Założenia diety dr Johanny Budwig:
Twórcą tej diety prozdrowotnej jest dr Johanna Budwig - biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie min. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:
|
|
-
Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony, z wysoką zawartością kwasów omega-3 (ponad 50%). Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa,
-
Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności,
-
Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. Pasty (Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek w proporcjach 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg chudego twarogu, 2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.
Produkty zalecane w diecie dr Johanny Budwig:
-
Ryby morskie ( makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie,
-
Owoce świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać,
-
Warzywa ze szczególnym uwzględnieniem takich warzyw jak brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać,
-
Soki owocowe (zwłaszcza z ananasa i papai - ze względu na zawarte w nich enzymy proteolityczne) przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin,
-
Mleczne produkty ukwaszone - odtłuszczone (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko acidofilne),
-
Zboża w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nie oczyszczonych,
-
Drożdże spożywcze (należy je przed spożyciem zagotować),
-
Woda. Wskazane jest pić 2 litry wody dziennie (oczyszczonej mechanicznie filtrami, albo butelkowanej w szklanych opakowaniach - źródlanej, ale nie mineralnej) Płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.
Produkty dozwolone w diecie dr Budwig:
-
Mięso i drób, ale tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,
-
Miód.
Produkty zabronione w diecie dr Budwig:
-
Cukier i produkty oparte na cukrze, biała mąka i produkty oparte na białej mące, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek
Produkty przetworzone, dania gotowe, konserwy
-
Syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
-
Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.
Znacznie więcej informacji na temat diety dr Budwig - Primanatura