Genodieta jest sposobem odchudzania, który znacznie poprawia jakość i długość życia. Opiera się ona na ustaleniu indywidualnego profilu genów.
Genodieta wiąże się z dziedziną nauki zwaną nutrigenetyką. Zajmuje się ona badaniem zależności między sposobem odżywiania i indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi. W ramach nutrigenetyki przeprowadza się badania umożliwiające określenie znaczenia cech dziedzicznych. Nutrigenetyka bada między innymi poliformizmy genetyczne i ich możliwy wpływ na relacje między zdrowiem a żywieniem oraz funkcjonowaniem ustroju. Na podstawie uzyskanych informacji stwierdzenie, które produkty spożywcze są korzystne dla organizmu nie sprawia trudności. Badania umożliwiają również określenie katalogu produktów spożywczych, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.
|
|
Spersonalizowany plan żywieniowy
Genodieta wymaga ułożenia spersonalizowanego planu żywieniowego. Do jego przygotowania wykorzystuje się specjalne narzędzie (ang. Genodiet) umożliwiające zebranie i odczytanie informacji zapisanych w kodzie genetycznym. Za pomocą tego narzędzia można też określić wzajemny wpływ genów na siebie. Zarówno kod, jak i relacje są unikalne dla każdego człowieka. Narzędzie obejmuje trzy moduły, które wzajemnie się uzupełniają. Każdy moduł dotyczy innego wariantu genetycznego. Wyróżniamy:
- wariant odpowiadający za przemiany tłuszczów i węglowodanów
- wariant odpowiadający za strategiczne elementy funkcjonowania organizmu
- wariant odpowiadający za alergie pokarmowe
Przemiany tłuszczów i węglowodanów
Wariant odpowiadający za przemiany tłuszczów i węglowodanów nosi nazwę Genodiet Slim. Za jego pomocą można uzyskać informacje na temat optymalnej ilości tłuszczów i węglowodanów w diecie umożliwiającej osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Informacje dostarczone przez Genodiet Slim są pozyskiwane w oparciu o analizę genotypów i służą szybkiemu spadkowi bądź zwiększeniu masy ciała, w zależności od tego, czy problemem jest nadwaga czy niedowaga. Uzyskane informacje mogą także posłużyć w celach profilaktycznych. Mają one znaczenie w przypadku ryzyka zachorowania na choroby dietozależne (m.in. cukrzycę i miażdżycę).
Szóstka profili genetycznych
W oparciu o informacje uzyskane za pomocą Genodiet Slim można wyróżnić aż sześć profili genetycznych, których nazwy zostały określone literami od A do F.
Profil genetyczny A - charakteryzuje się bardziej nasilonym metabolizmem tłuszczów i mniejszym metabolizmem węglowodanów. Osoby o takim profilu genetycznym nie powinny spożywać tłuszczów nasyconych.
Profil genetyczny B - charakteryzuje się tym, że przemiany węglowodanów przebiegają bardzo słabo. Tłuszcze są lepiej przyswajalne. Dlatego też w takim przypadku zaleca się zmniejszenie spożycia węglowodanów.
Profil genetyczny C - wyróżnia się dobrą tolerancją tłuszczów jednonasyconych. Do utraty wagi niezbędne jest zmniejszenie spożycia węglowodanów.
Profil genetyczny D - jest zupełnie inny niż wyżej wymienione profile, ponieważ charakteryzuje się on wysoką nietolerancją tłuszczów nasyconych. Sprzyjają one przybieraniu na wadze oraz przyczyniają się o wzrostu stężenia cholesterolu we krwi.
Profil genetyczny E - charakteryzuje się tym, że dieta bogata w tłuszcze powoduje tak zwaną otyłość brzuszną. Zwiększone spożycie tłuszczów przyczynia się do gromadzenia się tkanki tłuszczowej w talii oraz przyrost masy ciała.
Ostatni z profili genetycznych - profil genetyczny F - charakteryzuje się większą wrażliwością na cukry, a mniejszą na tłuszcze.
Czym jest Genodiet Health?
Genodiet Health jest drugim z wymienionych wyżej wariantów pozwalającym na przeanalizowanie istotnych procesów metabolicznych organizmu, w tym:
- przemian witaminy D i wapnia
- procesu detoksykacji
- przemian homocysteiny i folianów
Informacje uzyskane w wyniku analizy umożliwiają odpowiednie komponowanie posiłku i wprowadzenie pozytywnych zmian w stylu życia przyczyniających się do poprawy kondycji, podniesienia poziomu odporności i zapobiegania rozwoju różnych chorób.
Wymienione wyżej związki organiczne ulegające przemianom w organizmie mają bardzo duże znaczenie dla zachowania homeostazy i prawidłowej masy ciała. Kwas foliowy musi być dostarczany do organizmu wraz z pokarmem. Kwas foliowy pomaga zapobiec wadom rozwojowym płodu oraz przeciwdziała chorobom układu krwionośnego. Witamina D wspiera przyswajanie wapnia oraz pełni szereg innych funkcji, w tym wzmocnienie układu odpornościowego. Za pomocą wariantu Genodiet Health można określić rodzaj polimorfizmu wpływającego na przyswajanie witaminy D z pożywienia. Uzyskane informacje mają istotne znaczenie dla zapobiegania wielu chorobom, w tym depresji, otyłości, osteopenii i osteoporozie.
Równie istotny dla zachowania równowagi organizmu jest proces detoksykacji. Sprawne eliminowanie toksyn i wolnych rodników zapewnia zdrowie i przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się. Za pomocą Genodiet Health można wskazać warianty genetyczne umożliwiające wskazanie genetycznych wariantów odpowiedzialnych za zmniejszenie zdolności samooczyszczania organizmu oraz przyczyniające się do występowania stanów zapalnych.
Zdiagnozowanie alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa może przyczyniać się do występowania nadwagi i otyłości. Obecnie powszechnym sposobem jej rozpoznawania jest tak zwana dieta eliminacyjna. Tymczasem trzeci wariant - Genodiet Sensor - umożliwia identyfikowanie wariantów genów, które przyczyniają się do alergii pokarmowych o podłożu genetycznym. Wspomniane narzędzie umożliwia wykrycie nietolerancji glutenu, soli, nietolerancji laktozy i kofeiny zakłócające funkcjonowanie organizmu.
Kompleksowe badanie Genodiet
Kompleksowe badanie Genodiet umożliwia uzyskanie wymienionych wyżej informacji. Koszt takiego kompleksowego badania oraz dobrania odpowiedniej diety, to nawet 3000 zł, są oczywiście laboratoria, gdzie koszt jest niższy. Po upływie około 3 tygodni od pobrania materiału do badania zostaje przesłany raport. Materiał do badań pobiera się biorąc wymaz z wewnętrznej strony policzka. Materiał jest przesyłany do laboratorium badawczego biologii molekularnej. Badaniu może poddać się każdy, także kobiety w ciąży i osoby poniżej 18. roku życia. Badanie jest szczególnie polecane alergikom, osobom cierpiącym na nietolerancje pokarmowe, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu oraz choroby dietozależne.
Przygotowanie do badania
Około 15 minut przed wykonaniem testu pozwalającego na ustalenie jadłospisu w ramach genodiety należy unikać spożywania napojów i pokarmu. Pacjent(ka) nie powinna mieć żadnego kosmetyku na ustach. Drobiny związków chemicznych mogą spowodować, że otrzymane wyniki będą niezbyt wiarygodne.
Genodieta lepsza od zbilansowanej?
Według zwolenników genodiety pretenduje ona do miana diety idealnej. Genodieta może w istotny sposób wpłynąć na wybierane metody odchudzania. Jej specyfika polega na tym, że skuteczność stosowania tego sposobu odżywiania została potwierdzona badaniami naukowymi. Badanie genetyczne pozwala na ułożenie jadłospisu, który będzie dokładnie odzwierciedlał i zaspokajał potrzeby żywieniowe indywidualnego pacjenta. Genodieta jest zarazem dietą zbilansowaną, lecz uwzględniającą indywidualne potrzeby badanej osoby. Można zatem uznać ją za zoptymalizowaną dietę zbilansowaną. Jej wadą jest jednak niewielka dostępność związana z wysokimi kosztami badania genetycznego.