Dzisiaj jest: Piątek, 07.08.2020 Imieniny: Doroty i Kajetana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty


   W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celebrytów. W 2016 roku opisali oni dietę w swojej książce "The Sirtfood Diet".

   Od lat szukamy skutecznych sposobów na odchudzanie, wykorzystując coraz nowsze diety. Czym zatem na ich tle wyróżnia się dieta sirtfood? Czy i jeśli tak, dlaczego przynosi efekty? Jakie są jej założenia i zasady? Poniżej analiza diety sirtfood.





Zasady diety sirtfood

   Dieta sirtfood skupia się na włączeniu do spożycia produktów wykazujących jak najkorzystniejszy wpływ na zdrowie. Nie skupia się na kaloryczności (od 15 dnia diety) ani ilości spożywanych produktów i proporcji makroskładników. Plan diety zakłada zwiększenie udziału w diecie produktów, które bogate są w aktywatory sirtuin.



Czym są sirtuiny?

   Sirtuiny, inaczej białka SIR (Silent Information Regulator) to enzymy należące do grupy deacetylaz histonowych (HDAC). Zlokalizowane są jądrze komórkowym, cytoplazmie oraz mitochondriach. Sirtuinom przypisuje się rolę w funkcjonowaniu komórek organizmu. Zostały okrzyknięte "genem długowieczności" i "genem szczupłości". Biorą one udział w modyfikacji białek po transkrypcji, uruchamianiu systemów naprawczych oraz procesach apoptozy czy gospodarki węglowodanowo-lipidowej. Mają wpływ na procesy starzenia. Oddziałują na funkcjonowanie układu hormonalnego oraz ekspresję genów komórek serca, mózgu i mięśni. Pomagają również obniżać ilość reaktywnych form tlenu. Wspomagają naprawiać uszkodzenia DNA.



Etapy diety sirtfood

   Autorzy diety Sirtfood Goggins i Mattem podzielili dietę na dwie fazy i cztery etapy. Faza pierwsza jest restrykcyjna i bazuje na "oczyszczeniu" organizmu oraz dodaniu do diety koktajlów zawierających duże ilości sirtuin. Przykładowy przepis na zielonolistny koktajl:

- 75 g jarmużu
- 30 g rukoli
- 5 g natki pietruszki
- 150 g selera naciowego
- pół zielonego jabłka
- 1 cm imbiru
- sok z pół cytryny
- pół łyżeczki herbaty matcha

   Wszystkie składniki oprócz cytryny i herbaty zblendować. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać. Przelać do naczynia, dodać herbatę matcha i wymieszać.

   Dopiero po trzech dniach do diety wprowadza się odżywcze posiłki i dania. Faza druga bazuje na stabilizacji przy włączaniu do diety potraw z odpowiednich składników oraz koktajlów. Posiłki w diecie sirtfood należy jeść regularnie, nie częściej niż co 1,5 godziny, a ostatni najpóźniej o 19.

Faza I

Etap I
Czas trwania: 1-3 dni
Kaloryczność: 1000 kcal
Produkty w diecie: 3 koktajle sirtuinowe + 1 posiłek sirtuinowy

Etap II
Czas trwania: 4-7 dni
Kaloryczność: 1500 kcal
Produkty w diecie: 2 koktajle sirtuinowe + 2 posiłki sirtuinowe


Faza II

Etap III
Czas trwania: 8-14 dni
Kaloryczność: brak ograniczeń
Produkty w diecie:  3 główne posiłki, 1 koktajl sirtuinowy, 1-2 przekąski

Etap IV
Czas trwania: od 15 dnia
Kaloryczność: brak ograniczeń
Produkty w diecie: spożywanie produktów sirtuinowych i picie zielonych koktajlów

   W kolejnych tygodniach diety nie należy koncentrować się na proporcjach makroskładników odżywczych oraz kaloryczności. Należy jednak wybierać najlepsze dla zdrowia produkty zawierające duże ilości antyoksydantów i aktywatorów sirtuin. Absolutnie powinno zrezygnować się z produktów przetworzonych: żywności fast-food, produktów instant, pieczywa cukierniczego, przetworów z białej mąki i cukru.



Jakie produkty są zalecane w diecie sirtfood?

   Aktywność w stosunku do sirtuin wykazują polifenole (silne antyoksydanty) takie jak: stilbeny, kwasy fenolowe i flawonoidy (wśród nich min. katechiny, flawony, izoflawony, antocyjany). Dlatego też dieta Sirtfood powinna bazować na warzywach, owocach, orzechach, przyprawach.

Do najsilniejszych aktywatorów sirtuin należą takie produkty jak:

- kapary,
- ziarna kakaowca, kakao, czekolada z kakao powyżej 85%,
- kawa nieprzetworzona,
- czerwone wino,
- seler naciowy,
- papryczka chili Bird’s eye,
- oliwa z oliwek extra vergine i oliwa polifenolowa,
- truskawki,
- jagody i ciemnofioletowe owoce jagodowe (jeżyny, borówki),
- rukola,
- soja,
- gryka (kasza gryczana) nieprzetworzona
- kurkuma,
- imbir,
- jarmuż,
- lubczyk,
- zielona herbata i herbata matcha,
- daktyle medjool,
- natka pietruszki,
- cykoria czerwona,
- cebula czerwona,
- orzechy włoskie.



Efekty diety sirtfood

   Autorzy diety w swoim badaniu wskazali, że osoby aktywne fizycznie stosujące dietę sirtfood schudły średnio nawet 3 kg w czasie tygodnia. Należy jednak zwrócić uwagę, że tak szybki spadek masy ciała był z pewnością związany z utratą glikogenu i powiązanej z nim wody, a nie wyłącznie tkanki tłuszczowej.

   Dieta sirtfood jest dietą niskoenergetyczną, a co za tym idzie, wśród osób ćwiczących niemal zawsze będzie prowadziła do deficytu kalorycznego, który powoduje utratę masy ciała. Spadek masy ciała nie jest więc związany ściśle z jedzeniem produktów sirtfood. Jednak jadłospis bazujący na żywności bogatej w polifenole z pewnością przyniesie korzystne skutki zdrowotne. Antyoksydanty powodują bowiem spowolnienie procesów starzenia, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu procesów nowotworowych i wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE