Forum dyskusyjne
Forum - Diety w chorobie
powrót
Jaka dieta w anemii?
|
|
Przede wszystkim żelazo pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe): chuda wołowina, podroby (wątróbka), ryby, jaja, indyk. Z produktów roślinnych to: strączkowe, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa, śliwki i suszone morele, orzechy, buraki, ciecierzyca, soczewica, nasiona dyni i słonecznika oraz rodzynki. Jeśli pieczywo to tylko na zakwasie (nie z zakwasem).
Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki, ziemniaków. Do codziennych posiłków warto też wprowadzić natkę pietruszki, koperek czy dziką różę.
Dla przyswajalności żelaza ważne są również kwas foliowy (zielone warzywa) i witamina B12 (te same źródła co żelazo pochodzenia zwierzęcego).
Kiedy występują niedobory żelaza, warto wykluczyć z diety produkty, które ograniczają jego przyswajalność (antyodżywcze, zawierające fityniany i szczawiany): herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, tradycyjne pieczywo, szczaw, rabarbar.
Przepraszam, że trochę odkopuję temat ale myślę, że mogę pomóc. Powstała taka strona lenacor.pl
Znajdziesz tam właśnie specjalnie opracowane diety dla osób z różnymi dolegliwościami. Widziałam, że opierają się głównie na chorobach tarczycy i osobach insulinoopornych ale być może dla anemików też coś znajdziesz. Warto do nich napisać, na pewno odpowiedzą.
Ale też nie jest rzadkim zjawiskiem u mięsożerców. Pokarm i dostarczane minerały i witaminy to jedno, a drugie predyspozycje genetyczne i co ciekawe takie rzeczy jak np. niedokwaszenie żołądka.
W sumie to racja, najlepiej jest jak najdokładniej kontrolować co i w jakich ilościach je się każdego dnia.
Dieta bogata w szpinak, rośliny strączkowe, mięso, wątróbkę i witaminę C, która pozwala lepiej wchłaniać żelazo z diety

To wydaje się mieć sens. Dobrze mieć tak poważne choroby pod stałą kontrolą.
na pewno taka, która uzupełni braki w witaminach czyli dużo warzyw i mięska, nabiału
Bogata w żelazo i składniki pomagające się je wchłaniać. Z tego co wiem to jednym z składników pomagających wchłaniać żelazo jest sok pomarańczowy.