Dzisiaj jest: Sobota, 23.01.2021 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów


   Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak przebiega choroba oraz czy istnieje odpowiednia dieta wstrzymująca jej rozwój i wspomagająca terapię?

   Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest chorobą przewlekłą o podłożu autoimmunologicznym. Dotyczy tkanki łącznej. U pacjentów występuje stan zapalny obejmujący zarówno stawy, jak i narządy. W miarę rozwoju dolegliwości następuje degradacja chrząstek, więzadeł, ścięgien oraz kości. Dodatkowo pojawia się ból, sztywność i obrzęki. Przebiega z fazami zaognień i remisji. Co ważne, RZS może doprowadzić nawet do niepełnosprawności, progresywnego inwalidztwa oraz zbyt wczesnego zgonu. Dotychczas nie sprecyzowano dokładnie przyczyn oraz procesu powstawania choroby, a przez to pełne wyleczenie jest nieosiągalne. Czy dieta może jednak odgrywać szczególną rolę? Aktualne badania wskazują, że niektóre zmiany w codziennym odżywianiu mogą wpływać na złagodzenie objawów RZS. Do tej pory nie ustalono precyzyjnych przyczyn wywołujących RZS, ale na jego rozwój mogą mieć czynniki takie jak: przebyta infekcja (niektóre wirusy oraz bakterie wpływają na RZS), stres, dysfunkcja układu odpornościowego, palenie papierosów oraz predyspozycje genetyczne.





Objawy i przebieg choroby

   Pierwotne, ogólne symptomy choroby to pocenie się, uczucie znużenia, stan podgorączkowy, obniżenie apetytu oraz spadek masy ciała. W początkowej fazie choroby mogą także pojawić się zaburzenia w ukrwieniu palców, a także zaczerwienienie miejsc stawowych i drętwienie rąk. Występuje również dokuczliwy ból oraz obrzęk zajętych stawów, które utrudniają wykonywanie nawet prostych czynności codziennych, np. ubieranie czy mycie.



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

   Istnieją dowody naukowe, które wskazują na to, że odpowiednia dieta (szczególnie wegańska, śródziemnomorska oraz wegetariańska) mają wpływ na zmiany przebiegu RZS, a w rezultacie na polepszenie jakości życia osób chorych. Spośród diet alternatywnych, to właśnie dietę śródziemnomorską uznaje się za najlepszą, jeśli chodzi o poprawę wskaźników określających aktywność RZS. Dieta, oprócz tego, że powinna dostarczać właściwej wartości odżywczej, to powinna przeciwdziałać stanom zapalnym. W układaniu jadłospisu może być wskazana konsultacja z dietetykiem. Wówczas wtedy można mieć gwarancję tego, że dieta będzie adekwatna i najlepsza.

Oto kilka zaleceń żywieniowych, które mogą okazać się przydatne dla osób chorych na RZS:

- Posiłki powinno się spożywać o stałych porach, przy czym kolację należy zjeść około 2-3 godziny przed snem.

- Wskazane jest spożywanie przetworów zbożowych pełnoziarnistych (np. ryżu brązowego, gruboziarnistych kasz, pieczywa z mąki graham).

- W diecie powinno się uwzględniać sporą ilość owoców i warzyw, które bogate są w przeciwutleniacze i witaminy: C, A i E, wyraźnie pomocne w walce z chorobą.

- Trzeba unikać żywności obfitującej w szczawiany (np. szpinaku, rabarbaru, botwiny, szczawiu), ponieważ nie są one rekomendowany przy RZS.

- U pacjentów po spożyciu produktów, które zawierają kukurydzę albo gluten mogą pojawić się silne objawy chorobowe, a więc warto wówczas obserwować organizm. Jeśli symptomy będą się nasilać, to znaczy, że dobrym wyjściem będzie wykluczyć tę żywność. Najlepiej jest zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże wybrać produkty zastępcze bądź wskaże pomocną suplementację.

- Dieta powinna odznaczać się także niższym spożyciem tłuszczów zwierzęcych, zawierających głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Należy też ostrożnie dawkować wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzaju omega-6, dlatego, że mogą nasilać wytwarzanie czynników prozapalnych. Należy utrzymać dominację tłuszczów omega-3 nad omega-6, tak, aby optymalne działanie omega-3, było realne. Kwasy omega-3 występują przede wszystkim w tłustych morskich rybach, nasionach chia, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, oleju rydzowym, oleju lnianym. Z kolei żywność z dużą ilością omega-6, np. olej słonecznikowy, olej kukurydziany, inne orzechy niż włoskie. Zaleca się je ograniczyć do minimum. Zalecanymi produktami są również awokado, oliwki, oliwa z oliwek, które zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, spowalniające rozwój RZS. Na przykład oliwa z oliwek posiada kwas oleinowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne oraz tokoferol, który jest silnym przeciwutleniaczem.

- Rekomenduje się ograniczenie konsumpcji tłustego mięsa, zwłaszcza baraniny, wołowiny, wieprzowiny oraz tłustego drobiu ze skórą, a przetworów mięsnych. Co więcej, produktów mlecznych z mleka pełnotłustego, takich jak: sery żółte, pleśniowe i topione, śmietany, nie poleca się, ponieważ mogą działać prozapalnie. Należy sięgać po chude gatunki mięs (np. cielęcinę, indyka bez skóry), natomiast przetwory mleczne można spożywać, ale muszą mieć niską zawartość tłuszczu. Jeśli chodzi o cukier, to nie jest on wskazany i należy go wyeliminować z jadłospisu. Gdy nie jest to możliwe, można produkt zastąpić naturalnym miodem, aczkolwiek i tutaj zachować umiar. Ponadto nie zaleca się spożywania żywności wysoko przetworzonej (np. zup i sosów w proszku, chipsów, batonów, itp.).

- Warto w kuchni używać wielu ziół i przypraw, a w szczególności imbiru, majeranku, chrzanu, bazylii, mięty, czosnku i kurkumy, a wykluczyć przyprawy ostre (np. chili, pieprz czarny).

- Duże znaczenie ma optymalne nawodnienie organizmu. Pacjenci z RZS powinni wypijać nie mniej niż 2 litry płynów w ciągu dnia. Najlepszym wyborem będzie zwyczajna woda mineralna bez gazu. Bezwzględnie, nie dopuszcza spożycia alkoholu. Oprócz tego słodkie gazowane napoje, mocna herbata, kawa także są niewskazane. Przy czym herbatki owocowe, a także słabe napary herbaciane nie są zabronione.

- Opłaca się zwrócić uwagę na techniki przyrządzania dań. Kluczowe jest, aby zrezygnować ze smażenia na dużej ilości tłuszczu. Można pewnie i bez ryzyka piec potrawy, tradycyjnie gotować je w wodzie albo na parze, zapiekać w folii, bez użycia tłuszczu lub z niewielkim jego dodatkiem.



   Zbilansowana, różnorodna i dobrze dopasowana dieta, która zawiera należytą ilość podstawowych składników: białek, węglowodanów i tłuszczów, jak też potrzebnych soli mineralnych i witamin jest podstawą w terapii RZS. Respektowanie wcześniej wymienionych zaleceń dietetycznych oraz dopasowanie ich indywidualnie do pacjenta z chorobą, może w większości przypadków wpłynąć na złagodzenie objawów chorobowych i zmniejszenie jej nasilenia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE