Dzisiaj jest: Czwartek, 13.08.2020 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Masło Tucuma - skarb amazońskiej dżungli w pielęgnacji skóry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masło Tucuma - skarb amazońskiej dżungli w pielęgnacji skóry


   Masło Tucuma (Astrocaryum Tucuma Seed Butter) to produkt otrzymywany z ziaren owoców palmy Astrocaryum vulgare rosnącej w lasach deszczowych puszczy Amazońskiej na terenie Brazylii. Palma Tucuma wytwarza małe i twarde owoce o średniej masie 30 gramów z dużymi nasionami, z których wytwarza się masło Tucuma. Pozyskuje się je w drodze tłoczenia na zimno nasion i miąższu. Liście, owoce oraz nasiona palmy Tucuma były tradycyjnie wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Amazonii w rzemieślnictwie czy gastronomii.

   Do dziś liście zapewniają włókno, z którego lokalni mieszkańcy produkują min. kosze. Rdzenne plemiona Amazonii wykorzystywały nasiona palmy Tucuma do wytwarzania pierścieni, które były symbolem małżeństwa. Owoce znajdują zastosowanie w gastronomii, gdzie miazga spożywana jest bezpośrednio lub jako dodatek do kanapek i innych potraw. Dzięki wielu wartościowym składnikom produkowane z nasion palmy masło Tucuma, podobnie jak bardziej znane masło shea wykorzystywane jest w kosmetyce. Co więc odpowiada za jego pielęgnacyjne właściwości i dlaczego jest ono nazywane skarbem amazońskiej dżungli?





Skład masła Tucuma

   Masło Tucuma wyglądem przypomina twardy ser, który pod wpływem ciepła zmienia się w miękką pastę o konsystencji masła. Ma kremową, czasami jasnożółtą, a nawet beżową barwę i słodki karmelowy zapach. Oprócz estetycznego wyglądu i miłego zapachu masło Tucuma zawiera szereg składników, które pozytywnie wpływają na skórę.



Kwasy tłuszczowe

   Masło Tucuma charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas laurynowy (ok. 50%), mirystynowy (ok 25%) a także linolenowy, które wykazują działanie nawilżające, regenerujące i zmiękczające skórę.



Beta karoten

   Masło Tucuma stanowi jedno ze źródeł o najwyższej zawartości prowitaminy A - beta karotenu. Jej zawartość w 100 gramach masła Tucuma to nawet 52 mg. Witamina A odpowiada za prawidłowy stan skóry oraz chroni przed powstawaniem procesów starzenia.



Właściwości pielęgnacyjne masła Tucuma

   Masło Tucuma popularne jest ze względu na tworzenie przezroczystego filmu ochronnego zapobiegającego utracie wody w skórze. Nie zatyka on porów, dlatego może też masło Tucuma może być używane przez osoby z tłustą cerą.

   Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wykazuje działanie nawilżające, regenerujące i zmiękczające. Stosowane jest więc w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, wrażliwej oraz łuszczącej się. Działanie odżywcze, uelastyczniające, wygładzające i antyoksydacyjne wpływa pozytywnie na zapobieganie powstawaniu zmarszczek. Polecane jest więc do pielęgnacji skóry dojrzałej. Regeneracyjne, złuszczające i odżywcze działanie masła Tucuma jest wykorzystywane w pomocniczym leczeniu trądziku, egzemy i łuszczycy. Odżywcze i łagodzące właściwości znajdują zastosowanie w regeneracji skóry po opalaniu oraz skóry uszkodzonej i stanów zapalnych.

   Masło Tucuma doskonale sprawdzi się również w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Ochronny film, który wytwarzany jest przez masło odżywia i wzmacnia włosy oraz nadaje im blask.

   Stosowanie masła Tucuma przyniesie ulgę suchym i spierzchniętym ustom. Stosowane może być więc jako balsam nawilżający i ochronny.

   Doskonale sprawdzi się również jako krem pod oczy, który odżywi i uelastyczni wrażliwą i skłonna do zmarszczek skórę wokół oczu.

   Konsystencja masła Tucuma, która zmienia się w zetknięciu z ciepłą skórą, może stanowić doskonały materiał do masażu relaksacyjnego i odżywczego całego ciała.

   Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu laurynowego wykorzystywana jest w produkcji luksusowych i odżywczych mydeł do mycia ciała.



Gdzie znaleźć masło Tucuma?

   Masło Tucuma dostępne jest w postaci surowej w sklepach internetowych oraz drogeriach z naturalnymi kosmetykami. Może być stosowane bezpośrednio na skórę, lecz często stanowi również dodatek do kosmetyków. Wykorzystywane jest do produkcji kremów, balsamów i maseł do skóry suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Stanowi składnik szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych. Dodawane jest również do balsamów i pomadek do ust, a dzięki właściwościom regeneracyjnym często spotykane jest w kosmetykach po opalaniu i wspomagających leczenie trądziku i chorób skóry.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE