Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Diety produktowe


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Dieta kapuściana

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

na każdej monodiecie da się szybko schudnąć, ale skutki będą opłakane, dlatego wszystkim, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, polecam udanie się do specjalisty. kiedy zmieni się nawyki żywieniowe, to naprawdę wszystko pójdzie z górki. poważnie. sama tak zrobiłam i muszę przyznać, że to była jedna z lepszych decyzji w moim życiu.
często korciło mnie, żeby zastosować jakąś dietę cud - bo szybkie efekty, bo fajna, bo koleżanka schudła, ale zdecydowałam, że lepiej nie. teraz raczej wolę czytać o tych dietach niż je stosować.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 408

Przepisy: 32

Pomogła: 24


cytat:

na każdej monodiecie da się szybko schudnąć, ale skutki będą opłakane, dlatego wszystkim, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, polecam udanie się do specjalisty. kiedy zmieni się nawyki żywieniowe, to naprawdę wszystko pójdzie z górki. poważnie.


Zgadza się. Monodieta to zawsze grożba jojo. Najważniejsza nie jest dieta jako typowa dieta odchudzająca tylko tak jak napisałaś zmiana nawyków i przestrzeganie kilku niezbędnych zasad.

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

tylko jedno mnie zastanawia. dlaczego mimo wszystko większość osób wybiera właśnie takie diety cud? ze względu na szybsze efekty?

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Szybkie efekty + były prezydent RP Aleksander Kwaśniewski ;)
The Truth Is Out There

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

haha, no tak - były prezydent.
tylko, że on też wagi nie utrzymał ;)

k.lina123




Dołączyła: 25.11.2013
Posty: 3


Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym strasznie masakruje układ trawienny

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Kapusta to warzywo niedoceniane, ale dzięki modzie na dietę kapuścianą w ostatnich latach zainteresowanie kapustą rośnie. Nic dziwnego – wbrew pozorom to bardzo pożywne warzywo! Cóż takiego jest w kapuście, że stała się głównym składnikiem jednej z popularniejszych diet? Na czym polega jej fenomen?

W kapuście znajdują się tak duże ilości witaminy C i potasu, że można dzięki niej pokryć nawet całość dziennego zapotrzebowania na te składniki. Witamina C to naturalny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki i podnoszący odporność organizmu, natomiast potas aktywuje wiele enzymów i reguluje gospodarkę elektrolityczną. Ponadto kapuście można znaleźć dosyć duże ilości siarki, która wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Kapusta zawiera też inne ważne pierwiastki śladowe, m.in. miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor i fluor.

Innym ważnym aspektem, przydatnym podczas odchudzania, jest fakt, iż kapusta wywiera zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Ponadto kapusta zawiera bardzo dużo błonnika. Błonnik oczyszcza żołądek i jelita, usuwając z nich resztki pokarmów, a ponadto w pewnym stopniu zapycha żołądek i w ten sposób hamuje uczucie głodu i częściowo chroni przed niekontrolowanymi napadami głodu.

Kapusta posiada lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa z organizmu nadmiar wody. Woda, która w zbyt dużej ilości jest zatrzymywana w tkankach, wywołuje efekt opuchlizny i sprawia, że wyglądamy na bardziej otyłych niż jesteśmy w rzeczywistości.

Według najnowszych badań kapusta posiada zdolność do termoregulacji ludzkiego organizmu. Oznacza to, że gdy ciepłota naszego ciała jest zbyt niska, kapusta ją podwyższy, natomiast gdy mamy wysoką temperaturę, dzięki kapuście możemy ją obniżyć!

Kariera kapusty w dietetyce polega na tym, że jest ona niskokaloryczna, ponieważ w 100 g warzywa mieści się jedynie 20 kilokalorii. Dzięki temu kapustę można jeść praktycznie do woli, bez obaw o przytycie. Należy przy tym pamiętać, że wiele zależy od sposobu jej przyrządzenia – zupa z kapusty nie tuczy, ale bigos tak, ponieważ zawiera mięso i tłuszcze.

To szczególne brzytwo od lat jest stosowane w ludowej medycynie w leczeniu takich przypadłości, jak wrzody żołądka, nadkwaśność, zapalenie wątroby i śledziony, bóle reumatyczne. Ze świeżych liści kapusty wykonuje się okłady w przypadku kontuzji, siniaków, odmrożeń, liszaju, rwy kulszowej i bólów mięśni oraz stawów. Ostatnimi czasy kapusta została słusznie doceniona za swoje odchudzające właściwości.

cofnąć się by wziąć rozbieg

klarun




Dołączył: 19.08.2014
Posty: 66

Słyszałem, że na samej kapuście można rozregulować sobie żołądek, zresztą jak na każdej diecie, która jest monotematyczna

Alexis




Dołączyła: 15.10.2014
Posty: 45

Kiedyś próbowałam tej diety. Tragiczna. Po 2 dniach miałam już jej dość. Posiadając wiedzę, którą mam dzisiaj, nigdy nie zdecydowałabym się na nią. Tak jak pisze Dr House- typowa monodieta.  -?

zeemal




Dołączył: 16.04.2015
Posty: 3


Tak naprawdę mam mętlik w głowie w pytaniu czym tak naprawdę jest cholesterol ?pod względem biochemicznym. Niby końcówkę ma na -ol, co wskazywałoby że jest alkoholem (pamiętam tą zależność z chemii  ;), ale w większości opracowań jest zaliczany do tłuszczów.
zeemal

  | 1 | 2 | 3 |