Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zastosowanie mocznika w kosmetologii


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zastosowanie mocznika w kosmetologii


   Mocznik jest jedną z najskuteczniejszych substancji nawilżających stosowanych w kosmetologii. Zapewnienie odpowiedniego stanu nawilżenia skóry sprawia, że wygląda ona młodo, zdrowo oraz jest prawidłowo przygotowana na przyjęcie innych substancji aktywnych zawartych w produktach kosmetycznych.

   Mocznik jest substancją chemiczną, która powstaje naturalnie w organizmie jako metabolit min. białek. Jest wydalany z moczem i potem. Po raz pierwszy został wyizolowany i opisany w 1828 roku, a w kosmetologii stosowany jest już od 1943 roku. W ostatnich latach zyskuje szczególną popularność jako składnik preparatów służących do pielęgnacji skóry suchej i odwodnionej. Jak więc działa na skórę oraz dlaczego jest coraz częściej spotykanym składnikiem w kosmetykach?





Mocznik w produktach kosmetycznych

   Zgodnie z nazewnictwem INCI - (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mocznik w kosmetykach występuje pod nazwą Urea. Jego wzór chemiczny to H2NCONH2. Może przyjmować postać małych, białych granulek lub proszku. Jest bezwonny i krystaliczny. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Inne synonimy mocznika to min. Carbamide, Carbamide resin, Carbamimidic acid, Pseudourea, Ureaphil, Urevert. W kosmetykach spotyka się również często pochodną mocznika - alantoinę. Wykorzystywana jest ona w leczeniu odleżyn, łuszczycy, poparzeń oraz innych schorzeń skóry.

   Mocznik może być stosowany w kosmetykach i produktach do higieny osobistej sprzedawanych w Europie zgodnie z ogólnymi przepisami rozporządzenia w sprawie kosmetyków Unii Europejskiej.



Działanie mocznika na skórę

   Mocznik wykazuje różne działanie w zależności od jego stężenia w określonym produkcie. W stężeniach 3-10% wykazuje działanie nawilżające dzięki zwiększaniu zawartości wody w rogowej warstwie naskórka osłaniającej miejsca wiązania wody w skórze. Zapobiega to nadmiernej utracie wody przez naskórek i odwodnieniu skóry.

   Większe stężenia mocznika w preparatach kosmetycznych (10-30%) prowadzą do wygładzania skóry, zmniejszania i wyrównywania przebarwień. Mocznik zmiękcza oraz zwiększa przepuszczalność skóry dla składników aktywnych zawartych w kosmetykach. Tę właściwość zawdzięcza zdolności rozrywania wiązań wodorowych keratyny (działanie keratolityczne).

   Przy jeszcze wyższych dawkach (około 30-40%) wykazuje silne właściwości keratolityczne, co jest wykorzystywane w preparatach farmaceutycznych do poważniejszych celów terapeutycznych (np. w leczeniu łuszczycy).

   Mocznik zwiększa również poziom enzymów, które syntetyzują lipidy oraz ekspresję peptydów antybakteryjnych. Właściwości te znajdują zastosowanie w leczeniu trądziku.



Zastosowanie i przeznaczenie mocznika w kosmetologii

   Kosmetyki z dodatkiem mocznika wskazane są do pielęgnacji skóry odwodnionej, suchej oraz z chorobami takimi jak łuszczyca, stany zapalne, rybia łuska, odciski, kurzajki, czy grzybica.

   Jedną z najważniejszych korzyści mocznika dla naszej skóry jest przyspieszanie procesów odnowy komórkowej. Mocznik wzmacnia barierową funkcję skóry, złuszcza martwy naskórek, poprawia ukrwienie, wygładza i odbudowuje uszkodzenia skóry, co pomaga zachować jej młody i zdrowy wygląd.

   Mocznik wykazuje również  działanie antyseptyczne, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu zainfekowanych ran oraz trądziku. Dzięki ekspresji peptydów przeciwbakteryjnych mocznik działa zabójczo na bakterie wywołujące trądzik i stany zapalne. Badania wykazują, że mocznik bezpośrednio hamuje również rozwój drożdży. Ma także właściwości przeciwświądowe oraz przeciwzapalne. Stosowany jest w leczeniu łuszczycy, egzemy i zapaleń skóry. Może być używany do leczenia i łagodzenia objawów powikłań skórnych w cukrzycy.



Kosmetyki z mocznikiem

   W stężeniu poniżej 10% mocznik znaleźć można w balsamach i kremach do ciała i twarzy. Jego dodatek jest często spotykany w kremach do rąk i stóp. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji zrogowaciałej, suchej skóry pięt. Znajduje również zastosowanie w produkcji odżywek do włosów, olejków do kąpieli oraz maseczek i toników do twarzy.

   Kosmetyki z mocznikiem można również samodzielnie wykonać w domu. Krystaliczny mocznik dostępny jest w drogeriach i aptekach. Należy dodać go w odpowiednim stężeniu do ulubionego kremu, balsamu do ciała lub toniku.




Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

mocznikalantoinakosmetologiakosmetyki


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE