co powoduje, że nie odczuwamy głodu, a mimo to traci się na wadze. Dieta jest odżywcza, bazuje na przyprawach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, jajkach, nabiale, chudych rybach i mięsie oraz w dużej mierze na owocach i warzywach.

   Dobór odpowiednich przypraw jest sekretem diety 3D chili. Przyprawy zostały podzielone na 3 grupy według kolorów. Ich zadaniem jest przyspieszenie naszego metabolizmu, ułatwienie pracy przewodu pokarmowego oraz zahamowanie apetytu. W diecie zalecany jest również olej lniany w połączeniu z papryką chili. Połączenie to ma nie tylko działanie wspomagające pozbywanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale również dba o nasz układ sercowo-naczyniowy oraz pozytywnie wpływa na koncentrację.

   Kolejnym bardzo ważnym zaleceniem jest odpowiednie wysypianie się, czyli 8 godzin snu. Pozwala to na hormonalną regulację mechanizmów, które są odpowiedzialne za odczuwanie głodu i sytości. Konieczne będzie również wypijanie odpowiednich ilości wody w ciągu całego dnia oraz konieczne jedzenie śniadań. Uzupełnieniem diety będą również specjalne suplementy 3D chili, które zostały pogrupowane, w taki sam sposób jak przyprawy - kolorami czerwonym, zielonym i żółtym. Przyjmowane codziennie w odpowiedniej kolejności pomogą w przyśpieszeniu metabolizmu oraz pomogą w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

   Chociaż tempo odchudzania jest niezbyt duże, jednak po zakończeniu diety nie grozi efekt jo-jo. Osoby cierpiące na schorzenia żołądka (np. wrzody) i z nadciśnieniem powinny przed rozpoczęciem tej diety zasięgnąć porady lekarskiej. Dieta nie jest zalecana kobietom w ciąży.



Produkty dozwolone i zabronione w diecie

   Dieta opiera się głównie na świeżych, nieprzetworzonych produktach, takich jak:

- przyprawy
- jaja,
- chude ryby, wędliny i mięsa,
- nabiał,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- warzywa,
- strączki,
- owoce.

   Menu każdego dnia składa się z prostych oraz urozmaiconych posiłków. Dozwolonymi technikami kulinarnymi są pieczenie, duszenie oraz gotowanie. Dieta ta przyzwala na konsumpcje zdrowych słodyczy, które powinniśmy spożywać razem z przyprawami przyśpieszającymi naszą przemianę materii. Podczas stosowania diety powinniśmy unikać następujących produktów: wysoko przetworzonych słodkości, produktów na bazie białej mąki, słodzonych napojów, dań typu instant oraz fast foodów.



Jakich przypraw używać w diecie 3D chili?

   Podstawową zasadą jest używanie przypraw, które są zgodnie z kolorem klasyfikujemy na grupy:

- czerwoną - oprócz chili w tej grupie znajduje się pieprz kajeński, papryka słodka, czarny pieprz i curry. Zawarta w nich kapsaicyna pomaga przyspieszyć metabolizm. To z kolei przekłada się na spalanie tłuszczu. Czerwone przyprawy dodaje się każdorazowo do posiłków spożywanych na kolację - przez to będą podkręcać metabolizm do spalania podczas snu. Kapsaicyna działa również przeciwbakteryjnie, hipotensyjnie oraz przeciwbólowo.

- zieloną - w tej grupie mamy oregano, tymianek, bazylię, miętę, szałwię, a także czosnek. Przyprawy te działają kojącą na żołądek, wspomagając jego pracę i zmniejszają niestrawność. Zioła te powinny pojawiać się przy okazji śniadania, w tym też na słodko, gdyż pomagają przygotować nasz żołądek do całodziennego funkcjonowania. Przyprawy z tej grupy posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwbakteryjne.

- żółtą - w tej grupie mamy cynamon, imbir i kardamon. Są to przyprawy, których zadaniem jest pobudzanie do pracy układu trawiennego, w tym także stymulacja procesów wytwarzania kwasu żołądkowego. Żółte przyprawy dodaje się do potraw spożywanych w ciągu dnia. Przyprawy żółte hamują apetyt hamują apetyt i zapobiegają podjadaniu niezdrowych produktów.



   Dieta 3D chili opiera się na zasadach prawidłowego odżywiania się, które po dostosowaniu odpowiedniej energetyczności diety oraz indywidualnym uwzględnieniu stanu zdrowia może stanowić skuteczny sposób na zmniejszenie masy naszego ciała. Warto podkreślić, że stosowanie suplementów diety nie jest konieczne w uzyskaniu zadowalających efektów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE