Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku


   Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal reflux disease) to schorzenie, które charakteryzuje się objawami związanymi z cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Skutkuje to podrażnieniem ściany przełyku i występowaniem szeregu objawów, które mogą powodować dyskomfort oraz prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia i życia powikłań. Wśród przyczyn tych nieprawidłowości wyróżnia się nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku, zaburzeniami opróżniania żołądka a także czynniki zewnętrzne takie jak nieprawidłowy sposób żywienia, otyłość, stres.

   Do objawów w chorobie refluksowej przełyku należą uczucie pieczenia za mostkiem (zgaga), puste odbijanie, nudności, chrypka, zapalenie gardła i krtani, przewlekły kaszel, zmiana barwy głosu, czy nawet ból w klatce piersiowej. W leczeniu, oprócz działań farmakologicznych niezwykle ważna jest zmiana stylu życia i prawidłowe postępowanie dietetyczne, które łagodzi objawy chorobowe. Jakie są więc zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku?





Główne zasady zmian stylu życia

   Modyfikacja stylu życia w chorobie refluksowej przełyku obejmuje:

- niepalenie tytoniu,
- normalizację masy ciała,
- unikanie dźwigania ciężarów i wykonywania ciężkich treningów siłowych z wykonywaniem skłonów,
- nienoszenie uciskającej brzuch odzieży,
- unikanie żucia gum,
- unikanie ćwiczeń fizycznych bezpośrednio po jedzeniu,
- uniesienie zagłówka łóżka na czas snu i/lub odpoczynku,
- unikanie sytuacji stresowych, silnych nerwów.



Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku

Częstotliwość i objętość posiłków

   Należy spożywać średnio 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych. Posiłki nie powinny być duże objętościowo. Należy je dokładnie pogryźć i nie popijać dużą ilością płynów.


Higiena spożywania posiłków

   Posiłki powinny być spożywane powoli, w spokojnej atmosferze i pozycji siedzącej. Na posiłek powinno być przeznaczone ok. 30 minut. Po posiłku należy unikać pozycji leżącej, co mogłoby ułatwiać cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku.


Rodzaj diety

   W chorobie refluksowej przełyku należy stosować dietę łatwostrawną z ograniczaniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Należy unikać drażnienia przełyku zarówno chemicznie, jak i fizycznie i mechanicznie. Dlatego też posiłki nie powinny być zbyt zimne oraz gorące. Nie należy popijać posiłków zbyt dużą ilością płynów.


Zalecenia diety lekkostrawnej z ograniczaniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Grupa żywności Produkty dozwolone Produkty zakazane
Produkty zbożowe
Pieczywo jasne pszenne i typu graham, drobne kasze (np. kuskus, perłowa jęczmienna) i makarony, ryż biały.
Chleb żytni razowy, kasze gruboziarniste (np. gryczana). Pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, ryż brązowy).
Owoce
Owoce gotowane, delikatne kompoty i rozcieńczone soki. Owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki) soki z owoców cytrusowych.
Warzywa
Gotowane, gotowane na parze, rozcieńczone soki. Cebula, czosnek, por, kapusta, pomidory, brukselka, szparagi, karczochy, warzywa marynowane, smażone, wędzone, grzyby.
Ziemniaki
Gotowane, gotowane na parze. Smażone, placki ziemniaczane, frytki, chipsy.
Nasiona roślin strączkowych
-
Wszystkie.
Mięso i ryby
Chude mięso (cielęcina, kurczak, indyk, królik) chude ryby (dorsz, pstrąg, szczupak, sandacz, mintaj). Wieprzowina, baranina, kaczka, dziczyzna, tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela, węgorz), przetwory mięsne, podroby.
Jaja
Gotowane na miękko, lekka jajecznica gotowana na parze. Jaja na twardo, sadzone, smażone.
Mleko i produkty mleczne Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5-1,5%), maślanki, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu, chudy twaróg, śmietanka. Tłuste mleko, tłuste jogurty, tłuste twarogi, żółte sery podpuszczkowe, serki topione, pleśniowe.
Napoje
Woda niegazowana, słabe napary herbaty i ziołowe, rozcieńczone soki. Kawa, herbata, napary z mięty, napoje gazowane, kakao, gęste soki owocowo-warzywne, woda gazowana.
Przyprawy
Cukier, wanilia, koperek, sok z cytryny. Ocet, musztarda, pieprz, chrzan, papryka, maggi, kostki bulionowe, ketchup, sos winegret.
Słodycze
Biszkopty.
Czekolada, cukierki, torty, ciasta, kremy, bita śmietana, lody, faworki, batony, pączki.
Tłuszcze
W ograniczonej ilości - tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy). Tłuszcze zwierzęce (smalec, masło, słonina).
Wywary
Słabe wywary warzywne i z chudych mięs. Mocne wywary z kości, grzybów i warzyw.




Techniki kulinarne w chorobie refluksowej przełyku

Dozwolone jest:

- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- pieczenie w folii bez tłuszczu.


Zabronione jest:

- duszenie,
- smażenie,
- pieczenie tradycyjne w tłuszczu.

   Niedozwolone jest spożywanie żywności marynowanej, wędzonej i konserwowanej w solankach




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE