Założenia - dieta bezskrobiowa:
Dieta ta nazywana jest bezskrobiową (no starch diet - NSD) a czasem dietą londyńską. A wszystko za sprawą Anglika, dr Alana Ebringera z King's College Hospital w Londynie. On to m.in. odkrył, że rezydująca w układzie pokarmowym bakteria Klebsiella i gen HLA-B27 są pośrednio odpowiedzialne za nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego (odpornościowego) i rozwój ZZSK. Dieta proponowana przez dr Ebringera ma za zadanie ograniczyć ilość tej bakterii w układzie pokarmowym. Ma to na celu zmniejszenie produkcji przeciwciał tej bakterii przez układ odpornościowy, które to z kolei atakują tkankę łączną doprowadzając do jej degeneracji (czyli ZZSK). Jak widać ograniczenie ilości tej bakterii może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie objawów
|
|
Produkty nie zalecane w diecie:
- chleb i produkty zbożowe
- ziemniaki
- makarony
- ryż
- produkty bogate w cukier
- i ew. inne produkty bogate w skrobię
Produkty zalecane w diecie:
- mięso
- jarzyny
- owoce
- jajka
- ser żółty
- ryby
Niektórym dieta pozwala zapomnieć o sztywnieniu i bólu. Mogą oni nie brać żadnych leków przeciwzapalnych i prawie normalnie funkcjonować. Niestety to rzadkość. Po prostu tak jest, że jednym pomaga ona bardzo, innym mniej a jeszcze innym wcale. I nie zależy to bynajmniej od stopnia jej przestrzegania.