Dzisiaj jest: Niedziela, 09.08.2020 Imieniny: Romana i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kwasy AHA w pielęgnacji skóry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kwasy AHA w pielęgnacji skóry


   Kwasy AHA to grupa związków zaliczająca się do kwasów alfa-hydroksylowych. Oprócz nich wśród wyróżnia się beta-hydroksykwasy (BHA), lipo-hydroksykwasy (LHA) i poli-hydroksykwasy (PHA). Są to substancje złuszczające naskórek i dzięki tej właściwości znalazły zastosowanie w pielęgnacji skóry. Pozwalają usuwać zrogowaciały naskórek, odblokowują pory,  nawilżają i ujędrniają skórę oraz pomagają w walce ze zmarszczkami, łojotokiem, trądzikiem i przebarwieniami.

   Kwasy AHA pozyskiwane są z naturalnym źródeł. Spośród wszystkich kwasów ta grupa ma najsilniejsze działanie złuszczające, oczyszczające i odmładzające. Kwasy AHA znane były już w starożytnym Egipcie i Rzymie, gdzie kobiety nieświadomie wykorzystywały ich działanie, dodając do kąpieli mleko (kwas mlekowy), lub smarując twarz sokiem z cytrusów (kwas cytrynowy). Wśród kwasów AHA najczęściej stosowanych w kosmetologii wymienić można kwas mlekowy, kwas migdałowy, kwas glikolowy oraz kwas jabłkowy i cytrynowy. Jak wpływają na skórę i dlaczego znalazły zastosowanie w kosmetologii? Jakie właściwości wykazują oraz jakie są wskazania do ich stosowania?





Kwas migdałowy

   Kwas migdałowy pozyskiwany jest z migdałów oraz czasem z pestek wiśni, moreli i brzoskwiń. Jest substancją częściowo rozpuszczalną w wodzie. Wykazuje działanie złuszczające oraz antybakteryjne. Niweluje oznaki starzenia, zmarszczki i przebarwienia. Pozwala spłycać blizny i zmarszczki, redukuje płytkie blizny potrądzikowe oraz pomaga w walce z trądzikiem, łojotokiem i przebarwieniami naskórka. Wzmaga syntezę kolagenu, który odpowiada za prawidłową elastyczność skóry.

   Kwas migdałowy stosowany jest w postaci peelingów chemicznych. Często dodawany jest również w niewielkim stężeniu do toników, kremów i balsamów przeznaczonych do skóry dojrzałej, trądzikowej, tłustej i z przebarwieniami.

   Stosowanie kwas migdałowego z witaminami wykazującymi działanie antyoksydacyjne (min. witamina C) wzmaga jego działanie i właściwości.



Kwas cytrynowy

   Kwas cytrynowy został wyizolowany w 1784 roku z soku z cytryny. Jest on obecny w większości organizmów żywych, ponieważ pełni ważną funkcję w ich szlakach metabolicznych. Kwas cytrynowy znalazł również zastosowanie w gastronomii jako konserwant, a w przemyśle jako dodatek do leków. Często używany jest również do utrzymywania czystości w domu.

   W kosmetologii wykorzystywane jest jego działanie złuszczające, wybielające i wygładzające. Kwas cytrynowy wspomaga syntezę kolagenu w skórze, uelastycznia naskórek oraz likwiduje przebarwienia. Wygładza również zmarszczki oraz namnaża keratynocyty, czyli komórki naskórka.



Kwas glikolowy

   To kwas pozyskiwany z trzciny cukrowej oraz owoców (jabłek, agrestu i winogron) dobrze rozpuszczalny w wodzie. Bardzo łatwo przenika naskórek. Działanie kwasy glikolowego zależne jest od stężenia związku w używanym preparacie oraz jego pH.

   Kwas glikolowy pobudza złuszczanie skóry i stymuluje wytwarzanie nowych komórek naskórka oraz syntezę kolagenu. Działa nawilżająco, usuwa przebarwienia, redukuje zmarszczki, spłyca blizny i poprawia strukturę oraz elastyczność skóry. Zapobiega starzeniu się skóry oraz zmiękcza ją i wygładza. Stosowany jest w leczeniu trądziku grudkowo-krostkowego oraz suchości skóry.

   Używanie kwasu glikolowego w stężeniu do 15% pozwala nawilżyć i złuszczyć warstwę rogową naskórka. Stężenie od 20 do 35% nawilża skórę oraz oczyszcza ją, działając jak peeling chemiczny. Większe stężenie od 50 do 70% pobudza regenerację, ponieważ kwas glikolowy wnika w głąb skóry.



Kwas mlekowy

   Kwas mlekowy występuje naturalnie w kwaśnym mleku, maślance i jogurtach naturalnych oraz kiszonkach. Wykazuje on działanie antybakteryjne, złuszczające i nawilżające. Zastosowanie kwasu mlekowego na skórę zmniejsza grubość warstwy rogowej, wzmacnia strukturę kolagenu, nawilża skórę, uelastycznia ją i nawilża. Redukuje przebarwienia oraz niszczy bakterie, które są odpowiedzialne za zmiany trądzikowe i zapalne skóry.

   Kwas mlekowy stosuje się w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i dojrzałej oraz z przebarwieniami i zmarszczkami. Pomaga zregenerować skórę suchą, źle ukrwioną oraz zniszczoną długim opalaniem. Kwas mlekowy pozwala zredukować drobne zmarszczki oraz płytkie blizny potrądzikowe.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE