Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dieta przeciwgrzybicza


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta przeciwgrzybicza


   Grzybica to choroba wywoływana przez mikroorganizmy chorobotwórcze należące głównie do drożdży. Gatunkiem chorobotwórczym jest zwyczaj Candida albicans. Proces leczenia grzybicy powinien być wspomagany dietą przeciwgrzybiczą. Pacjent musi zwracać szczególną uwagę na zawartość cukru w pożywieniu i zmniejszyć jego spożycie. Na czym polega dieta przeciwgrzybicza? Co jeść, a czego unikać?

   Grzybica (inaczej drożdżyca lub kandydoza) jest chorobą, którą wywołują grzyby chorobotwórcze głównie z rodzaju Candida albicans. Infekcje mogą mieć postać ogólną bądź miejscową i najczęściej obejmują błony śluzowe i skórę, ale są szanse na ciężkie zakażenia organów wewnętrznych albo pojawienie się komórek drożdżaków we krwi. Istnieje większe ryzyko, że choroba ujawni się u osób o osłabionej odporności. Grzyby są wszechobecne w otoczeniu i występują też w organizmie, np. w odcinku przewodu pokarmowego. Sprawny układ odpornościowy i stosowanie się do zasad higieny, mogą zapobiec nadmiernemu szerzeniu się drożdżaków w organizmie. Bardziej narażeni na wystąpienie grzybicy są ludzie osłabieni, np. po trudnych operacjach, rozległych oparzeniach, wcześniaki lub noworodki o niskiej masie urodzeniowej, pacjenci onkologiczni oraz osoby wyniszczone. Przyczyną grzybic są także przejęte niedobory odporności (AIDS). Również zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego są motywem rozwoju kandydozy. Nierzadką przyczyną obniżenia liczby leukocytów (białych krwinek) jest stosowanie medykamentów, takich jak: sterydy, antybiotyki, a także środków immunosupresyjnych i tych zażywanych podczas chemioterapii. W prewencji grzybicy niemałe znaczenie ma utrzymywanie właściwej higieny jamy ustnej, skóry i okolic intymnych.





W jaki sposób dochodzi do zarażenia grzybicą?

   Nadrzędną przyczyną zarażenia grzybicą jest osłabiony system odpornościowy. Z tego względu ryzyko wystąpienia choroby zwiększa się, gdy człowiek żyje w stresie, jest przemęczony oraz wycieńczony z powodu małej ilości snu. Nierzadką przyczyną drożdżycy jest przyjmowanie antybiotyków. Ryzyko wystąpienia kandydozy zwiększa niewłaściwa dieta i korzystanie ze wspólnych środków do higieny. Jak już wspomniano, rozwojowi kandydozy sprzyja antybiotykoterapia. Leki z tej grupy niszczą mikroflorę zasiedlającą przewód pokarmowy, a dieta, w której dominują słodycze, słodzone napoje, soki, dżemy, miód, nektary (czyli produkty obfitujące w cukry proste) także ma niebagatelny wpływ na powstawanie choroby. Znaczenie ma także stan psychiczny człowieka. Chroniczny stres oraz depresja osłabiają odporność, przez co zwiększają ryzyko rozwoju grzybów.



Objawy grzybicy

   Grzybica jest chorobą, która w główniej mierze wysyła objawy ze strony układu pokarmowego. Bardzo często pacjentom dokuczają wzdęcia i gazy, czyli różnorodne zaburzenia trawienia. Nieraz powoduje to u nich drażliwość i wahania nastroju. Ponadto często daje o sobie znać uczucie zmęczenia, spadek energii oraz problemy ze snem. Chorym może towarzyszyć nasilona potliwość ciała, a nawet nawracające przeziębienia i stany zapalne.



Podstawy diety przeciwgrzybiczej

   W diecie przeciwgrzybiczej należy zmniejszyć spożycie węglowodanów w żywności, a najlepiej całkowicie wyeliminować je z jadłospisu. Niestety jest to praktyczne niemożliwe - pewna ilość cukrów występuje niemal w każdym produkcie spożywczym. Zatem fundamentalną część diety powinny stanowić warzywa oraz pokarmy białkowe zawierające tego składnika jak najmniej lub wcale. Systematyczne spożywanie takiej żywności może przeciwdziałać rozwojowi grzybów, które mają tendencję zasiedlania nie tylko jelit, lecz także gardła i przełyku. Aby nie dopuścić do ich namnażania, należy wdrożyć dietę przeciwgrzybiczą. Powinna być ona zbieżna ze standardowymi zasadami żywienia. W tej diecie, w ciągu dnia należy spożywać od 4 do 5 posiłków (3 główne i 2 mniejsze) i jeść je regularnie o stałych porach. Nie należy jeść zbyt obfitych porcji i pamiętać o dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa.



Grzybica - dieta

   W walce z kandydozą należy stosować dietę niskowęglowodanową i dietę lekkostrawną. Zaleca się, aby chorzy zrezygnowali ze smażenia pokarmów, tradycyjnego duszenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu na rzecz gotowania produktów w wodzie albo na parze. Dania nie powinny być zbyt ostre, gdyż wskazane są produkty łagodne w smaku. W kuchni warto używać ziół i przypraw: koperku, bazylii, lubczyku, natki pietruszki, kminku, oregano czy tymianku. Wskazana podaż płynów to przynajmniej 2-3 litry dziennie. Najlepiej sięgać po herbaty ziołowe (np. z melisy, kopru włoskiego, rumianku), zwykłą wodę mineralną lub bulion jarzynowy, ponieważ mogą one pomóc wypłukać toksyny z organizmu. Produkty żywnościowe można podzielić 2 grupy: zalecane i przeciwwskazane.


Produkty zalecane:

- jogurty naturalne (bez dodatku cukru)
- ryż brązowy, bataty, pieczywo razowe na zakwasie (bez drożdży), makaron razowy
- płatki owsiane, kasza gryczana niepalona i kasza jaglana, soczewica
- migdały, nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni
- chudy drób (np. indyk), jajka
- ryby morskie (co najmniej 2-3 porcje w ciągu tygodnia; w postaci gotowanej bądź pieczonej w folii)
- napoje: woda, słaba herbata, soki warzywne, soki owocowe (z kwaśnych owoców), napary ziołowe

   Poza tym do każdego posiłku należy zjeść porcję warzyw. Zalecane są w szczególności buraki, cukinia, marchew, koper, bakłażan, szpinak, dynia i pietruszka. Najlepiej, aby jeść je w formie surowej, a w przypadku dolegliwości trawiennych cienko obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce bądź chwilę podgotować. Świeżo wyciskany sok z zielonolistnych warzyw ma działanie grzybobójcze, dietę wspierają spirulina, chlorella, trawa jęczmienna i trawa pszeniczna. Działanie grzybobójcze ma cebula, seler, czosnek, por. Z owoców polecane są grejpfruty, zielone odmiany jabłek, żurawina, limonka, cytryny i awokado. Działanie przeciwgrzybiczne (ze względu na krótkołańcuchowym kwasów tłuszczowych) posiada olej kokosowy (najlepiej oczywiście nierafinowany) oraz olejek z oregano. Osoby, które tęsknią za słodkim smakiem, mogą sięgać po stewię albo ksylitol.


Produkty przeciwwskazane

   Niezalecanymi produktami w diecie są słodkie napoje, różnego rodzaju słodycze i pozostałe pokarmy, które są zasobne w cukier. Cukier jest znakomitą pożywką dla grzybów. Przy grzybicy należy wykluczyć z jadłospisu owoce bogate w cukier, czyli gruszki, banany, morele, śliwki, pomarańcze, winogrona, brzoskwinie, pomarańcze, a także owoce suszone. Nie warto sięgać po produkty z pszennej (białej) mąki: chleb pszenny, bułki, pyzy, pierogi, makarony, kopytka czy naleśniki. Respektując powyższe zalecenia, można wspomagać leczenie kandydozy. Pozytywne efekty przyniesie również terapia farmakologiczna. Rozwój grzybów nasilają produkty zawierające dużo cukru, w tym żywność ze słodem, czekoladą, syropem klonowym, miodem i syropem z melasy. Niepolecane są produkty spożywcze, takie jak:

- alkohol, słodkie wina, kompoty, napoje gazowane, wody smakowe
- budynie
- biały ryż, białe makarony
- dżemy, lody
- ciasta i ciastka
- majonez, ketchup
- soki owocowe
- konserwy
- sos sojowy
- produkty wysokoprzetworzone (np. chipsy, zupy w proszku)

   W diecie przeciwgrzybiczej nie wolno spożywać produktów, które zawierają drożdże: ciasta drożdżowe (w tym pizza, pączki itp.), ocet, piwo, kostki rosołowe, pikle, esencjonalne buliony oraz sery (m.in. camembert, lazur, brie).



Leczenie farmakologiczne drożdżycy

   W leczeniu drożdżycy ważna jest nie tylko prawidłowa dieta. Metoda leczenia choroby może przebiegać różnie i jest uzależniona od umiejscowienia oraz całokształtu zmian chorobowych. Nieliczne zmiany na paznokciach bądź skórze są koncepcją wyłącznie do leczenia miejscowego. Natomiast kandydoza paznokci na minimum dwóch palcach, zmiany o podłożu grzybiczym lub różnorodne zmiany skórne są wskazaniem do podjęcia terapii farmakologicznej. Najczęściej stosowanymi lekarstwami przeciwgrzybiczymi są: nystatyna, itrakonazol, terbinafina, ketokonazol, natamycyna, amfoterycyna B i flukonazol. Wymienione preparaty spełniają określoną funkcję w odniesieniu do poszczególnych rodzajów kandydozy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE