Założenia diety w chorobach trzustki i dróg żółciowych:
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umiarkowanej objętości (bez przejadania się). Istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe. Najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub pergaminie. Najlepsza proporcja podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie powinna wynosić: białko - 65-90 g, tłuszcz - 40-50 g, węglowodany - 345 g. Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji. Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E.
|
|
Produkty dozwolone w diecie w chorobach trzustki i dróg żółciowych:
-
Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir,
-
Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
-
Chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
-
Cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki,
-
Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
-
Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chilli, czosnek, cebula, papryka słodka, wszystkie zioła,
-
Czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
-
Cielęcina, chuda wołowina, polędwica, jagnięcina, flaki, wątroby, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina,
-
Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
-
Chudy rosół na mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
-
Masła, margaryny miękkie, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), oliwa z oliwek,
-
Okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga,
-
Ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
-
Młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kiszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyna, cukinia, koper włoski, brokuły,
-
Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, białko kurze. Żółtko jest przeciwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.
Produkty niedozwolone w diecie w chorobach trzustki i dróg żółciowych:
-
Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki serów, fromage, krówki,
-
Gruboziarniste produkty zbożowe, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, orzechy, migdały,
-
Świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka,
-
Słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
-
Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, awokado,
-
Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez,
-
Mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol,
-
Tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,
-
Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka,
-
Tłusty rosół, sosy masłowe, wywary z kości,
-
Smalec, łój, słonina, margaryny twarde,
-
Karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju,
-
Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki,
-
Cebula, czosnek, kapusta biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja,
-
Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie, żółtka.