Założenia - dieta bezglutenowa:
Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania glutenu na chorych. W chorobie tej pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją. Celiakia ujawnia się zazwyczaj miedzy 9 a 24 miesiącem życia, zależnie od wieku, w którym wprowadzono do diety gluten. Objawy celiakii mogą być różne, a w
|
|
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
- Mleko płynne i w proszku
- Sery, twarogi, śmietana
- Sery żółte
- Wszystkie mięsa i wędliny
- Podroby - wątroba, płuca nerki
- Jaja
- Wszystkie owoce
- Wszystkie warzywa (w tym strączkowe)
- Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka
- Wszystkie tłuszcze
- Cukier, miód
- Przyprawy, sól, pieprz
- Kawa
- Herbata
- Kakao
- Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu
Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:
- Kasze: manna, jęczmienna, owsiana
- Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy
- Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż
- Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki
- Słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż
- Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu
Aby minimalizować ryzyko nieświadomego spożywania glutenu, stosując się do kilku zasad. Przede wszystkim starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa" produkowane przez firmy, które w wiarygodny i czytelny sposób (etykiety, informacje na stronie firmowej) deklarują, że ich wyroby są bezglutenowe.