Dzisiaj jest: Niedziela, 27.09.2020 Imieniny: Kosmy i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu)


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu)


   Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intensywnym wysiłkiem fizycznym, przepracowaniem i stresem.

   Jednak zmęczenie przewlekłe (patologiczne) pojawia się gwałtownie i utrzymuje w sposób ciągły. Może być spowodowane nie tylko dużą ilością pracy i stresu, ale również chorobami współistniejącymi, również ze strony układu nerwowego. Niestety większość przyczyn astenii wymaga zdiagnozowania i specjalistycznego leczenia. Przewlekłe zmęczenie może być skutkiem, ale i źródłem zaburzeń odżywiania, które dodatkowo będą pogłębiać zmęczenie. Co zatem spożywać, aby wspomóc leczenie i polepszyć samopoczucie?





Przyczyny przewlekłego zmęczenia (astenii)

   Do przyczyn astenii należą:

- przewlekły stres, lęki, niepokój, przemęczenie,
- zaburzenia ze strony układu nerwowego takie jak nadmierna pobudliwość, nerwice, depresja, schizofrenia,
- niedożywienie, restrykcyjne diety odchudzające,
- ciężkie przeżycia psychiczne,
- rekonwalescencja po przebytej chorobie zakaźnej,
- choroba nowotworowa i przebieg jej leczenia,
- choroby metaboliczne: niedoczynność tarczycy, przewlekła niewydolność nerek, cukrzyca,
- choroby wątroby: choroba Wilsona, przewlekłe ciężkie zapalenia wątroby,
- anemia.



Składniki żywności wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

   Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 wykazują działanie antyneurodegeneracyjne, które obniża ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera oraz demencji. Działają antydepresyjne, przeciwzapalnie i pozwalają zachowywać prawidłowy stan działania błon komórek nerwowych w korze mózgowej. Dzięki temu zapobiegają wystąpieniu depresji, astenii, choroby dwubiegunowej czy agresji impulsywnej.

   Produkty żywnościowe, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe to olej lniany tłoczony na zimno, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie (łosoś, węgorz, halibut, śledź, makrela).


Magnez

   Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie. Odpowiada za aktywację enzymów, bierze udział w biosyntezie białka, przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń ze strony układu nerwowego np. depresji, apatii, osłabienia organizmu, braku apetytu, senności.

   Źródła magnezu w żywności: zbożowe produkty pełnoziarniste, kakao, nasiona, orzechy, nasiona roślin strączkowych.


Witaminy z grupy B

   Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Wchodzą w skład enzymów, wspomagają przewodnictwo impulsów nerwowych oraz zapobiegają przemęczeniu. Witamina B1 uczestniczy w syntezie neurotransmiterów, a jej niedobór może powodować podatność na stres i choroby psychiczne. Witamina B2 jest odpowiedzialna za zabezpieczanie czerwonych krwinek przed rozpadem, dzięki czemu chroni przed wystąpieniem anemii mogącej prowadzić do astenii. Witamina B3 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, wykazując działanie neuroprotekcyjne. Witamina B6 wspomaga wytwarzanie neuroprzekaźników i zapewnia prawidłowe działanie dopaminy (substancji, która zmniejsza lęk) i acetylocholiny (substancji, która uczestniczy w procesach myślowych). Witaminy B9 i B12 odpowiadają za prawidłowe tworzenie czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiegają anemii.

   Źródła witamin z grupy B w pożywieniu:

Witamina B1: wątroba, mięso, nasiona roślina strączkowych, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, ryby,
Witamina B2: mleko, produkty mleczne, jaja, podroby, brokuł, groszek zielony,
Witamina B3: wątroba, mięso, orzechy, produkty zbożowe pełnoziarniste,
Witamina B6: ryby, mięso, podroby, nasiona roślin strączkowych, czosnek, orzechy, nasiona, banany, morele suszone,
Witamina B9 (foliany): warzywa ciemnozielono liściaste, jarmuż, sałata, brokuły, nasiona roślin strączkowych, podroby, jaja, sery dojrzewające,
Witamina B 12: mięso, podroby, jaja, mleko i przetwory mleczne.


Żelazo

   Żelazo to makroelement, który w organizmie występuje głównie w hemoglobinie i mioglobinie. Odpowiada za prawidłowe oddychanie tkankowe. W szpiku kostnym jest wykorzystywane do tworzenia czerwonych krwinek. Jego niedobór ściśle związany jest z występowaniem anemii i przewlekłym zmęczeniem.

   Źródła żelaza w pożywieniu: podroby (wątroba, nerki), czerwone mięso, nać pietruszki, nasiona roślin strączkowych, jaja.



Zalecenia żywieniowe w astenii

   Zalecenia żywieniowe w astenii obejmują spożywanie żywności bogatej w substancje odżywcze, wspomagające prawidłowe działanie układu nerwowego. Należy włączyć do diety produkty bogate w magnez, żelazo, witaminy z grupy B, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C, antyoksydanty, witaminę D.

   Zalecane grupy produktów spożywczych:

- wszystkie owoce i warzywa - najlepiej w formie świeżej (co najmniej 5 porcji dziennie),
- produkty pełnoziarniste (mąki, makarony, pieczywo, kasze gruboziarniste, ryż brązowy),
- ryby,
- jaja,
- chude mięso i jego przetwory (drób, królik, cielęcina),
- chude mleko i jego przetwory (jogurty, maślanki, sery),
- orzechy (np. laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan),
- oleje roślinne (np. olej lniany, konopny, z czarnuszki, oliwa z oliwek).


   Należy zrezygnować ze spożywania:

- kawy i innych produktów z kofeiną (herbaty, napojów typu cola). Działają one pobudzająco na układ nerwowy, jednak nie likwidują przyczyn zmęczenia przewlekłego.
- produktów przetworzonych, słodyczy, żywności typu fast food. Żywność ta ma bowiem niską gęstość odżywczą i zawiera tylko śladowe ilości niezbędnych witamin i składników mineralnych. Oprócz tego jest źródłem soli, kwasów tłuszczowych typu "trans" i cukru, co dodatkowo może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości i chorób układu krążenia.
- alkoholu, palenia tytoniu.


   Należy zwiększyć poziom aktywności fizycznej i czasu spędzanego na świeżym powietrzu (marsz, jazda na rowerze, pływanie, bieg, spacery, joga).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE