Dzisiaj jest: Wtorek, 16.07.2024 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kwas szikimowy - właściwości oraz zastosowanie w kosmetyce


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kwas szikimowy - właściwości oraz zastosowanie w kosmetyce


   Kwas szikimowy to substancja o kompleksowym działaniu, znana w kosmetyce już od wielu lat. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Korzystnie wpływa na stan skóry, oczyszcza ją i dogłębnie nawilża. Może też pomóc zwalczać problemy skórne np. trądzik. Czym jest kwas szikimowy? Poznaj jego właściwości i zastosowanie.

   Kwas szikimowy to składnik naturalnie występujący w anyżku gwiaździstym (Illicium verum; z japońskiego Shikimi). Pierwotnie substancja została wyodrębniona jeszcze w 1885 roku przez Eykmana, ale stała się popularna dopiero kilkanaście lat temu. Kwas szikimowy to reprezentant kwasów z rodzaju AHA, jednak jest łagodniejszy i może wchodzić w skład preparatów kosmetycznych przeznaczonych na problemy skórne. Związek ten ma postać proszku, a więc łatwo rozpuszcza się w wodzie, nie wymaga podgrzewania.




spis treści
  1. Działanie i właściwości kwasu szikimowego
  2. Kwas szikimowy a trądzik
  3. Stosowanie kwasu szikimowego
  4. Dla kogo kwas szikimowy?
  5. Kwas szikimowy w kosmetykach
  6. Czy warto stosować kosmetyki z kwasem szikimowym?
  7. Kwas szikimowy - przeciwwskazania do stosowania

Działanie i właściwości kwasu szikimowego


- Działanie przeciwbakteryjne, wstrzymywanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych.
- Zdolność do wybielania przebarwień.
- Działanie przeciwstarzeniowe.
- Przeciwdziałanie stanom zapalnym skóry.
- Wygładzenie skóry.
- Zmniejszenie linii mimicznych, a także mniejszych zmarszczek.
- Ujednolicenie karnacji skóry i rozjaśnienie jej.
- Redukcja wytwarzania sebum.
- Złuszczanie komórek naskórka w warstwie rogowej skóry.
- Odblokowywanie porów, oczyszczanie ujść gruczołów łojowych.
- Właściwości antyoksydacyjne i nawilżające (zatrzymywanie wody w naskórku i ochrona przed jej utratą).



Kwas szikimowy a trądzik


   Ponieważ kwas szikimowy ma działanie złuszczające i zdolność do neutralizacji bakterii odpowiedzialnych za powstawanie trądziku może pomóc w kuracjach przeciwtrądzikowych jako przeciwwaga do antybiotykoterapii, która na ogół wiąże się z komplikacjami dla organizmu.

   Shikimi sprawdzi się też na plamy pigmentacyjne i przebarwienia. Nie dość, że rozjaśnia cerę, to jeszcze ujednolica jej koloryt. Do tego wspomaga pielęgnację skóry suchej i wrażliwej, problematycznej, dojrzałej, ze znamionami. Warto dodać, że w trakcie kuracji kwasami wymagane jest stosowanie wysokiej ochrony przed promieniowaniem UVA oraz UVB. Kwas szikimowy można stosować przez cały rok, jednak należy spełnić powyższe warunki. Tym właśnie związek ten różni się od innych kwasów z tej grupy, które właściwie powinno się przyjmować w okresie jesienno-zimowym, gdy po wakacjach skórę warto odświeżyć i nadać jej promiennego wyglądu. Podczas częstego narażenia na słońce, bardzo łatwo o ich utratę.



Stosowanie kwasu szikimowego


   Skóra dojrzała i sucha zmaga się z różnymi problemami. Rogowacenie i postępujące zmarszczki to tylko niektóre z nich. Shikimi doskonale sobie z nimi radzi, a rezultaty można zauważyć już po pierwszym użyciu. Aby efekt był satysfakcjonujący, zabiegi pielęgnacyjne powinny być przeprowadzane regularnie. Kwas można stosować także w przypadku rumieńców po stanach zapalnych czy depigmentacji skóry. Wygładza on bowiem i równoważy kolor. Oprócz tego uszczupla warstwy rogowe, wzmacnia i regeneruje bariery. Ponadto niweluje przebarwienia na skórze będące efektem zaburzeń hormonalnych.



Dla kogo kwas szikimowy?


   Po preparaty z kwasem szikimowym mogą sięgać osoby ze skórą trądzikową, zanieczyszczoną, z rozszerzonymi porami. Słońce i wakacje na ogół powodują tymczasową poprawę wyglądu skóry, co ma związek ze zwężaniem się gruczołów łojowych. Niestety po okresie letnim zmiany trądzikowe mogą się pogłębiać. Kwas szikimowy ma zdolność do regulowania składu sebum, dodatkowo niweluje jego niemiły zapach będący efektem obecności sporej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i działalności mikroorganizmów obecnych na skórze. Z korzyścią wstrzymuje namnażanie Cutibacterium acnes - bakterii, które odpowiadają za powstawanie wyprysków skórnych, a także drożdżaka Malassezia furfur, który w optymalnych warunkach przyczynia się do chorób grzybiczych. Kwas sprzyja też otwieraniu zatkanych ujść gruczołów łojowych, przez co istotnie obniża się ilości grudek zapalnych. Ponadto chroni przed dalszym ich powstawaniem. Składnik ma też właściwości przeciwutleniające, a więc spowalnia starzenie i chroni przed niekorzystnym wpływem czynników ze środowiska zewnętrznego (np. smog czy promieniowanie słoneczne).



Kwas szikimowy w kosmetykach


   Ze względu na natychmiastowe efekty pielęgnacji szereg preparatów kosmetycznych, które są dostępne na rynku, ma dodatek shikimi. Sposób działania tego składnika zależy od czynników takich jak stężenie w danym kosmetyku, potrzeby skóry i częstotliwość aplikowania. Pomimo tego, podstawowymi funkcjami kwasu szikimowego są zwężenie gruczołów łojowych i złuszczanie naskórka. Po użyciu substancji następuje także oczyszczenie i odbudowa skóry.



Czy warto stosować kosmetyki z kwasem szikimowym?


   Preparaty zawierające shikimi mają działanie antybakteryjne, a więc chronią skórę przed nawracaniem wyprysków i trądziku. Kwas warto stosować także z uwagi na jego moc przeciwbólową i przeciwzapalną. To dzięki tym dwóm cechom, substancja jest tak znakomitym środkiem na problematyczny, obfity trądzik oraz AZS. Możliwości kwasu szikimowego w terapii trądziku nie opierają się jedynie na samym złuszczaniu. Składnik w optymalnym stężeniu wykazuje też działanie przeciwbakteryjne względem mikroorganizmów chorobotwórczych, które w znacznym stopniu powodują nieestetyczne pryszcze. Oprócz tego kwas szikimowy ma działanie przeciwłupieżowe, wpływa pozytywnie pracę gruczołów łojowych, wspiera odblokowanie porów i obniża ryzyko rozwoju nowych zmian zapalnych na skórze.



Kwas szikimowy - przeciwwskazania do stosowania


   Chociaż kwas szikimowy należy do jednego z najłagodniejszych wariantów kwasów AHA, to nie wszyscy mogą go stosować. Przeciwwskazaniami są:

- łuszczyca,
- przyjmowanie antybiotyków,
- obfite znamiona na ciele,
- leczenie znacznymi dawkami witaminy A,
- egzema skóry,
- atopowe zapalenia skóry,
- oparzenia słoneczne,
- ciąża, połóg, okres kamienia piersią.




Zobacz więcej na temat:

kwas szikimowykosmetykatrądzik


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE