W diecie każdego człowieka powinny znajdować się białka tłuszcze i witaminy, w stosownych proporcjach. Jeśli chodzi o podejście metaboliczne, podkreśla ono istotę białek jako materiału budulcowego, a nie energetycznego, w związku z czym jako główne źródło energii traktuje się tłuszcze i węglowodany. Produkty białkowe nie są tak wydajne energetycznie.

W zależności od typu metabolicznego, menu poszczególnych typów wygląda następująco:

  • szybki spalacz ? więcej tłuszczów, mniej węglowodanów (dieta niskowęglowodanowa), a więc żywienie oparte na mięsie, tłuszczach, także rybich, pewnej ilości węglowodanów pochodzących z warzyw; istotne witaminy: z grupy B, C i E, pierwiastki: wapń, cynk i jod;
  • wolny spalacz ? więcej węglowodanów, mniej tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa), żywienie będzie przypominało wegetarianizm, ale z uwzględnieniem małej ilości białek pochodzenia zwierzęcego; istotne witaminy: z grupy B i C, minerały: magnez, potas i chrom;
  • mieszany ? równe proporcje węglowodanów i tłuszczów (dieta zrównoważona), czyli sposób żywienia dosyć swobodny, można wybierać i przebierać w pokarmach z obu powyższych typów.