Założenia - dieta bezmleczna:
Mleko i jego przetwory najczęściej wywołują reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe. Na alergię na białko mleka krowiego cierpią najczęściej niemowlęta i małe dzieci. Alergia ta pojawia się u około 3% dzieci w wieku do 4 lat. Z biegiem czasu, jeśli jest stosowana dieta eliminacyjna bezmleczna, organizm zaczyna tolerować te produkty i ich spożycie przestaje wywoływać objawy alergii.
Mieszanki mlekozastępcze
W większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia.
|
|
Więcej białka
- Po okresie niemowlęcym w diecie należy zwiększyć ilość innych źródeł białka, takich jak mięso kurcząt, indyka, królika (najmniej alergizujące rodzaje mięs), aby zapobiec niedoborom tego składnika
- Ilość warzyw, owoców i produktów zbożowych powinna być taka sama jak w diecie dzieci zdrowych
- Z diety trzeba wyeliminować masło na rzecz margaryn bezmlecznych
- Należy również zwrócić uwagę na ewentualny dodatek mleka do innych gotowych produktów
Nietolerancja laktozy
U dzieci
Niektóre dzieci cierpią na nietolerancję cukru mlecznego - laktozy. Może być ona związana z takimi chorobami jak celiakia, alergia przewodu pokarmowego, lamblioza lub z wrodzonymi niedoborami enzymów trawiennych. Objawia się przewlekłymi biegunkami fermentacyjnymi, wzdęciami, bólami brzucha. W takim przypadku konieczne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi bezlaktozowymi. U dzieci powyżej 5. roku życia, jeśli nie stwierdzono alergii na białko mleka, można podawać mleko słodkie w małych porcjach oraz w większych ilościach jogurty, mleka zakwaszone i kefiry.
U dorosłych
Również u dorosłych może wystąpić nietolerancja laktozy. Odsetek osób z niedoborem laktozy, czyli enzymu rozkładającego cukier mlekowy, sięga w naszym kraju ok. 10-15%. Ludzie ci rzeczywiście nie powinni spożywać mleka słodkiego (bo tylko taka postać mleka ma laktozę). Natomiast mogą w większości przypadków bez ujemnych konsekwencji włączyć do swoich posiłków przetwory mleczne, takie jak wspomniane już mleczne napoje fermentowane. Jest to możliwe dzięki temu, że w tych produktach laktoza jest w przeważającej ilości bakteryjnie rozkładana na związki pochodne, które nie powodują wielu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego.
Należy pamiętać, że powstawanie nietolerancji pokarmowej na mleko, zwłaszcza u dorosłych, związane jest najczęściej z niepiciem mleka we wczesnym okresie życia. Efektem tego zjawiska jest powstający wówczas brak lub niedostateczne wytwarzanie enzymu laktazy. Warto też dodać, że u części takich osób, powracających do picia mleka, po pewnym czasie może dojść do przywrócenia wytwarzania enzymu, w wyniku czego znikają objawy nietolerancji pokarmowej mleka. W przypadku nietolerancji laktozy można również zażywać specjalne preparaty tego enzymu dostępne w aptekach, np. Lactosanol, które powinny być wypijane razem z mlekiem. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.
Przykład - dieta bezmleczna:
I śniadanie:
Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową, sałata z olejem, herbata
II śniadanie:
Jogurt naturalny z muesli, woda mineralna
Obiad:
Barszcz ukraiński, ryba z rusztu,ziemniaki purée, szpinak zasmażany, brzoskwinia, sok grejpfrutowy
Podwieczorek:
Mleko zsiadłe z ziemniakami
Kolacja:
Chleb żytni razowy, parówka cielęca odtłuszczona fasolka szparagowa, woda mineralna
Przykładowy jadłospis z produktami mlecznymi
I śniadanie:
Kefir z płatkami kukurydzianymi, chleb żytni razowy z margaryną, polędwicą, surówka z ogórków i szczypiorku, herbata
II śniadanie:
Grahamka z margaryną, żółtym serem i pomidorem, sok pomarańczowy
Obiad: Chłodnik: włoszczyzna, botwina, kefir, jajo, pulpety z indyka w warzywach, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, marchewki z sosem jogurtowym, woda mineralna
Podwieczorek: Banan
Kolacja: Kurczak duszony w warzywach (marchew, pietruszka), chleb biały, sok wielowarzywny