Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dieta francuska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta francuska


Założenia - dieta francuska:
   Dieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały. Oprócz witamin młode warzywa i owoce mają dużo błonnika regulującego "uśpioną" zimą przemianę materii. Dieta francuska trwa: od 7 do 21 dni (dłużej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka). Odchudza: około 1 kg tygodniowo. Można ją powtarzać: każdej wiosny. Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom. Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących. Szczególnie bogata w: witaminy C, z grupy B, E, żelazo, potas oraz błonnik. Dzienna dawka kalorii: około 1000. W jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków, orzechów, ryżu, owoców i warzyw.





Przykład - dieta francuska:

1 dzień:
I śniadanie (274 kcal): 35 g płatków jęczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pół szklanki) soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (115 kcal): 100 g twarożku ziarnistego ze 100 g rzodkiewek, herbata bez cukru.

Obiad (443 kcal): 350 ml chłodnika z boćwiną (Składniki: 30 g włoszczyzny bez kapusty, 100 g boćwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50 ml śmietany 18%, 50 g ogórka zielonego, 10 g koperku, 10 g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda. Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony) i 200g ziemniaków, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (66 kcal): 1 pomarańcza (około 150 g)

Kolacja (224 kcal): Kanapka z chleba grahama (25 g) z łyżeczką margaryny, szynką wiejską (30 g), pomidorem (100 g), liściem sałaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100 g).


2 dzień:
I śniadanie (285 kcal): Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25 g), bawarka bez cukru.

II śniadanie (96 kcal): Jogurt wiśniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrębami pszennymi (1 łyżka).

Obiad (470 kcal): 250 ml rosołu z makaronem nitki, 150 g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 100 g ziemniaków, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (46 kcal): 1 małe jabłko.

Kolacja (213 kcal): 1 kromka chleba razowego (25 g) z łyżeczką margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kiełbasy krakowskiej, pomidorem (100 ) i łyżką szczypiorku, bawarka bez cukru.


3 dzień:
I śniadanie (263 kcal): Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25 g) z łyżeczką margaryny, plasterkiem sera żółtego gouda (30 g), rzodkiewkami (100 g), łyżką koperku, winogrona (100 g), herbata bez cukru z cytryną.

II śniadanie (116 kcal): Koktajl ze 150 g truskawek i szklanki (200 ml) maślanki 0,5%

Obiad (477 kcal): 200 ml zupy jarzynowej, 150 g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40 g kaszy gryczanej (suchej), 100 g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (66 kcal): 1 średnia pomarańcza (około 150 g).

Kolacja (225 kcal): 150 g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru.


4 dzień:
I śniadanie (274 kcal): 35 g muesli z owocami suszonymi ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 150 ml soku jabłkowego rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (116 kcal): 1 kromka chleba chrupkiego żytniego z białym serem chudym (50 g) i łyżką koperku, sok pomidorowy (200 ml)

Obiad (445 kcal): 300 ml zupy kremu z selera naciowego (Składniki: 250 g selera naciowego, 100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora, 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Wykonanie: selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 minut. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora), udko pieczone z kurczaka bez skóry (100 g), 100 g ziemniaków gotowanych, 200 g buraczków gotowanych, herbata bez cukru.

Podwieczorek (54 kcal): Pół grejpfruta (około 150 g)

Kolacja (221 kcal): Zapiekanka z ryżu brązowego (40g suchego) i jabłka, herbata owocowa bez cukru.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE