Założenia - dieta Pauliny Holtz:
Od 8 lat jestem wegetarianką. Zwierząt, poza rybą, nie jem właściwie przez przypadek. Kiedyś po prostu uświadomiłam sobie, że przez cały miesiąc nie jadłam mięsa i, co ciekawe, wcale mi go nie brakowało. Postanowiłam więc spróbować żyć jak wegetarianin i odkryłam, że ta dieta bardzo mi służy - czuję się lekko i mam dużo energii. Od pół roku stosuję też zasady żywienia proponowane przez Michela Montignaca - nie łączę tłuszczów i cukrów. Dzięki temu np. wcale nie mam ochoty na słodycze. Zdarza mi się, że czasem zdradzę moją dietę np. na jakimś przyjęciu, więc potem staram się to jakoś organizmowi zrekompensować. Nie stosuję jednak głodówek, bo zwyczajnie robię się zła, kiedy czuję ssanie w żołądku. Dieta jarska, ale z rybami, tzw. pescowegetarianizm, to
|
|
Twoje menu
Jedz 4-5 razy dziennie nieduże porcje, o stałych porach.
- 2-3 razy w tygodniu ryby, ugotuj je na parze z warzywami i przyprawami. Jeśli nie możesz obejść się bez smażenia, zrób to bez tłuszczu, na teflonowej patelni, już na talerzu połóż kawałek masła, posyp koperkiem lub natką.
- Zupa z fasoli lub soczewicy.
- Zapiekanka z warzyw z dodatkiem jajka i żółtego sera.
- Spaghetti z sosem pomidorowym, posypane ostrym serem i ziołami prowansalskimi.
- Sałatka z fasoli, pomidorów i rukoli.
- Pierogi z serem (na ostro lub na słodko), polane naturalnym jogurtem.
- Koktajl owocowo-mleczny z odtłuszczonego kefiru lub jogurtu albo maślanki.
Unikaj - wypieków z białej mąki, ziemniaków, białego ryżu i makaronu, margaryny, słodyczy.
Dozwolone - pieczywo razowe pełnoziarniste, ryby, oliwa z oliwek, chude mleko, jogurt.