Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.09.2020 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Dieta pudełkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta pudełkowa


   Dieta pudełkowa, nazywana także dietą cateringową, polega na tym, że klient otrzymuje wybraną ilość posiłków na cały dzień, które odpowiednio wcześniej przyrządza dana firma cateringowa. Nazwa diety - "pudełkowa" wywodzi się od formy, a więc od pożywienia, które zamieszcza się w pudełka. Taki sposób na odżywianie to efektywna możliwość dla ludzi aktywnych zawodowo, którzy nie mają czasu na samodzielne tworzenie zdrowych oraz różnorodnych dań.

   Hipokrates twierdził, że jedzenie powinno być lekarstwem dla człowieka. Co więc trzeba wziąć pod uwagę, by ułożyć właściwą dietę, nie dopuszczając do wzrostu nadwagi oraz innych przewlekłych niezakaźnych schorzeń i jak najdłużej pozostać aktywnym umysłowo i fizycznie? Autonomiczne dopasowanie diety, która spełniałaby wszystkie rekomendacje i zarazem pokrywałaby zapotrzebowanie organizmu na substancje pokarmowe oraz witaminy i minerały, a także spełniała pozostałe warunki (np. właściwe zbilansowanie posiłków pod względem ich energetyczności) w istocie jest prawie niemożliwe. Osoby, które pragną odżywiać się w sposób racjonalny i zróżnicowany powinny zaufać doświadczeniu oraz wiedzy dietetyków bądź skorzystać z propozycji odpowiednich firm cateringowych, które oferują pomoc w układaniu, odpowiednim bilansowaniu i tworzeniu należycie zróżnicowanej diety, w dodatku mogą dostarczać ją do miejsca pracy lub do domu klienta. Na rynku polskim, coraz więcej przedsiębiorstw oferuje diety pudełkowe. Większość firm, faktycznie świadczy dokładny serwis z całą odpowiedzialnością, w porozumieniu z żywieniowcem, jednak istnieją, także takie jednostki, które mimo bogatego pakietu lokowanego np. na ulotce, nie spełniają wymagań konsumentów, wobec jakości przyrządzanych potraw.





Zastosowanie diety pudełkowej

   Zanim skorzysta się z cateringu dietetycznego, na początku należy skorzystać z porady dietetyka, w celu doboru najbardziej korzystnej możliwości. Zadaniem profesjonalisty jest określenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego na poszczególne substancje, biorąc pod uwagę parametry, takie jak: forma wykonywanej pracy, wysiłek fizyczny, płeć i wiek osoby. Zbilansowane posiłki mogą być dostarczane wprost do miejsca pracy lub do domu klienta. Dieta może pomóc zredukować nadprogramową masę ciała i utrzymać szczupłą figurę. Poniżej podano przykładowe rodzaje diety pudełkowej.



Rodzaje diety pudełkowej - przykłady

- Dieta Gluten Free (1000, 1500, 2000, 2500 kcal) - dieta włącza pięć posiłków, przeznaczonych dla osób, które nie spożywają i nie tolerują glutenu,
- Dieta Lactose free (1000, 1500, 2000, 2500 kcal) - dieta bez laktozy.
- Dieta Standard (1000, 1500, 2000, 2500 kcal) - dzienna dieta oparta jest na pięciu posiłkach i posiada w swoim składzie jedynie zdrowe i właściwie zbilansowane dania.
- Dieta Sport (2500, 3000, 4000 kcal) - dieta włącza pięć posiłków, przeznaczona jest dla sportowców i ludzi aktywnych fizycznie.
- Dieta Slim (1000, 1200, 1500 kcal) - uwzględnia pięć posiłków dziennie i skierowana jest dla osób, które pragną schudnąć. Składa się jedynie z produktów o niskiej kaloryczności.



Jakość żywności z pudełek

   Oprócz należytej wartości odżywczej, zgodnej z zaleceniami wiodących jednostek naukowych w zakresie żywienia, żywność z pudełek powinna być bezpieczna pod względem fizycznym, mikrobiologicznym, jak i chemicznym oraz wyróżniać się odpowiednimi cechami organoleptycznymi (np. smakiem). Ponadto dieta odchudzająca nie powinna powodować uczucia głodu, a każdy klient wymaga kompleksowej i profesjonalnej obsługi. Firmy dostarczające diety pudełkowe mogą zapewniać posiłki inne pod względem składu ilościowego, wartości odżywczej, smaku oraz warunków wytwarzania posiłków.

   Przykładowo, w skład standardowego obiadu diety pudełkowej, oferowanego przez konkretną firmę, wchodzą najczęściej potrawy z jaj, przetworów mlecznych, produktów roślinnych albo drobiu. W zestawach uwzględnia się pełnoziarniste produkty, np. brązowy ryż czy grube kasze. Ponadto do posiłków dodaje się dużą ilość warzyw, gotowanych, grillowanych albo surowych. W zestawy podwieczorków najczęściej wchodzą budynie, musy, galaretki, pianki, kisiele, a oferta kolacyjna obejmuje warzywa albo surówki i sałatki z dressingiem. Do tego: ciemne pieczywo oraz potrawy oryginalne, wytwarzane często w oparciu o przepisy kuchni śródziemnomorskiej, np. roladki z bakłażana z orzechami i serem.



Cena diety pudełkowej

   Zasadniczym pytaniem dla wielu osób jest to, ile taki sposób na odżywianie może nas kosztować? Przygotowana przez firmy cateringowe, dieta pudełkowa nie jest tania. Cena jednego dobowego zestawu posiłków, zależy głównie od wariantu diety i jej energetyczności. Średnia suma, jaką trzeba zapłacić za jeden dzień diety, złożonej z pięciu dań, to kwota blisko 55-73 złotych. W cenę włącza się także daną opcję, którą wybierze zainteresowana osoba. Jednostki cateringowe nie tylko proponują dowóz posiłków od poniedziałku do piątku / soboty, ale nawet do niedzieli. Jeśli jednak interesant chciałby zaoszczędzić pieniądze (niekoniecznie czas), mógłby samodzielnie przygotowywać posiłki diety pudełkowej, a następnie rozkładać je w pudełkach i spożywać o odpowiednich porach.



Ceny dziennego zestawu na okres 1 tygodnia - przykłady

- Dieta Bez laktozy: 1000 kcal-65 zł; 1500 kcal-68 zł; 2000 kcal-72 zł
- Dieta Slim: 1000 kcal-61 zł; 1500 kcal-66 zł; 2000 kcal-67 zł
- Dieta Vege: 1000 kcal-59 zł; 1500 kcal-63 zł; 2000 kcal-67 zł



Bezpieczeństwo

   Czy produkty z diety pudełkowej są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, fizycznym i chemicznym? Odpowiedź brzmi - tak. Firmy oferujące diety pudełkowe muszą spełniać szereg odpowiednich kryteriów, aby móc bezpiecznie dostarczać swoje produkty do klientów z gwarancją bezpieczeństwa pod względem mikrobiologicznym, jak też fizycznym i chemicznym. Każdy zakład cateringowy musi przestrzegać procedur systemu zapewniania bezpieczeństwa żywności (HACCP), właściwie przechowywać żywność i monitorować jej datę przydatności do spożycia. Transport posiłków zwykłe odbywa się samochodami, które wyposażono w specjalne agregaty chłodnicze, zapewniające właściwą temperaturę dań.



   Podsumowując, firmy zajmujące się dostarczaniem diet pudełkowych, mogą bilansować swoje diety w oparciu o najnowsze zalecenia dietetyczne. Każdy dobowy jadłospis jest zazwyczaj precyzyjnie bilansowany, z uwzględnieniem niemal 80 składników pokarmowych. Oprócz pokrycia zapotrzebowania organizmu na składniki, może być zapewniony również odpowiedni rozkład posiłków pod względem ich kaloryczności i właściwy udział energii z węglowodanów, białek i tłuszczów.. W dietach odchudzających bierze się pod uwagę produkty o niskiej kaloryczności. Diety te mogą posiadać cechy diety śródziemnomorskiej, spełniać rekomendacje oraz być stosowane w leczeniu niektórych schorzeń dietozależnych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE