Głodówki od lat budzą kontrowersje w środowiskach medycznych. Obecnie ścierają się dwa zasadnicze poglądy na temat tego sposobu odżywiania. Według jednego głodówka wyniszcza organizm, zaś według drugiego oczyszcza go. Jak jest naprawdę?
Głodówka określana mianem leczniczej była znana już starożytnym Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Polega na całkowitej rezygnacji z jedzenia, piciu wody oraz zachowaniu aktywności ruchowej. Głodówka pozwala uzdrowić ciało fizyczne, odbudować zdrowie emocjonalne, przywrócić wewnętrzną równowagę oraz pogłębić kontakt z samym sobą. Umożliwia pozbycie się wielu chorób. Jeżeli przestaje się dostarczać pożywienie z zewnątrz, organizm poszukuje rezerw. W pierwszej kolejności wykorzystuje to, co dla niego zbędne, a zatem chore komórki. Podczas głodówki mogą uaktywnić się niewyleczone i stłumione objawy chorobowe, co jest naturalnym procesem. Organizm sam wie, co jest dla niego największym zagrożeniem. Odciążony od trawienia kieruje wszystkie siły na walkę z chorobą.
|
|
Głodówka jest dobrym i bezpiecznym sposobem na oczyszczenie organizmu, pod warunkiem, że zostanie przeprowadzona w odpowiedni sposób. Przed jej rozpoczęciem głodówki należy się przygotować. Dzięki temu można zapobiec złemu samopoczuciu, które zwykle pojawia się podczas pierwszych dni jej trwania. Dwa tygodnie przed rozpoczęciem głodówki należy zrezygnować z kawy i mocnej herbaty. Tydzień później trzeba wykreślić z jadłospisu mięso i nabiał. Zaleca się jeść przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Przez dwa dni przed rozpoczęciem głodówki nie wolno jeść gotowych potraw. Niestosowanie się do powyższych zasad powoduje, że głodówka zamiast leczyć, wyniszcza organizm.
Nie należy utożsamiać głodówki leczniczej z głodowaniem. Głodówka lecznicza polega na okresowym zrezygnowaniu z jakiegokolwiek pożywienia i przejściu na odżywienia wewnętrzne. Odżywianie jest zatem nadal pełnowartościowe. Głodowanie stosowane zamiast zbilansowanej diety odchudzającej opiera się natomiast na niskowartościowym odżywianiu i niedojadaniu. Spożywa się niewielkie ilości pożywienia, co uniemożliwia organizmowi prawidłowe odżywianie wewnętrzne. Głodówka jest dobrym sposobem na oczyszczenie, ale nie można jej wykorzystywać, jako dietę odchudzającą. Spadek wagi towarzyszący głodówce to skutek odwodnienia, albo utraty masy mięśniowej. Po jej zakończeniu pojawia się efekt jo-jo, który jest spowodowany zmniejszonym tempem przemiany materii, utratą masy mięśniowej, a przede wszystkim powrotem do dawnego sposobu odżywiania.