Założenia - dieta Colette Lefort:
Francuska dietetyczka nie zaleca ograniczania ilości jedzenia. Przestrzega jednak przed najadaniem się do syta, jeśli chcemy schudnąć. Oto zasady:
- węglowodany i białka możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców - oprócz bananów,
- do przygotowania potraw nie używamy jednocześnie oleju i margaryny, smalcu i masła, smalcu do smażenia i śmietany do zabielenia,
- do posiłku pijemy gorzką kawę lub herbatę, między posiłkami - wodę mineralną
- zabronione są sosy - oprócz vinegret, słodycze i alkohol.
|
|
Dietę tą można z powodzeniem stosować zarówno żywiąc się w domu, jak i "na mieście". Pozwala chudnąć stopniowo, ale dzięki temu wyklucza efekt jo-jo.
Przykład - dieta Colette Lefort:
Śniadanie:
Sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem) lub płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa.
Obiad:
Ryba pieczona w piecyku lub w folii, warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa lub ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze oraz sałata z sosem vinegret.
Kolacja:
Cielęcina z kabaczkiem z rusztu, przesmażone fasolka szparagowa lub ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym.