Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ultradźwięki a odchudzanie. Jak działają? Kto może je stosować?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ultradźwięki a odchudzanie. Jak działają? Kto może je stosować?


   Siła ultradźwięków tkwi w ich energii wykorzystywanej do dokładnego odseparowania tkanki tłuszczowej od otaczających ją innych tkanek.

   Energia ultradźwiękowa jest znana lekarzom od lat i wykorzystuje się ja w medycynie. Tym razem posłużyła jako technika liposukcji. Technika stosowania ultradźwięków jest określana jako kawitacja ultradźwiękowa. Należy ona do najskuteczniejszych metod bezinwazyjnego redukowania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Polega ona na oddziaływaniu zewnętrznego źródła ultradźwięków o określonej mocy. Zjawisko zachodzące w tkance podskórnej to właśnie kawitacja.





Czym są ultradźwięki?

   Ultradźwięki powodują rozbijanie błon komórkowych adipocytów. Komórki tłuszczowe uwalniają zawartość czyli kropelki tłuszczu, które są następnie wykorzystywane jako materiał energetyczny. Ultradźwiękowa kawitacja rozbija komórki tłuszczowe przekształcając je w emulsję. Ilość adipocytów zostaje zatem zredukowana. W cieczy powstają pulsujące pęcherzyki próżniowe lub wypełnione parą nasyconą, albo gazem rozpuszczonym w cieczy. Pęcherzyki kawitacyjne mogą się rozrastać i pulsować w kolejnych fazach fali ultradźwiękowej lub zapada się w fazie zagęszczenia fali. Wielkość naprężeń oraz efekt zabiegu są zależne od właściwości pola ultradźwiękowego, a także tkanki organizmu.

   Tłuszczowa emulsja, która powstaje podczas oddziaływania na tkankę tłuszczową energią ultradźwięków, może być usunięta z organizmu za pomocą masażu, albo za pomocą cienkiej kaniuli. W drugim przypadku skóra wymaga zagojenia, ale proces ten przebiega bardzo szybko. Po zabiegu zaleca się pacjentkom noszenie specjalnej bielizny zapewniającej optymalny efekt. Energia ultradźwięków pozwala usunąć tkankę tłuszczową na zawsze. Raz usunięty tłuszcz nie pojawi się ponownie w danej partii ciała.

   Ultradźwięki są wykorzystane w medycynie, bo poprawiają mikrokrążenie oraz zwiększają przepuszczalność błon komórkowych. Ponadto, przyspieszają one przemianę materii, aktywują reakcji enzymatycznych i podwyższają próg bólu. Wśród efektów działania ultradźwięków wymienia się także zmniejszenie napięcia mięśni, zwiększenie rozciągliwości włókien kolagenowych i ruchomości stawów oraz przyspieszenie regeneracji. Ultradźwięki są wykorzystywane między innymi w przypadku przewlekłych chorób reumatycznych, artroz, zapaleń okołostawowych lub nadkłykci oraz w przypadku chorób ścięgien i przyczepów mięśni.



Zabiegi z ultradźwiękami - na czym polegają?

   Liposukcja ultradźwiękowa pojawiła się na rynku usług kosmetologicznych dopiero kilka lat temu. Wykorzystanie tej metody stało się możliwe po wprowadzeniu do sprzedaży specjalnego urządzenia służącego do wykonywania zabiegu.

   Zabiegi z ultradźwiękami są polecane osobom, których problemem jest nadmiernie gromadząca się tkanka tłuszczowa w newralgicznych miejscach, takich jak ramiona, pośladki, uda, brzuch i biodra. Liposukcja ultradźwiękowa polega głównie na modelowaniu sylwetki i redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.

   Główną różnicą między tradycyjną, a ultradźwiękową liposukcją jest brak naruszenia integralności skóry. Zabieg z zastosowaniem ultradźwięków jest wykonywany bez znieczulenia. W czasie zabiegu dochodzi nie tylko do zredukowania ilości adipocytów, ale również do wzmocnienia elastyczności skóry oraz drenażu limfatycznego.

   Podczerwone promieniowanie prowadzi do wzrostu temperatury w tkankach i zwiększenia metabolizmu. Tłuszcz i toksyny, które są uwalniane z tkanki tłuszczowej zostają usunięte z ciała przez gruczoły potowe, układ krwionośnych i limfatyczny. Docierają one do wątroby, a następnie ulegają przemianom.

   Lepsze efekty można uzyskać poprzez wykonanie liposukcji ultradźwiękowej połączonej z innymi technikami, takimi jak drenaż limfatyczny i masaże.



Ultradźwięki nie dla każdego

   Zabieg z zastosowaniem ultradźwięków może być wykonany wyłącznie u osoby zdrowej i pełnoletniej. Wśród przeciwwskazań do przeprowadzenia zabiegu wyróżnia się:

- ciążę i laktację
- choroby przewlekłe dotyczące wewnętrznych narządów
- zmiany skórne
- słaba krzepliwość krwi
- nowotwór
- nadciśnienie tętnicze
- osteoporoza
- choroby endokrynologiczne
- stosowanie preparatów hormonalnych



Ile tłuszczu można spalić z ultradźwiękami?

   Jedna sesja trwa maksymalnie 1,5 godziny, podczas której może być usunięte maksymalnie 500 ml tłuszczu. Należy podkreślić, że liposukcja ultradźwiękowa nie jest przeznaczona do znacznego zmniejszenia masy ciała pacjenta. Pomaga ona natomiast:

- zredukować złogi tłuszczu
- zmniejszyć cellulit
- wymodelować talię
- wysmuklić i ujędrnić ciało
- wysmuklić kolana i uda
- zredukować "bryczesy"

   Ultradźwięki nie są metodą leczenia nadwagi i otyłości. Nie wolno usuwać jednokrotnie więcej niż 500 ml tłuszczu, bo może to zbytnio obciążyć wątrobę.

   Należy również wiedzieć, iż odchudzanie ultradźwiękami nie należy do tanich metod. By osiągnąć zadowalający efekt, potrzebujemy co najmniej 10 zabiegów, zabiegi można powtarzać co 7-10 dni. Tak więc zauważalne efekty można uzyskać po upływie około 2,5-4 miesięcy. Po zabiegu należy przestrzegać zasad zdrowego żywienia oraz ograniczyć spożycie cukru. Lekkostrawna dieta powinna być połączona z aktywnością fizyczną.

   Zabieg jest generalnie komfortowy i bezbolesny, pacjent odczuwa jedynie dość intensywne ciepło, natomiast zbyt długo trwający zabieg może powodować powstawanie dużej ilości ciepła generowanego przez ultradźwięki, co może powodować zwiększenie ryzyka pojawienia się na skórze pęcherzy i niewielkich oparzeń.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE