Ziołowe napary spożywane systematycznie i właściwie przygotowane są skutecznym i tanim sposobem na poprawę stanu zdrowia, skóry, włosów i paznokci. Przedstawiamy działanie najbardziej popularnych naparów i sposób ich przyrządzenia.
Napar jest formą przygotowania ziołowego leku lub kosmetyku. Roztwór zawiera składniki czynne obecne w zielarskim surowcu ekstrahowane gorącą wodą. Napary mogą być przeznaczone do spożycia lub do wykonywania kompresów i przemywania powierzchni ciała. Poniżej przedstawione roztwory są przeznaczone do użytku wewnętrznego. Prawidłowy sposób przyrządzenia naparu odbywa się poprzez zalanie rozdrobnionego surowca zielarskiego dawką wrzącej wody, a następnie przetrzymanie mieszaniny w naczyniu pod przykryciem przez pewien czas. Po odcedzeniu mieszaniny wystarczy poczekać, aż klarowny napar ostygnie. Ziołowe napoje powinny być przygotowywane każdorazowo, bezpośrednio przed użyciem. Gorący napar można przechowywać w termosie najdłużej przez jeden dzień.
|
|
Napar z Pu-erh
Liście czerwonej herbaty są poddawane krótkiemu procesowi fermentacji. W konsekwencji napar z suszu czerwonej herbaty posiada ziemisto-korzenny smak i aromat, który może nie przypaść każdemu do gustu. Pu-erh jest produkowana głównie w Chinach i Tajwanie. Jej właściwości są związane z przyśpieszeniem metabolizmu i zwiększeniem spalania tłuszczów. Chcą w pełni skorzystać z dobroczynnego działania naparu, należy zaparzyć herbatę w porcelanowym czajniku w miękkiej wodzie przez około 3-7 minut. Następnie napój herbaciany powinien zostać przelany do małych porcelanowych filiżanek. Jeśli prawidłowo przygotujemy napar, jego smak i aromat będą bardziej subtelne i pozbawione goryczy.
Czerwona herbata pobudza organizm do wytwarzania soków trawiennych oraz stymuluje pracę jelit. W ten sposób napar przyczynia się do przyśpieszenia metabolizmu i spalania tłuszczów. Napój pomaga regulować masę ciała, ponieważ wspiera organizm w utrzymaniu optymalnego tempa przemiany materii. Regularne picie czerwonej herbaty powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Napar dostarcza szereg związków mineralnych i mikroelementów oraz teinę pobudzającą do aktywności. W porównaniu z innymi odmianami herbat zawiera dużo olejków eterycznych i białka. Napój poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i wątroby. Fluor zawarty w czerwonej herbacie chroni zęby przed próchnicą. Napar wykazuje działanie moczopędne i przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
Napar z dzikiej róży
Dzika róża (tzw. szypszyna) jest krzewem, który może dorastać nawet do 3-4 metrów wysokości. Sztywne pędy okryte ostrymi kolcami wiosną okrywają się kwieciem, które latem zmienia się w owoce. Czerwone jagody są surowcem zielarskim wykorzystywanym do produkcji leków. Owoc dzikiej róży zawiera dużą dawkę witaminy C, beta karoten, witaminy B1, B2, P, K1, kwas foliowy (B9) i E, szereg minerałów (m.in. wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor), flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki. Sposób przygotowania odwaru polega na zalaniu suszu jedną szklanką wody i gotowaniu go pod przykryciem 3-5 minut. Napój po odcedzeniu jest gotowy do spożycia. Liście dzikiej róży również są bogate w wymienione wyżej składniki mineralne i witaminy. Można z nich przyrządzić smaczny i aromatyczny napar. Należy zalać jedną łyżeczkę suszu szklanką wrzątku, a następnie parzyć go pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Substancje zawarte w owocach dzikiej róży znacząco wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają wolne rodniki. Napar jest polecany w razie przeziębienia. Różane owoce skutecznie wzmacniają odporność organizmu oraz poprawiają ogólny stan zdrowia łagodząc uciążliwe objawy infekcji.
Napar z pokrzywy
Dobroczynne właściwości pokrzywy są cenione w medycynie alternatywnej. Roślina jest bogatym źródłem mikroelementów, witamin, kwasów organicznych i związków aminowych. Z pokrzywy można przyrządzić rozgrzewającą nalewkę, odżywczy sok, a także leczniczy napar. Surowcem zielarskim są głównie liście rośliny. Kłącza i łodygi są często wykorzystywane do przygotowania soków i nalewek. Napar jest przyrządzany ze świeżych liści, które należy parzyć około 30 sekund. Jeżeli wydłużymy czas parzenia do 10 minut, działanie moczopędne będzie silniejsze, a napar nabierze intensywnego smaku.
Napar z pokrzywy zawiera superlektynę UDA. Aktywna substancja skutecznie hamuje rozwój wirusów. Napój jest bogatym źródłem kwasów organicznych, histaminy i acetylocholiny oraz cennych minerałów (m.in. wapnia, fosforu, żelaza, siarki, potasu, jodu i sodu). W naparze z pokrzywy możemy znaleźć witaminę K, flawonoidy i garbniki. Są to substancje, które poprawiają krzepliwość krwi oraz zwiększają wchłanianie wapnia. Dodatkowo, flawonoidy i garbniki pomagają usunąć toksyny z organizmu. Napar z pokrzywy zawiera witaminę B2, beta karoten i witaminę C. Roślina jest bogatym źródłem serotoniny (hormonu szczęścia), karotenoidów i fitosteroli oraz kwasu pantotenowego, który wspomaga regenerację tkanek i ma działanie przeciwzapalne.
Regularne picie naparu z pokrzywy przynosi wiele korzyści organizmowi. Pokrzywa znacząco poprawia stan cery, włosów i paznokci oraz nadaje im połysk. Roślina o leczniczych właściwościach wspomaga oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego i toksyn. Poleca się ją podczas leczenia dny moczanowej. Systematyczne spożywanie naparu powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, ponieważ pobudza leukocyty do pracy oraz działa antybakteryjnie i antywirusowo. Napar poprawia emisję enzymów z trzustki i wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Napój dostarcza organizmowi sporą dawkę żelaza, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na anemię.