Dzisiaj jest: Niedziela, 01.08.2021 Imieniny: Piotra i Justyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Alantoina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Alantoina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry


   Alantoina to związek chemiczny z grupy ureidów, który stanowi pochodną mocznika. Jest stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako dodatek do wielu maści i kremów nawilżających. Zawdzięcza to działaniu usuwającemu zrogowaciały naskórek, stymulowaniu podziałów komórkowych, przyspieszaniu odbudowy naskórka oraz płaszcza lipidowego skóry. Alantoina nie wykazuje właściwości podrażniających, dzięki czemu może być stosowana w pielęgnacji skóry wrażliwej.

   Dzięki tym właściwościom w ostatnich latach alantoina cieszy się coraz większą popularnością w pielęgnacji skóry. Preparaty z alantoiną są również polecane pomocniczo w leczeniu wielu schorzeń np. łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, rybiej łuski, oparzeń. Jakie więc dokładnie właściwości wykazuje alantoina na naszą skórę? W jakich kosmetykach jej szukać i jak stosować?





Występowanie i historia odkrycia alantoiny

   Alantoina jest głównym półproduktem metabolicznym większości organizmów, w tym zwierząt, roślin i bakterii. Jest pochodną mocznika, alantoina wytwarzana jest z kwasu moczowego, który sam jest produktem degradacji kwasów nukleinowych w wyniku działania oksydazy moczanowej (urykazy).

   Alantoina została po raz pierwszy wyizolowana w 1800 roku przez włoskiego lekarza Michele Francesco Buniva i francuskiego chemika Louisa Nicolasa Vauquelina. W 1821 r. Francuski chemik Jean Louis Lassaigne znalazł ją w płynie omoczni (jednej z błon płodowych) i nazwał (fr. l'acide allantoique), czyli w tłumaczeniu "kwas alantoinowy". W 1837 roku niemieccy chemicy Friedrich Wöhler i Justus Liebig zsyntetyzowali ten związek z kwasu moczowego i nadali mu nazwę "alantoina". Naturalną alantoinę możemy znaleźć w korzeniu żywokostu lekarskiego (w ilości do 2,5%), w mniejszych ilościach w soi, kasztanowcu, fasoli oraz miodunce plamistej, jednak ta stosowana w kosmetyce jest syntetyczna.



Właściwości alantoiny

Działanie nawilżające

   Alantoina działa nawilżająco na naskórek. Dzięki temu sprzyja odbudowie płaszcza hydrolipidowego skóry, zapobiega wysuszeniom oraz chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak temperatura, promieniowanie UV, wiatr, detergenty, czy drobnoustroje chorobotwórcze. Badania wykazały, że alantoina zwiększa zdolność warstwy rogowej skóry do wiązania wody.


Działanie keratolityczne

   Alantoina wykazuje działanie rozkładające keratynę, co znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń skóry z zaburzeniami rogowacenia naskórka. Jest zatem składnikiem kosmetyków i preparatów do pielęgnacji i pomocniczego leczenia skóry z łuszczycą, rybią łuską, czy atopowym zapaleniem skóry.


Działanie regenerujące

   Alantoina wspomaga podziały komórkowe, dzięki czemu przyspiesza odnowę uszkodzonego naskórka. Badania wykazały również pozytywne działanie alantoiny na odnowę komórkową skóry u osób z owrzodzeniami, odleżynami, ranami i poparzeniami.


Działanie antydrażniące

   Alantoina niweluje drażniące i uczulające działanie innych związków chemicznych zawartych w kosmetykach. Dodawana jest do takich produktów jak szampony do włosów, balsamy hipoalergiczne, a także kosmetyki i maści dla dzieci.



Zastosowanie alantoiny w kosmetykach

   Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, nawilżającym, łagodzącym podrażnienia kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, alergicznej, podrażnionej i atopowej. Są także polecane w leczeniu trądziku, czy drobnych skaleczeń.

   Dzięki właściwościom niedrażniącym alantoina może być stosowana w pielęgnacji skóry dzieci w postaci kremów, maści, pudrów kosmetycznych i zasypek.

   Alantoina wspomaga również regenerację skóry po kąpielach słonecznych. Jest przez to składnikiem kosmetyków odżywczych i nawilżających po opalaniu.

   Dzięki właściwościom wygładzającym naskórek może być stosowana także w kremach do pielęgnacji zrogowaciałej i szorstkiej skóry dłoni, stóp, łokci i kolan.

   W kosmetykach zawartość alantoiny waha się od 0,1 do 2%. Maksymalne dozwolone stężenie do aplikowania na skórę wynosi 10%. Preparaty z alantoiną można przygotować samodzielnie w domu, dodając tę substancję do ulubionego kremu, czy balsamu do ciała.

   Alantoina nie jest drogim półproduktem kosmetycznym. Można ją kupić w czystej postaci w drogeriach za ok. 4 zł / 10 gramów. Kosmetyki i preparaty z dodatkiem alantoiny np. maść to koszt ok. 7 zł.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE