Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może pogorszyć codziennie funkcjonowanie chorego. Uważa się, że odpowiednia dieta może pomóc w łagodzeniu objawów i poprawić nastrój pacjenta. Zatem jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osoby ze stwardnieniem rozsiany, a których trzeba unikać? Czy właściwa dieta może pomóc w leczeniu choroby?
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) to przewlekła choroba zapalna, dotycząca systemu nerwowego. W jej przebiegu dochodzi do uszkodzenia oraz rozpadu aksonów w tkance nerwowej. Schorzenie bardzo często przebiega z okresami zaostrzeń oraz remisji. Dotyka przeważnie ludzi młodych (w wieku 20-40 lat) i częściej zapadają na nie kobiety, niż mężczyźni. Ogólnie ujmując stwardnienie dotyczy komórek nerwowych, mikrogleju (komórek odpornościowych), a także oligodendrocytów (komórek glejowych). W wyniku uszkodzenia otoczki mielinowej następuje zaburzenie procesu przekazywania bodźców w pobliżu szlaków nerwowych w rdzeniu oraz mózgowiu.
|
|
Objawy
Najczęściej obejmują one zaburzenia czuciowe i ruchowe, symptomy psychiatryczne (zaburzenia nastroju i zaburzenia poznawcze), zaburzenia widzenia i chroniczne zmęczenie. Chorzy mają trudności w poruszaniu się (z powodu osłabienia mięśni) i utrzymaniu prawidłowej postawy. Mogą mieć też problemy z mową, połykaniem i widzeniem. Często także cierpią na depresję. Objawami ze strony przewodu pokarmowego są zaparcia. Pacjenci mają również częste problemy z układem moczowym (np. nietrzymanie moczu).
Prawidłowa dieta
W roku 1950 zaobserwowano, że u osób, które stosują dietę bogatotłuszczową, stwardnienie rozsiane stwierdza się dużo częściej. Już wtedy pewien uczony zalecał swoim pacjentom dietę o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych (np. poprzez eliminację masła i smalcu z diety) oraz zalecał spożywanie tłuszczów roślinnych oraz rybich. W wielu rekomendacjach dietetycznych popiera się stosowanie kwasów omega-3 - alfa-linolenowego - występującego w dużych ilościach w oleju lnianym i siemieniu lnianym, a także kwasów: eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego występujących w rybach morskich i żywności pochodzenia morskiego. Kwasy te mogą wstrzymywać procesy zapalne w organizmie. Coraz częściej spekuluje się też o wpływie przeciwutleniaczy na rozwój SM. Mnóstwo czynników ma wpływ na powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Dieta jest jednym z tych czynników, które mogą wspomagać eliminacje niekorzystnych stymulatorów odpowiadających za rozwój zapaleń. Czynniki, które je nasilają to alkohol, cukier i wyroby z cukru (głównie słodycze), przewlekły stres, palenie papierosów, brak ruchu, dieta wysokotłuszczowa (obfitująca w kwasy omega-6). Ponadto zbyt wysoki poziom żelaza może wzmagać procesy zapalne.
Czynniki dietetyczne, które mogą hamować stany zapalne
- dieta śródziemnomorska;
- regularna aktywność fizyczna;
- spożywanie olejów roślinnych (np. oliwy z oliwek, oleju lnianego) i cukrów złożonych (np. chleba pełnoziarnistego, otrębów);
- zaprzestanie palenia tytoniu i picia alkoholu.
Co wchodzi w skład całkowitej racji pokarmowej?
- węglowodany (zapewniają energię);
- białka (niezbędne do budowy i regeneracji tkanek);
- tłuszcze (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagają we wchłanianiu witamin: D, K, A i E);
- składniki mineralne oraz witaminy (konieczne do odbudowy tkanek)
- błonnik pokarmowy (sprzyja pracy przewodu pokarmowego);
- płyny (odwodnienie może źle wpływać na koncentrację, poziom energii oraz pamięć);
- przeciwutleniacze (zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają stanom zapalnym).
Rola tłuszczów
Duże znaczenie w chorobie mają wspomniane już tłuszcze wielonienasycone omega-3: alfa-linolenowy, eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy. Kwasy te są bardzo korzystne, ponieważ wstrzymują tworzenie się stanów zapalnych w organizmie. Warto jeść przynajmniej dwa dania rybne w tygodniu, np. marynowanego śledzia z cebulą oraz pieczonego łososia z koperkiem. Tym sposobem można dostarczyć sobie sporą dawkę cennych kwasów.
Białko
Białka pełnią w organizmie funkcję budulcową, natomiast w diecie u osób z SM niezwykle ważne jest, aby białko miało wysoką wartość biologiczną. W przeciwnym razie może to nie wpłynąć dobrze na rekonwalescencję pacjenta. Pełnowartościowe białko występuje min. w mleku, białku jajka, jogurcie lub mięsie.
Rola witamin i minerałów w leczeniu stwardnienia rozsianego
Ich źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce, które trzeba jeść codziennie przynajmniej w 5 porcjach. Zawierają fitozwiązki, cenne mikro i makroskładniki. Witaminy z grupy B sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego. Z kolei witamina D jest potrzebna osobom mającym problem z poruszaniem się albo tym, którzy prowadzą bierny tryb życia. Minerał wspomaga układ kostny i jest potrzebny do zachowania odporności i właściwej pracy układu nerwowego. Przeciwutleniacze - cynk, selen, miedź, witamina C i E eliminują wolne rodniki i pomagają w zwalczaniu stresu.
Witamina A - można znaleźć ją przeważnie w produktach zwierzęcych, aczkolwiek w SM, żywność pochodzenia zwierzęcego należy ograniczyć. Lepiej jest czerpać ją z innych źródeł, np. roślinnych (w nich występuje beta-karoten, który przekształca się w witaminę A w organizmie).
Witamina C - osoby chore na stwardnienie rozsiane powinny dostarczać organizmowi sporej dawki tej witaminy (około 200 mg dziennie). Znajduje się ona w dużych ilościach w skórkach owoców (np. w czarnej porzeczce) oraz w warzywach.
Witamina E - w chorobie występuje dużo większe zapotrzebowanie na ten składnik. Bogate w tę witaminę są oleje roślinne i orzechy.
Magnez - to neuroprzekaźnik, który jednocześnie z żelazem monitoruje ukrwienie tkanek organizmu.
Jod - jest komponentem hormonów tarczycy, które odpowiadają za podział komórek i kontrolę temperatury.
Potas - wpływa na napięcie komórek nerwowych oraz długość ich życia.
Wapń - jest budulcem DNA oraz kości.
Cynk - uczestniczy w syntezie RNA i DNA.
Chlor i sód - są składnikami płynu zewnątrzkomórkowego. Wpływają na funkcjonowanie mózgu oraz odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu.
Mangan - uczestniczy w tworzeniu erytrocytów, które metabolizują kwasy tłuszczowe i glukozę. Jest konieczny do należytego funkcjonowania układu nerwowego.
Selen, chrom i jod - utrzymują gospodarkę hormonalną na prawidłowym poziomie. Selen bierze udział w przemianie witaminy E. Występuje w makreli, otrębach pszennych, śledziach i chlebie razowym.
Produkty niepolecane przy SM
Przebieg SM mogą nasilać m.in. produkty zwierzęce, dania typu fast-food i instant. Niewskazane jest też spożywanie dużych ilości cukrów prostych - np. białej mąki, słodyczy, napojów gazowanych, ponieważ mogą nasilać stany zapalne. Tak samo jest w przypadku kwasu arachidonowego - należącego do kwasów omega-6, którego osoby z SM powinny w diecie unikać. Kwas ten zawarty jest w produktach zwierzęcych, takich jak: żółtko, wątroba, nabiał, masło). Udowodniono, że dieta wegetariańska pomaga utrzymać jego niski poziom w organizmie.