Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Dieta w walce ze smogiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta w walce ze smogiem


   Ministerstwo Zdrowia podaje, iż wg WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych. Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem może prowadzić do wielu chorób, m.in. astmy i alergii. Jak temu zapobiec?

   Przebywając na zewnątrz powinno się używać masek przeciwsmogowych. Gdy stężenie groźnych pyłów i zanieczyszczeń przekracza normy, najlepiej pozostać w domu - zrezygnujmy więc ze spaceru. Warto zadbać o jakość powietrza w pomieszczeniach. Doskonale sprawdzą się tu urządzenia do nawilżania i oczyszczania powietrza, a także "naturalne zielone filtry", czyli rośliny doniczkowe. Oczyścić organizm pomoże także zdrowy jadłospis.





Ratunkiem zdrowa dieta

   "Odpowiednia dieta pozwala redukować stres oksydacyjny, który jest skutkiem wdychania zanieczyszczonego powietrza. Aby to osiągnąć, należy włączyć do diety produkty bogate w antyoksydanty, które  zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Są to związki chemiczne, wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, chorób układu pokarmowego, oddechowego, nowotworów, a także do przyspieszonego starzenia się." - radzi Sylwia Górzna, ekspertka Edukacji Żywieniowej PL.

   Antyoksydantami są m.in. witamina C, witamina E, koenzym Q10, karotenoidypolifenole. Są produkowane przez sam organizm, mogą być też dostarczane z pożywieniem. Najwięcej znajdziemy ich w zielonolistnych warzywach (jarmuż, kapusta, brukselka) i owocach (maliny, jeżyny, czarne jagody, borówki amerykańskie, aronia, ciemne winogrona).

   Warto pamiętać, że w zdrowej codziennej diecie powinno się znaleźć przede wszystkim pięć porcji warzyw. Dobrze jest sięgać po brokuły, selery, czosnek, chrzan, kiełki, rośliny strączkowe i różnorodne orzechy, które są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Warto włączyć do diety fermentowaną soję (miso, sos sojowy, tempeh, natto), która jest bogata we flawonoidy i bakterie probiotyczne.

   "Stres oksydacyjny doskonale minimalizują witaminy C i E - silne przeciwutleniacze. Warto jeść awokado, którego 100 g zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Podobnie działa również szpinak i oliwa z oliwek. Witaminę C znajdziemy m.in. w papryce, brukselce, kalarepie, natce pietruszki i cytrusach. Dobrze jest także włączyć do diety kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Aby tego dokonać w menu powinny znaleźć się ryby (zwłaszcza morskie) - przynajmniej 3 razy w tygodniu. Warto spożywać również tłuszcze roślinne, np. olej lniany, olej kokosowy czy oliwę z oliwek - tłoczone na zimno." - dodaje Sylwia Górzna.

   Korzystnie na zdrowie wpłynie również kurkuma, zawierająca kurkuminę o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwutleniających oraz przeciwnowotworowych, a także imbir - zarówno kurkuma i imbir posiadają bardzo dużą działanie przeciwzapalne. Oczyszczanie organizmu wesprze również zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik (pełnoziarniste zboża, kasze), który oczyszcza organizm z toksyn.

   Do picia zaleca się niegazowaną wodę mineralną - przynajmniej 1,5 l dziennie. Watro sięgać po świeżo wyciskane soki oraz zieloną herbatę. Ograniczyć zaś spożywanie soli oraz produktów przetworzonych. Pozytywnie wpłynie również rezygnacja z cukru i słodyczy, które zakwaszają organizm i przyczyniają się do wielu chorób.



   Smog jest bardzo poważnym problemem dla mieszkańców każdej większej aglomeracji. Dobrze zbilansowana dieta pomoże walczyć ze skutkami wdychania zanieczyszczonego powietrza, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.




Zobacz więcej na temat:

dietasmogantyoksydantyomega 3


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE