Dzisiaj jest: Sobota, 11.07.2020 Imieniny: Olgi i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Dieta Pauliny Holtz


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta Pauliny Holtz


Założenia - dieta Pauliny Holtz:
   Od 8 lat jestem wegetarianką. Zwierząt, poza rybą, nie jem właściwie przez przypadek. Kiedyś po prostu uświadomiłam sobie, że przez cały miesiąc nie jadłam mięsa i, co ciekawe, wcale mi go nie brakowało. Postanowiłam więc spróbować żyć jak wegetarianin i odkryłam, że ta dieta bardzo mi służy - czuję się lekko i mam dużo energii. Od pół roku stosuję też zasady żywienia proponowane przez Michela Montignaca - nie łączę tłuszczów i cukrów. Dzięki temu np. wcale nie mam ochoty na słodycze. Zdarza mi się, że czasem zdradzę moją dietę np. na jakimś przyjęciu, więc potem staram się to jakoś organizmowi zrekompensować. Nie stosuję jednak głodówek, bo zwyczajnie robię się zła, kiedy czuję ssanie w żołądku. Dieta jarska, ale z rybami, tzw. pescowegetarianizm, to

najbezpieczniejsza forma wegetarianizmu. Białko ryb jest tak samo wartościowe jak to pochodzące z innych gatunków mięsa, bo występują w nim wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto ryby są zasobniejsze w sód, wapń, potas, magnez i witaminę A. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, korzystne w profilaktyce miażdżycowej. Aby zapewnić organizmowi prawidłowy poziom żelaza, oprócz ryb dobrze jest jeść inne owoce morza, np. krewetki, małże, kraby. Dla zwiększenia efektu odchudzania warto połączyć wegetarianizm z zasadami diety Montignaca. Jest ona o tyle niekłopotliwa, że nie trzeba liczyć kalorii ani regulować wielkości porcji (oczywiście w miarę rozsądnie). Jej celem jest prawidłowe łączenie produktów. Należy unikać zestawiania pokarmów zawierających białko z węglowodanami i roślinami strączkowymi. Nie powinno się więc łączyć mięsa, ryb i serów z chlebem, ziemniakami, makaronem, kaszą oraz z fasolą, soją i grochem. A także unikać produktów zawierających jednocześnie węglowodany i tłuszcze, np. czekolady, ciastek. Wszystkie grupy produktów można zestawiać z warzywami. Należy też jeść mniej tłuszczów, czyli masła, margaryny, olejów.



Twoje menu

Jedz 4-5 razy dziennie nieduże porcje, o stałych porach.
- 2-3 razy w tygodniu ryby, ugotuj je na parze z warzywami i przyprawami. Jeśli nie możesz obejść się bez smażenia, zrób to bez tłuszczu, na teflonowej patelni, już na talerzu połóż kawałek masła, posyp koperkiem lub natką.
- Zupa z fasoli lub soczewicy.
- Zapiekanka z warzyw z dodatkiem jajka i żółtego sera.
- Spaghetti z sosem pomidorowym, posypane ostrym serem i ziołami prowansalskimi.
- Sałatka z fasoli, pomidorów i rukoli.
- Pierogi z serem (na ostro lub na słodko), polane naturalnym jogurtem.
- Koktajl owocowo-mleczny z odtłuszczonego kefiru lub jogurtu albo maślanki.

Unikaj - wypieków z białej mąki, ziemniaków, białego ryżu i makaronu, margaryny, słodyczy.

Dozwolone - pieczywo razowe pełnoziarniste, ryby, oliwa z oliwek, chude mleko, jogurt.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE