Założenia - dieta Ewy Kuryło:
Od pięciu lat cała moja rodzina nie jada wołowiny i wieprzowiny. Zamiast nich przyrządzamy kurczaka, indyka lub ryby. Oczywiście jadamy dużo warzyw, pijemy soki i wodę mineralną. Ostatnio jednak zrezygnowałam z kupowania soi, bo nie na wszystkich opakowaniach jest informacja, czy jest modyfikowana genetycznie. Zauważyłam, że ten sposób odżywiania nie jest już uznawany w Polsce za dziwactwo. Na przyjęciach i bankietach bywa sporo osób, które często w ogóle nie jedzą mięsa, więc na moje szczęście zwykle są serwowane potrawy wegetariańskie. Ilość białka w organizmie uzupełniaj nasionami strączkowymi: różnego rodzaju fasolą, soczewicą. W ciągu dnia pij dużo wody mineralnej oraz soków. Pamiętaj, że Twoja dieta powinna być bardzo urozmaicona. Wsłuchuj się w
|
|
Twoje menu - propozycje
- Kurczak duszony w warzywach, galaretki z ryby, sałatka z fasolki szparagowej z sosem winegret, fasolka jaś z sosem pomidorowym, bukiet z jarzyn z masłem, kisiel lub galaretka owocowa.
Unikaj - wołowiny, wieprzowiny, salami, podrobów, parówek.
Dozwolone - chude mięso z kurczaka, warzywa i owoce do każdego posiłku.