Założenia diety Montignaca:
Według jej twórcy, lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. W diecie Montignaca węglowodany dzieli się na "dobre" (o niskim IG) i złe (o wysokim IG). Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz
|
|
Aby stosować się do wytycznych diety Montignaca należy stosować następujące zasady:
-
Nigdy nie łączyć produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku,
-
Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych (pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki),
-
Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozę),
-
Jeść chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie,
-
Wyeliminowanie z diety ziemniaków pod każdą postacią,
-
Wyeliminowanie z diety białego ryżu,
-
Makaron powinien być gotowany tylko na półtwardo (aldente) lub razowy,
-
Owoce jeść oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką,
-
Rezygnacja z alkoholu (w szczególności z piwa),
-
Unikanie mocnej kawy i herbaty,
-
Jeść co najmniej trzy razy dziennie, nie omijać posiłków,
-
Ograniczenie spożywania "złych" tłuszczów nasyconych, na korzyść "dobrych" nienasyconych,
-
W czasie posiłku nie pić wody, nie pić też bezpośrednio przed posiłkiem,
-
Nie spieszyć się jedząc, przeżuwać dokładnie każdy kęs,
-
Przygotowywać soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem,
-
Całkowicie wyeliminować słodzone napoje gazowane,
-
Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekać 3 godziny, zanim zje się coś zawierającego tłuszcze,
-
Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekać 4 godziny, zanim zje się coś zawierającego węglowodany,
-
Jeść warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp,
-
Między posiłkami pić wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów.
Tablice Indeksów Glikemicznych (Linki):
Glycemic index (po angielsku)