Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dieta feng shui - uporządkuj jadłospis i chudnij


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta feng shui - uporządkuj jadłospis i chudnij


   Dieta feng shui wyróżnia się na tle innych diet pod tym względem, że nakazuje zwracać uwagę nie tylko na to, co znajduje się na talerzu, ale także na otoczenie, w którym są przygotowywane i spożywane posiłki.

   Inspiracją do ułożenia diety feng shui jest starożytna wiedza związana z aranżowaniem przestrzeni. Dlatego też wiele założeń i zasad składających się na ten sposób odchudzania dotyczy położenia kuchni, koloru zastawy i tym podobnych kwestii. Głównym założeniem diety feng shui jest stwierdzenie, że zaaranżowanie kuchni zgodnie z zasadami feng shui ma korzystny wpływ na relacje rodzinne, zdrowie oraz życiową energię, a także stymuluje proces redukcji masy ciała.





Kuchnia sprzyjająca odchudzaniu

   Przeważnie mówiąc o kuchni w ramach opisywania określonej diety mamy na myśli kuchnię, jako sposób przyrządzania i podawania potraw specyficzny dla danego kręgu kultury. W tym przypadku chodzi wyłącznie o kuchnię, jako o pomieszczenie, w którym przygotowuje się i spożywa posiłki. Według zasad feng shui kuchnia powinna być położona w południowej bądź w południowo - wschodniej części domu. Drzwi do kuchni należy ulokować w taki sposób, aby nie znajdowały się naprzeciw drzwi do toalety, okna lub drzwi sypialni, ponieważ w przeciwnym razie będzie przez nie uciekała dobra energia.

   Drugą kwestią jest utrzymanie porządku w kuchni. Kuchnia jest często określana jako serce domu. Uporządkowanie jej i utrzymanie ładu może mieć bardzo dobry terapeutyczny wpływ na osobę, która chce schudnąć. Być może sterta naczyń utożsamia nierozwiązane problemy, a zbędne przedmioty przechowywane w kuchni odzwierciedlają nadmiar kilogramów. Niemniej bez względu na filozoficzne dywagacje utrzymanie porządku w tym pomieszczeniu pozwala na odzyskanie kontroli nad całym domem, a w końcu nad swoim życiem, w tym nad masą ciała. Poza tym, w uporządkowanej kuchni łatwiej przyrządzić zdrowy posiłek, a gotowanie zbilansowanych i niskokalorycznych potraw staje się przyjemniejsze.



Pozbądź się mikrofali i jedz przy stole

   Kolejne dyrektywy diety feng shui dotyczą przyrządzania i spożywania posiłków. Podstawową zasadą jest przygotowywanie posiłków bez podgrzewania ich w mikrofali. Według twórców diety kuchenka mikrofalowa ma niekorzystny wpływ na energię chi zawartą w pożywieniu oraz wpływa na zmniejszenie wartości odżywczej pokarmu. Idąc tym tropem można wysnuć kolejną zasadę, jaką jest unikanie przetworzonej żywności i wybieranie świeżych produktów oraz stosowanie technik przyrządzania posiłków mających jak najmniejszy wpływ na zmianę ich wartości odżywczej. Warto zatem zrezygnować z długiego gotowania, pieczenia i smażenia.

   Posiłki powinny być spożywane przy stole, a co więcej po jego południowo - wschodniej stronie. Problem może pojawić się wtedy, gdy wśród domowników jest więcej niż jedna osoba stosująca dietę feng shui. Pomijając starożytne koncepcje, spożywanie posiłku w spokoju przy stole wpływa na poprawę trawienia. Dokładne przeżuwanie kęsów i skupienie uwagi na posiłku, a nie na ekranie telewizora lub komputera może korzystnie wpłynąć na usprawnienie trawienia. Im sprawniej pracuje układ pokarmowy, tym łatwiej schudnąć i utrzymać smukłą sylwetkę.



Żywioły, miska pomarańczy i garnek ryżu

   Do bardziej ekscentrycznych zasad diety feng shui można zaliczyć zasadę pięciu żywiołów oraz dyrektywy nakazujące ustawienie miski pomarańczy na stole oraz garnku ryżu na kuchence. Zgodnie z zasadą pięciu żywiołów konieczne jest zachowanie pewnej równowagi między wodą, ogniem, metalem, drzewami i ziemią. W kuchni stykają się głównie dwa żywioły - woda i ogień. Nie poleca się umieszczania kuchenki obok zmywarki, chociaż jest to dość praktyczne rozwiązanie. Trudno ocenić wpływ usytuowania kuchennych sprzętów na utratę masy ciała. Ta zasada wywodzi się ściśle z filozofii feng shui i służy raczej podkreśleniu związku diety ze starożytną wiedzą. Nieoddzielenie kuchenki od zlewozmywaka bądź kuchenki może sprzyjać popełnianiu dietetycznych błędów.

   Równie irracjonalne może wydawać się uzasadnienie przestrzegania dwóch pozostałych zasad. Zgodnie z zasadami feng shui miska pomarańczy symbolizuje życie zgodne z naturą, szczęście, majątek i zdrowie. Z kolei garnek ryżu jest symbolem bogactwa. Zarówno cytrusy, jak i ryż lepiej wpłyną na utratę masy ciała, jeżeli staną się dodatkowo elementami jadłospisu. Wszystkie gatunki ryżu są polecane, a najbardziej ryż brązowy zawierający nieco więcej błonnika.



Odblokuj przepływ energii

   Nieświeże i przeterminowane produkty spożywcze powodują zablokowanie przepływu energii. Ich przetrzymywanie w kuchni nie jest jednak tak szkodliwe, jak samo spożywanie. Nieświeży pokarm może wywołać szereg problemów zdrowotnych związanych z pracą układu pokarmowego. Energia przepływa nie tylko w kuchni, ale i w organizmie, gdzie może być zablokowana przez toksyny. Warto przygotowywać napary z ziół działające oczyszczająco na organizm.



Kolor ma znaczenie

   Osoby stosujące dietę feng shui powinny zwracać uwagę na kolor zastawy. Odchudzaniu sprzyjają naczynia w czarnym kolorze. Według wiedzy w zakresie feng shui czerń wpływa na zmniejszenie apetytu, a tym samym na zjadanie mniejszych porcji pożywienia. Zupełnie odwrotny wpływ ma natomiast kolor zielony. Unikanie tej barwy dotyczy wyłącznie naczyń. Poleca się też unikać czerwieni i pomarańczowej barwy. Na stole powinny znaleźć się świece w kolorze bieli, w kremowej barwie bądź w kolorze zieleni.




Zobacz więcej na temat:

dieta feng shuiodchudzaniediety


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE