Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dieta przeciw obrzękom


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta przeciw obrzękom


   Worki pod oczami, opuchnięte stopy i inne obrzęki są wynikiem gromadzenia się dużej ilości płynu w tkankach organizmu. Odpowiednia dieta może temu zapobiec.

   Źródłem problemu z obrzękami jest tryb życia polegający na przesiadywaniu przed telewizorem lub komputerami, spożywaniu alkoholu, niedostatecznej ilości snu i małej aktywności fizycznej. Obrzęki mogą towarzyszyć chorobom nerek, serca i złemu wchłanianiu białka oraz alergiom pokarmowym.





Obrzęki - objaw groźnych chorób?

   Worki pod oczami i obrzęki nóg są skutkiem zatrzymania w organizmie sodu i wody. Kłębuszkowe zapalenie nerek może objawiać się opuchnięciem twarzy, a zespół nerczycowy powoduje obrzęk całego ciała. Obrzęk na powiekach i pod oczami może towarzyszyć nadczynności tarczycy. Ponadto może dojść też do obrzęku łydek. W przypadku niedoczynności tarczycy mogą wystąpić obrzęki dolnych i górnych powiek i rąk. Rozprzestrzenia się on na policzki, nasadę nosa i wargi. W przebiegu chorób serca dochodzi do wzrostu ciśnienia w żyłach. Dochodzi do nich w wyniku zatrzymywania sodu i wody w organizmie. Początkowo obrzęk nóg pojawia się wieczorem, a w późniejszej fazie choroby także rano. Jeżeli obrzęk jest objawem wymienionych wyżej chorób diera może okazać się niewystarczająca. Konieczne jest leczenie przyczynowe polegające na terapii choroby podstawowej. Dieta pełni wówczas rolę pomocniczą.



Gromadzenie wody przed menstruacją

   Wiele kobiet narzeka na obrzęki nóg, dłoni i oczu w drugiej połowie cyklu miesiączkowego. Gromadzenie wody przez tkanki jest objawem syndromu napięcia przedmiesiączkowego. Nie stanowi on powodu do zmartwień. Co więcej, można mu skutecznie zapobiec stosując opisaną niżej dietę. Niekiedy wystarczy tylko zrezygnować z soli, pić dużo wody i wybrać się na długie, niezbyt forsowne spacery, w celu pobudzenia krążenia.



Obrzęki kostek

   Obrzęk kostek jest skutkiem zbyt wolnego przepływu limfy w wyniku długiego unieruchomienia. Ból łydek świadczy o zaburzeniach mikrokrążenia. Obrzęk może doprowadzić do zastoju krwi i rozwoju stanu zapalnego w żyłach. W konsekwencji dochodzi do uszkodzenia ścianek i zastawek, które umożliwiają odprowadzenie krwi do serca. Stan zapalny postępuje i tworzy się żylak. Powstawaniu żylaków sprzyjają:

- choroba wieńcowa
- nadciśnienie
- nadwaga
- ciąża

   Dieta przedstawiona niżej odgrywa bardzo dużą rolę w zapobieganiu tego typu obrzękom, choć nie małe znaczenie ma też aktywność fizyczna.



Jak działa dieta przeciw obrzękom?

   Dieta przeciw obrzękom powoduje wypłukanie płynów, które zalegają w organizmie i są przyczyną opuchlizny ciała. Dokonanie kilku zmian w jadłospisie spowoduje utratę około 2-3 kilogramów i przywróci dobre samopoczucie. Najczęstszą przyczyną powstawania obrzęków są błędy żywieniowe. Niekiedy obrzęki mogą być skutkiem niezdrowego odżywiania się i małej aktywności fizycznej, noszenia zbyt ciasnych ubrań, albo przebywania w pomieszczeniach, gdzie panuje wysoka temperatura. Dieta na obrzęki jest jednym z elementów skutecznej walki z nadmiarem wody w organizmie.



Jadłospis bogaty w potas

   Gospodarka wodna organizmu jest regulowana głównie przez potas i sód. Podczas gdy sód powoduje zatrzymywanie płynów w tkankach, potas sprzyja usuwaniu nadmiaru wody. Najbogatszym źródłem potasu są suszone owoce:

- morele
- rodzynki
- figi

   Są one wysokokaloryczne, dlatego nie należy przekraczać ilości około 20-30 g suszonych owoców dziennie. Podstawą jadłospisu powinny być niskokaloryczne warzywa, takie jak:

- pomidory
- ziemniaki
- marchew
- seler

   Zawierają one dużo wody i potasu sprzyjając usuwaniu obrzęków oraz zapobiegając ich powstawaniu. Nieco mniej potasu zawierają owoce cytrusowe i banan oraz nasiona roślin strączkowych, orzechy i awokado. Cytrusy i banany są dobrym sposobem na deser. Nasiona roślin strączkowych są polecane głównie do przyrządzania dań obiadowych. Z kolei wysokokaloryczne orzechy, nasiona słonecznika i awokado należy potraktować jako dodatek do posiłków. Podobnie jak w przypadku suszonych owoców, nie zaleca się przekraczania około 20-30 g orzechów i nasion dziennie. Zaleca się spożywać 1-2 awokado tygodniowo. Można przygotować z niego smaczne dipy i sałatki.



Krzem i rutyna

   W diecie przeciw obrzękom mogą pomóc także rutyna i krzem wzmacniające naczynia krwionośne. Bogatym źródłem rutyny są:

- aronia
- bez
- dziurawiec
- mięta
- szczaw

   Krzem znajduje się natomiast w kminku i naparach ze skrzypu. Zarówno rutyna, jak i krzem znajdują się w kaszy gryczanej, dlatego zaleca się włączyć ją do jadłospisu.



Moczopędne owoce i warzywa

   Niektóre owoce i warzywa posiadają właściwości moczopędne sprzyjając usunięciu z organizmu nadmiaru wody. W jadłospisie powinny znaleźć się:

- arbuz
- cytrusy
- truskawki
- czereśnie
- ogórek
- pomidor
- papryka
- seler
- marchewka
- cebula
- żurawina
- imbir
- mniszek lekarski
- natka pietruszki

   Wymienione wyżej produkty wysyłają nerkom sygnał do wydalenia z organizmu sodu. Pierwiastek odpowiada za gromadzenie się nadmiaru wody w organizmie. Wraz z nadmiarem sodu z organizmu zostanie usunięty nadmiar wody.



Zaburzenia transportu wody

   Transport wody w organizmie może zostać zaburzony w razie niedostatecznego spożycia białka lub wody. Białko zawarte jest m.in. w roślinach strączkowych, chudym mięsie i twarogu wiąże wodę. Jeżeli jest go zbyt mało dochodzi do przesączania się płynów fizjologicznych przez ściany naczyń limfatycznych i krwionośnych, przez co dochodzi do obrzęków. Z kolei niedostatek wody powoduje, że organizm ją magazynuje. Należy w ciągu dnia przyjmować około 2,5 l płynów w postaci niegazowanej wody mineralnej z niską zawartością sodu, soków owocowych i warzywnych i ziołowych herbat.



Niezdrowe napoje

   Alkohol powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje, że woda łatwiej z nich przesiąka zatrzymując się w tkankach. Należy całkowicie wykluczyć napoje alkoholowe z jadłospisu. Podobne działanie wykazują napoje zawierające kofeinę oraz słodkie napoje gazowane.



Zakazane produkty

   Z jadłospisu należy wykluczyć sól, która odpowiada za gromadzenie się wody w organizmie i powstawanie obrzęków. Powinno się zastąpić je ziołowymi przyprawami, np. bazylią, oregano, lubczykiem i ziołami prowansalskimi. Bardzo ważne jest ograniczenie spożycia sodu, który znajduje się w wysoko sodowej wodzie mineralnej, marynatach, wędlinach, mrożonkach, chlebie i słodyczach. Te ostatnie są szkodliwe nie tylko z uwagi na zawartość sodu, ale także z powodu wysokiej zawartości cukru. Cukier utrudnia wydalanie płynów z organizmu oraz powoduje podniesienie poziomu insuliny. Tym samym sprzyja on zatrzymywaniu sodu i wody w tkankach. W jadłospisie przeciw obrzękom nie ma miejsca dla produktów typu fast-food, wysoko przetworzonej żywności i dla ostrych przypraw.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE