Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać


   Z każdym rokiem wzrasta popyt na kosmetyki, zawierające wyłącznie naturalne składniki. Nie podrażniają one skóry, nie uczulają i wykazują szerokie działanie pielęgnacyjne. Jednak wiele produktów dostępnych na rynku zawiera w składzie syntetyczne składniki, które mogą wykazywać niekorzystne i szkodliwe działanie na zdrowie.

   Przed wyborem kosmetyku należy sprawdzić jego skład, umieszczony na opakowaniu i zdecydować się na zakup produktu zawierającego naturalne składniki. Jednak nazwy substancji chemicznych obecnych w kosmetykach mogą być niezrozumiałe, ze względu na podawanie ich zgodnie z INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), czyli Międzynarodowym Nazewnictwem Składników Kosmetyków. Jak więc czytać etykiety i których składników kosmetyków unikać?





Kilka słów o INCI - Międzynarodowym Nazewnictwie Składników Kosmetyków

   INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) to system, który ujednolica nazewnictwo wszystkich składników kosmetyków w krajach Unii Europejskiej. W systemie tym stosowane są łacińskie oraz angielskie nazwy składników użytych do produkcji określonego produktu. Układ składników nie jest przypadkowy. Spis umieszcza się bowiem, zaczynając od substancji zawartej w największej ilości, a kończąc na najmniejszej. Zgodnie z INCI każdy kosmetyk musi posiadać etykietę ze składem na opakowaniu lub ulotkę, gdy opakowanie jest zbyt małe.



SLS, SLES

   Laurylosiarczan sodu SLS (Sodium Lauryl Sulfate) i jego pochodna SLES (Sodium Lauryth Sulfate) to znane związki, które wykorzystywane są w wielu kosmetykach dostępnych na rynku. Są niedrogimi, skutecznymi środkami pieniącymi. Dlatego też spotkać je można w szamponach do włosów, żelach pod prysznic i mydłach w płynie. Mogą działać drażniąco na skórę, powodując podrażnienie oczu i skóry. Szczególnie niebezpieczne są dla osób ze skórą wrażliwą.



PEG (PEGi)

   To pochodne glikolu polietylenowego. W zależności od masy cząsteczkowej w kosmetykach często spotykany jest w oznaczeniach wraz z numerem, np. PEG-400, PEG-6, PEG-8. Stosowane są w kremach do ciała, do twarzy, pastach do zębów. Są emolientami pomagającymi zmiękczyć skórę, pomagają wymieszać i utrzymać jednolitość składników na bazie wody i oleju. PEG o niskim masie cząsteczkowej są również nośnikami, które mają za zadanie dostarczyć inne składniki w głąb skóry.

   PEG mogą zaburzać naturalny poziom nawilżenia skóry. Mogą uwrażliwiać skórę na zanieczyszczenia i inne szkodliwe substancje zawarte w kosmetyku.



Formaldehyd

   To związek, który stosowany jest jako konserwant. Używany jest w tuszach do rzęs, lakierach do paznokci, dezodorantach, kremach przeciwstarzeniowych. Działa drażniąco na drogi oddechowe oraz skórę, oczy, może powodować alergie i stany zapalne. Formaldehyd jest zaliczany do związków teratogennych oraz kancerogennych, czyli wykazującym możliwe działanie rakotwórcze. Nazwy, pod którymi można znaleźć formaldehyd w kosmetykach to min. Benzylhemiformal, Methenamine, Hexetidine, Glutaral.



Silikony

   Silikony to bezwodne i bezbarwne oleje i woski. Są stosowane w kremach nawilżających, podkładów oraz produktów do stylizacji włosów. Za zadanie mają tworzyć ochronny "film" na skórze. Mogą jednak nasilać pojawianie się zaskórników, trądziku, wyprysków.



Parabeny

   Wykorzystywane są jako konserwanty przeciw grzybom i pleśniom. Stosowane są w kremach, balsamach i mydłach. Parabeny mogą powodować podrażnienie i reakcje alergiczne skóry - pokrzywkę, zaczerwienienie, swąd. Mogą przenikać przez skórę i powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. Nazwy w kosmetykach, pod jakimi można znaleźć parabeny to min. Methylparaben, Butylparaben, Benzylparaben.



Syntetyczne konserwanty

   Stosowane w celu przedłużenia trwałości kosmetyków konserwanty mogą powodować reakcje alergiczne, wysypki, zapalenie skóry. Często podrażniają skórę. Konserwanty syntetyczne to między innymi Imidazolidinyl Urea i Diazolidinyl Urea, Chlorhexidine, Triclosan, Phenoxyethanol.



Parafina

   Parafina to substancja otrzymywana z ropy naftowej. Używana jest powszechnie w kremach, balsamach, kosmetykach do makijażu. Może powodować powstawanie zaskórników oraz wyprysków i zmian trądzikowych. W kosmetykach parafinę można znaleźć pod nazwami: Paraffin Oil, Parrafinum Liquidum, Paraffin, Syntethic Wax.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE