Założenia diety dla grupy krwi AB:
Pochodzenie grupy krwi AB: delikatny potomek rzadko występującego połączenia tolerancyjnej grupy krwi A z barbarzyńską wcześniej, ale bardziej zrównoważoną grupą B. Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, czasami B, a niekiedy są fuzją ich obu. Ta różnorodność jakości może być pozytywna lub negatywna, zależnie od okoliczności. Dlatego powinieneś bardzo dokładnie zapoznać się nie tylko z zalecaną dietą dla osób z grupą krwi AB, ale również dla A i B, by lepiej zrozumieć własną. Większość żywności, która jest niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół zła także dla grupy AB, chociaż występuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i bardziej aktywni niż z grupą krwi A, których przodkowie
|
|
Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: Baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: Bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane: Albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Unikać: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: Jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: Lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek.
Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane: Kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikać: Masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Unikać: Fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko".
Zboża
Wskazane: Orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: Gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.
Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: Bułek kukurydzianych.
Ziarna i makarony
Wskazane: Dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikać: Makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.
Warzywa
Wskazane: Botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Unikać: Awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.
Owoce
Wskazane: Ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: Bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: Sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikać: Soku pomarańczowego.
Przyprawy
Wskazane: Curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: Ziela nagielskiego, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: Echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.
Używki
Wskazane: Kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Unikać: Ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.
Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi AB (sprzyjające spadkowi wagi):
-
Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie,
-
Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny,
-
Owoce morza - pomagają w efektywnym metaboliźmie,
-
Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit,
-
Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie,
-
Wodorosty - regulują produkcję insuliny.
Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi AB (sprzyjające wzrostowi wagi):
-
Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe,
-
Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
-
Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii,
-
Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
-
Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową,
-
Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
-
Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.