Dieta alkalizująca (zwana również dietą zasadową lub odkwaszającą) to jeden z najnowszych trendów w odżywianiu. Stosowana jest w dużej mierze przez osoby walczące z nadmiarem zbędnych kilogramów, niemniej stanowi również zdrowy sposób odżywiania, zasad którego można trzymać się przez całe życie, niezależnie od wagi.
W czym tkwi jej sekret? Dlaczego jest tak uniwersalna? Dlatego, że ma na celu przywrócenie organizmowi naturalnej równowagi. Tylko w ten sposób można uzyskać i utrzymać piękną sylwetkę oraz zapewnić sobie witalność oraz dobre zdrowie.
|
|
Zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym zostaje zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa, gdzie krew, na skutek nieprawidłowo zbilansowanej diety oraz innych czynników zewnętrznych, ma kwaśny (zamiast zasadowego) odczyn pH. Czym objawia się zakwaszenie organizmu? Jego symptomy to np.:
- ciągłe zmęczenie
- problemy z koncentracją i pamięcią
- drażliwość
- bezsenność
- częste infekcje
- bóle mięśni
- bóle kręgosłupa
- migreny
- trądzik
- wypadające włosy
- łamliwe paznokcie
- bóle wątroby
- kamienie żółciowe
- "worki" pod oczami
- sucha skóra
- problemy żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, zaparcia, refluks, niestrawność, bóle brzucha itd.)
- uderzenia gorąca
- nadpotliwość
- nalot na języku
- obniżone libido.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, w tym np. do nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy, nowotworów, niewydolności nerek, dny moczanowej, artretyzmu, depresji itd.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Przyjmuje się, iż prawidłowo skomponowana dieta składa się w około 80% z produktów alkalizujących (zasadotwórczych) oraz 20% produktów kwasotwórczych. Główną przyczyną zakwaszenia organizmu jest niestosowanie się do owego zalecenia i spożywanie w głównej mierze produktów, które zakwaszają organizm. Poza dietetyczne czynniki, które mają wpływ na zakwaszenie organizmu, to m.in.:
- palenie papierosów
- życie w stresie
- zbyt mała ilość snu.
Produkty kwasotwórcze oraz produkty alkalizujące
Napisaliśmy już, w jakich proporcjach należy spożywać produkty zasadotwórcze (alkalizujące) oraz kwasotwórcze tak, by zachować kwasowo-zasadową równowagę organizmu. Jakie produkty należą do obu tych grup?
Produkty kwasotwórcze to:
- czerwone mięso
- drób
- ryby
- jajka
- cukier
- syntetyczne substancje słodzące
- pszenica (oraz wszystkie produkty, które mają ją w swoim składzie) oraz inne zboża (z wyjątkiem kaszy jaglanej) i produkty zbożowe, otręby
- nabiał (z wyjątkiem śmietany, serwatki, masła i jogurtu naturalnego - te mają neutralne pH)
- kawa
- kakao i czekolada
- czarna herbata
- sól
- fistaszki, nerkowce, orzechy laskowe
- alkohole (z wyjątkiem czerwonego wytrawnego wina, które wykazuje lekkie działanie alkalizujące).
Produkty alkalizujące (zasadotwórcze) to natomiast:
- warzywa
- owoce, w tym owoce suszone (bez dodatku cukru!)
- soki owocowe i warzywne (przygotowane bez dodatku cukru!), w szczególności sok z cytryny
- zielona herbata
- migdały
- kawa zbożowa
- grzyby
- wytrawne czerwone wino
- kasza jaglana.
Dieta alkalizująca
Dieta alkalizująca składa się, jak łatwo się domyślić, w większości z produktów zasadotwórczych (lub nawet w całości z produktów zasadotwórczych - szczególnie na początku jej stosowania, w calu zmaksymalizowania efektów). Ma działanie prozdrowotne, gdyż zapobiega zakwaszeniu organizmu, a więc i jego niebezpiecznym wypisanym wyżej skutkom. Czemu jednak dieta alkalizująca ma wpływ na redukcję wagi? Przede wszystkim dlatego, iż zakwaszony organizm nie jest zdolny do spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, magazynuje ją. Tym samym jeśli jesteśmy na diecie i staramy się być aktywni fizycznie, a waga ani drgnie, bardzo możliwe, iż mamy problem właśnie z zakwaszeniem organizmu. Warto również zauważyć, iż zakwaszenie ową aktywność ogranicza, gdyż powoduje uczucie wiecznego zmęczenia i niechęci. Tym samym osoba, której ciało jest zakwaszone, nie jest w stanie, fizycznie, spalać takiej samej ilości kalorii podczas ćwiczeń jak osoba, której krew ma odpowiednie pH - ta druga może ćwiczyć dłużej i intensywniej. Poza tym dieta alkalizująca składa się w dużej mierze z warzyw i owoców. Te są produktami niskokalorycznymi, a więc w oczywisty sposób wspomagają walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Podsumowując - dieta alkalizująca walczy z tłuszczem zarówno w sposób bezpośredni, jak i pośredni. Pamiętamy, iż tylko zdrowe ciało będzie miało zdrowy wygląd.