Właściwości pielęgnacyjne mleka znano już w czasach starożytnych. Mleko, serwatka, a także siara to składniki wielu preparatów. Białka mleka w szamponach i odżywkach, nadają włosom blasku, wzmacniają je i chronią przed rozdwajaniem się końcówek. Lipidy z mleka są aplikowane w kosmetykach do skóry suchej albo podrażnionej. W tym artykule opisano możliwości wykorzystania mleka w przemyśle kosmetycznym i jego wpływ na urodę.
Właściwości kosmetyczne mleka były słynne już w starożytności. Mleko to nie tylko pożywienie. Posiada wartościowe substancje, które pielęgnują skórę i dlatego jest wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Używa się go w kosmetykach, m.in. w kremach, szamponach, balsamach po goleniu, mydłach, mleczkach do ciała, odżywkach do włosów. Cukier mleczny (laktoza), może być przetwarzany w kosmetyki do cery suchej, ponieważ ma właściwości nawilżające. Poza tym produkty z jej dodatkiem mogą usuwać obumarłe komórki, dzięki czemu cera jest wygładzona i elastyczna. Jednakże mleko zawiera szereg innych składników, np. peptydy, które są białkami obfitującymi w aminokwasy, a one z kolei łagodzą skórę, niwelują zaczerwienienia, swędzenie oraz pieczenie. Składniki te mogą również pomóc w zwalczaniu łuszczycy, egzemy czy trądziku. Lipidy mleczne odpowiadają za stabilizację płaszcza ochronnego skóry, dzięki czemu generowane są równocześnie naturalne funkcje ochronne w skórze. Preparaty z lipidami regulują oraz stabilizują poziom tłuszczu w warstwach skóry. Oprócz lipidów, laktozy i peptydów, również serwatka i mleko w proszku są odpowiednimi dodatkami do wyrobu kosmetyków. Wiele surowców mlecznych może poprawiać kondycję skóry, aczkolwiek w przypadku ciężkich chorób skóry zaleca się wizytę u dermatologa.
|
|
Działanie mleka na skórę
Mleko odznacza się dość dużą wartością biologiczną i posiada szereg niezbędnych witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Wpływa pozytywnie na estetykę włosów, skóry oraz funkcje fizjologiczne. Preparaty z dodatkiem mleka są idealne dla osób z cerą wrażliwą. Obecność kwasu kaprynowego i kaprylowego sprawia, że mleko działa regenerująco na cerę. Poza tym, kwas mlekowy regeneruje warstwę lipidową skóry, a więc ochrania ją przed negatywnym oddziaływaniem warunków atmosferycznych i subtelnie złuszcza obumarły naskórek. Co więcej, odczyn kwasowy mleka jest zbliżony do pH skóry człowieka, dlatego też nie uczula i nie powoduje jej podrażnień. Rolą naskórka jest gromadzenie wody i tworzenie przepuszczalnej błony, ochraniającej organizm przed zakażeniami oraz odwodnieniem, a także zakłóceniami chemicznymi i fizycznymi. Funkcję tą pełnią sfingomieliny, stanowiące w mleku około 18-25% czynnych biologicznie fosfolipidów.
Mleko a koloryt skóry
Barwa skóry zależy od typu, liczby oraz rozlokowania cząsteczek melaniny w skórze. Niemal przejrzysta ciecz, czyli serwatka, która jest pozostałością po zupełnym ścinaniu się mleka, posiada właściwości obniżające syntezę melaniny, a zdolności te są tym wyższe, im wyższe jest jej skupienie. Ma to wpływ na rozświetlenie karnacji. Zjawisko to zachodzi przy pomocy dwóch mechanizmów: spowalniania czynności tyrozynazy, która normalizuje syntezę melaniny (np. przez witaminę C) i obniżenia poziomu melaniny.
Kwas mlekowy a zmiany pigmentacyjne
Niewielkie wymiary komórek tłuszczu mlecznego, pozwalają na ich migrację do wewnątrz powłok skórnych, umożliwiając właściwe nawilżenie, a w rezultacie młody i zdrowy wizerunek skóry. Tłuszcz mleczny powoduje zwiększenie przepuszczalności w cerze, a w związku z tym w preparatach jest trafnym medium innych substancji chemicznych. Właściwości te wspierają pielęgnację ust. Lipidów mleka używa się w kosmetykach do cery delikatnej, podrażnionej bądź suchej.
Działanie białek mleka
Białka są głównymi składnikami strukturalnymi i bioaktywnymi, które wykorzystuje się w pielęgnacji skóry. Dzięki nim następuje wytwarzanie kolagenu i elastyny, nadających właściwe napięcie, wspierające należytą elastyczność skórze. Oprócz wzmocnienia skóry, zwiększają ilość kwasu hialuronowego, który ponadto wygładza zmarszczki i bierze udział w redukcji rozstępów. W dodatku jest składnikiem preparatów zaprojektowanych dla cery dojrzałej. Występowanie w szamponach i odżywkach białek mleka umacnia włosy, obdarza je niesamowitym połyskiem, a także chroni przed rozdwajaniem końcówek.
Zastosowanie siary w kosmetykach
Siara to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków, powstająca w końcowym cyklu przed porodem oraz w kilku pierwszych dniach po porodzie. Jest cieczą o żółtej barwie, i od mleka różni się przede wszystkim składem. Ze uwagi na wydatną zawartość laktoferyny, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. Stosowanie miejscowe serwatki, uśmierza suchość oczu, zapobiega zapaleniu spojówek, a także łagodzi zmiany chorobowe odnoszące się do narządu wzroku. Hormon wzrostu IGF-1, występujący w siarze i mleku, wpływa na przyspieszenie gojenia ran, gdyż uczestniczy w standardowej czynności komórek - proliferacji i odbudowie tkanek.
Zastosowanie mleka w leczeniu trądziku
Mleko można zastosować jako jedną z opcjonalnych metod leczenia trądziku pospolitego. Fizjologiczne czynniki, które odpowiadają za powstawanie zmian trądzikowych to, np. obfite wytwarzanie sebum, niektóre bakterie chorobotwórcze i przesadne rogowacenie naskórka. Obecny w mleku kwas tłuszczowy (alfa-hydroksykwas - AHA), zmniejsza pH oraz wstrzymuje rozrost chorobotwórczych szczepów Propionibacterium acnes.
Podsumowując, mleko i jego pochodne są wartościowym surowcem stosowanym w przemyśle kosmetycznym. Cukier mleczny w kosmetykach zapewnia optymalne nawilżenie skóry, natomiast tłuszcz łagodzi podrażnienia i suchość cery. Kwas mlekowy działa subtelnie, natomiast elastyczność skóry z uwagi na występowanie białka - wzrasta. Nie tylko te składniki wpływają w sposób zbawienny na skórę. Taką rolę mają odgrywają też witaminy (A, B, D), składniki mineralne. Co więcej, samo spożywanie mleka może poprawiać nie tylko urodę, ale i zdrowie, zaopatrzyć organizm w wiele minerałów (np. wapń, który buduje kości), witaminy (np. witaminę A, wpływającą na stan skóry), enzymy, białko i inne związki.