Dzisiaj jest: Wtorek, 15.06.2021 Imieniny: Wita i Jolanty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Forum dyskusyjne

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót
Wszystkie posty użytkownika edek123
edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Żeby jedzenie strawić, nasz organizm korzysta z energii. Przy niektórych produktach musi się napracować bardziej, przy innych mniej. Weźmy na przykład ciasteczko z płatków owsianych i pączka. Załóżmy, że mają tyle samo kalorii. Miękkiego, upieczonego z białej mąki pączka nasze ciało strawi bez większego wysiłku. Przetworzenie owsianego ciasteczka będzie dla niego większym wyzwaniem. Jak się przedstawia w tej sytuacji bilans? Wypada na plus dla pączka i na mniejszy plus dla ciasteczka z płatków owsianych, do którego spalenia organizm zużył nieco więcej energii.

 

Jak wynika z badań, na spalenie białka np. z kurczaka, nasz organizm będzie potrzebował od 10 do 20 razy więcej energii niż strawienie tłuszczy. Najgorsza w tym wypadku jest oczywiście wysoko przetworzona żywność. Podana dosłownie na tacce, gotowa do spożycia po podgrzaniu w mikrofalówce - właściwie sama się trawi.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

NO WLASNIE O CO CHODZI 
Z REGULY BILNAS KALORYCZNY JEST POJMOWANY JAKO ROZNICA MIEDZY ILOSCIA KALORII SPOZYTYCH I SPALONYCH W CIAGU DANEGO OKRESU NP DNIA, TYGODNIA 

Chodzi o to zeby przez 3 dni zwiekszyc ilosc kalorii 0 1000 a nastepnie wrocic do podstawowej?? Jezeli tak to jak to zrobic? np do sniadania mozna dodac gainerka(400kcal) itd??
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ubstancją tą jest ksylitol, zwany cukrem brzozowym, a chemicznie jest to po prostu alkohol polihydroksylowy o prostej budowie chemicznej (C5 H11 OH) 

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla.

W przeciwieństwie do cukrów 6- i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo zmniejsza szkodliwą tam fermentację 

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny 

Ponadto, prze alkalizację tkanek przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek, stąd właśnie powstało zainteresowanie się nim Akademii Długowieczności 

Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest z dobrym skutkiem dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości 

Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g ksylitolu, dziesięć płaskich łyżeczek dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej 

Ksylitol może z powodzeniem zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych 

Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu 

Potrafi przeciwdziałać drobnym ubytkom próchniczym oraz zapaleniu dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny 

Przed przełknięciem dawki ksylitolu zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem całej jamy ustnej - nawet, co ważne! już po umyciu zębów! Dla osiągnięcie efektu ochronnego jamy ustnej 

Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma ponadto zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i zatok przynosowych oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok 

Ksylitol przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka i dwunastnicy 

Ogranicza ponadto rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym 

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w niedużych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy 

Na przykład w garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów na dobę z różnych źródeł pokarmowych . Ja swój kupuje http://www.bdsklep.pl/sante-250g-skarby-ziemi-ksylitol-eko,id-42706 za 22 zł ale nie wiem może można gdzieś kupić taniej
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dieta

„Dieta” zwykle kojarzy się z odchudzaniem, ze stosowaniem rygoru, rezygnacją z ulubionych potraw i spożywaniem niesmacznych posiłków. Jednak "dieta" to sposób odżywiania, w skład który wchodzi to co i ile jemy oraz pijemy w ciągu dnia. Każdy człowiek stosuje jakąś dietę. Racjonalna dieta dorosłego człowieka powinna być różnorodna i zapewniać dziennie 2000-3000 kalorii. Odpowiednia dieta powinna opierać się o zasady zdrowego żywienia.

Zasady racjonalnej diety: różnorodność spożywanych produktów, w tym produkty jak najmniej przetworzone, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość błonnika pokarmowego, spożywanie codziennie dużej ilości warzyw i owoców, ograniczenie jedzenia produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz pokarmów bogatych w cukry proste, ograniczenie spożycia soli oraz odpowiednie nawadnianie organizmu.

Należy pamiętać, że zdrowa dieta wraz z aktywnością fizyczną jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które niejednokrotnie rozwijają się przez wiele lat w organizmie, jako skutek spożywania zbyt dużej lub niewystarczającej ilości określonych składników pokarmowych. Odpowiednia dieta bywa również często podstawową metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dieta

„Dieta” zwykle kojarzy się z odchudzaniem, ze stosowaniem rygoru, rezygnacją z ulubionych potraw i spożywaniem niesmacznych posiłków. Jednak "dieta" to sposób odżywiania, w skład który wchodzi to co i ile jemy oraz pijemy w ciągu dnia. Każdy człowiek stosuje jakąś dietę. Racjonalna dieta dorosłego człowieka powinna być różnorodna i zapewniać dziennie 2000-3000 kalorii. Odpowiednia dieta powinna opierać się o zasady zdrowego żywienia.

Zasady racjonalnej diety: różnorodność spożywanych produktów, w tym produkty jak najmniej przetworzone, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość błonnika pokarmowego, spożywanie codziennie dużej ilości warzyw i owoców, ograniczenie jedzenia produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz pokarmów bogatych w cukry proste, ograniczenie spożycia soli oraz odpowiednie nawadnianie organizmu.

Należy pamiętać, że zdrowa dieta wraz z aktywnością fizyczną jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które niejednokrotnie rozwijają się przez wiele lat w organizmie, jako skutek spożywania zbyt dużej lub niewystarczającej ilości określonych składników pokarmowych. Odpowiednia dieta bywa również często podstawową metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym, które dotyczy 30-60% populacji w Polsce. 
Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z ogólnej ilości zawartej w pokarmach wchłania się w granicach od 15 do 40% w zależności od zapotrzebowania, jakości produktów, stanu błony śluzowej jelita cienkiego.

Produkty, które spożywamy są coraz uboższe w magnez.Sprzyja temu jego niska zawartość w glebie spowodowana stosowaniem sztucznych nawozów, proces oczyszczania, gotowania i konserwowania żywności. Uboga w magnez jest także „miękka woda”, którą zazwyczaj pijemy.WCHŁANIANIE magnezu ogranicza też dieta bogata w tłuszcz i białka oraz fosforany, a także stres, kuracje odchudzających i wiele leków m.in. antybiotyki, leki uspokajające i antykoncepcyjne.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja wyszlam z anoreksji bylo ciezko ale sie udalo. Leczylam sie sama. tez wydawalo mi sie ze kazdy jest gruby i cieszylam sie ze widac mi wszystkie kosci staralam sie nie siiadac przy stole nie jesc lubilam gdy moj zoladek byl pusty :)Teraz jestem znow na diecie minely od tego czasu 4 lata  przytylam 10 kg, ale chce je zgubic. Chodne ale czuej ze znowu wpadam w ten stan. Mam andzieje ze nie powroci ten problem
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

jestem weteranem dietowym stosowalam wszystkiie chyba diety swiata kapusniana, owocowa, warzywna buraczana itp na wszystkich schudlam na kazdej doslownie oi 5 kg z tym ze na kazdej spowrotem odzyskiwalam kg i to w blyskawiczmym tepie teraz po prostu zdrowo sie odzywiam 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

jestem weteranem dietowym stosowalam wszystkiie chyba diety swiata kapusniana, owocowa, warzywna buraczana itp na wszystkich schudlam na kazdej doslownie oi 5 kg z tym ze na kazdej spowrotem odzyskiwalam kg i to w blyskawiczmym tepie teraz po prostu zdrowo sie odzywiam 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

jestem weteranem dietowym stosowalam wszystkiie chyba diety swiata kapusniana, owocowa, warzywna buraczana itp na wszystkich schudlam na kazdej doslownie oi 5 kg z tym ze na kazdej spowrotem odzyskiwalam kg i to w blyskawiczmym tepie teraz po prostu zdrowo sie odzywiam 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

jak w najmniej inwazyjny sposob poprawic przemiane materii?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja dzis sie zdolowalam i to bardzo staje na wage po tygodniu a tam 1 kg mniej myslalam ze sie poplacze myslalam ze bedzie chociaz z 2 :(tak sie staram tak cwicze a tu taka lipa
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja uwielbiam kielki na kanapkach:)ot tak zwyczajnie
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja robie sama masło orzechowe uwazam ze jest pyszne i zdrowe składniki:

500 gram uprażonych orzechów ziemnych

szczypta soli

 

Możecie kupić po prostu paczkę orzechów ziemnych (solonych lub najlepiej bez soli). Najczęściej są one już uprażone, więc odchodzi sporo pracy. Jeśli kupicie fistaszki w łupinach lub nieuprażone należy je przesmażyć chwilę na suchej patelni potrząsając co chwilę, aby się nie przypaliły lub włożyć na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Prażenie wydobędzie w nich głęboki, orzechowy aromat.

Następnie wrzucamy orzechy do misy robota kuchennego:miksujemy i gotowe:)

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

aukowcy od dawna badają piwoszy i wpływ ich ulubionego trunku na ludzki organizm. Okazuje się, że piwo wcale nie jest tak szkodliwe, jak powszechnie myślano. Dokładnych badań podjęli się greccy naukowcy, którzy zbadali 17 mężczyzn w wieku około 30 lat.

Grupa badawcza miała za zadanie wypić niecałe pół litra piwa na głowę. Po wypiciu ochotnicy zostali dokładnie zbadani. Naukowcy odkryli, że taka ilość piwa pozytywnie wpływa na elastyczność ścianek naczyń krwionośnych i krążenie krwi nawet do 3 godzin od spożycia. Co ciekawe, piwo bezalkoholowe nie wykazuje takich właściwości.

Cieszyć się z tego mogą jednakże tylko amatorzy ciemnego piwa, które korzystniej wpływa na zdrowie piwoszy. Jasne piwo działa już nieco słabiej. Przyczyną może być proporcja alkoholu i przeciwutleniaczy. 

Analizując uzyskane wyniki naukowcy uważają, że spożywanie umiarkowanych ilości piwa, zwłaszcza ciemnego, może obniżać ryzyko zawału serca i udaru mózgu nawet o 30 procent.

Warto więc zachowywać umiar w piciu piwa, gdyż pite w skromnych ilościach może nam pomóc, lecz jego nadmiar zdecydowanie szkodzi. Piwo jest kaloryczne - pół litra piwa jasnego pełnego zawiera ok. 200?250 kcal (tyle samo co pół litra soku owocowego lub mleka). Zawarty w nim alkohol może uszkadzać wątrobę i trzustkę. Stanowi też zagrożenie dla kobiety ciężarnej oraz dla prawidłowego rozwoju płodu. Zatem kobiety w ciąży nie powinny w ogóle spożywać piwa zawierającego alkohol. 

Piwo może być doskonałym napojem przy grillu czy rozgrzewać nas w mroźne wieczory. Doceniajmy więc zalety piwa, ale pamiętajmy też o jego niekorzystnym wpływie, gdy przesadzimy z ilością wychylanych kufli czy puszek.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

W rybach jest zdrowy cholesterol można go jesc 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja kiedys mialam taka tablice taka obkrecana byla swietna kto wie gdzie taka dostac to bylo taki kolo ze strzalka a pod spodem bylo drugie kolo i jak sie krecilo to wykazywalo wartosc kcal
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

dokladnie wszystko nalezy do siebie dodac i poważyc mniej wiecej bedzie sie zgadzaC sa takie maszyny do mierzenia wartosci kalorycznej potraw ale sa bardz drogie
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja ostatnio robilam takie badanie o kazało sie ze mam za malo wody w organizmie i ze mam przestac pic kawe ale nie potrafie co doradzacie aby wypić na pobudzenei jakie są wasze sposoby?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

JA robie tak

 1

Skrop porcje halibuta połową cytryny. Oprósz odrobiną soli i wstaw do lodówki.

2

Pokrój pory w plastry cebulę w piórka, paprykę w paski. Krótko podsmaż je na 2 łyżkach masła.*

3

Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. Obłóż warzywami i skrusz Przyprawę w mini kostkach Knorr.

4

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


A ja robie tak

 Do wykonania sałatki potrzebujemy:

opakowanie rukoli

2 gruszki

trochę winogron

1 małą cebulę czerwoną

ser pleśniowy (ok. 120g)

orzechy i/ lub żurawinę suszoną

winegret z octem balsamicznym

 

wykonanie:

Rukolę tniemy w mniejsze kawałki

Gruszki, winogrona i ser kroimy w cząstki

Cebulę kroimy w piórka

Wszystko mieszamy i zalewamy winegretem

Posypujemy orzechami i żurawiną

Wcinamy!


» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


A ja robie tak

 Do wykonania sałatki potrzebujemy:

opakowanie rukoli

2 gruszki

trochę winogron

1 małą cebulę czerwoną

ser pleśniowy (ok. 120g)

orzechy i/ lub żurawinę suszoną

winegret z octem balsamicznym

 

wykonanie:

Rukolę tniemy w mniejsze kawałki

Gruszki, winogrona i ser kroimy w cząstki

Cebulę kroimy w piórka

Wszystko mieszamy i zalewamy winegretem

Posypujemy orzechami i żurawiną

Wcinamy!


» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Cholesterol to organiczny związek chemiczny. Wbrew powszechnej opinii jest on niezwykle potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w błonach komórkowych umożliwiając komórkom prawidłowe funkcjonowanie. Jest czynnikiem tworzącym hormony i kwas żółciowy oraz odpowiada za prawidłową syntezę witaminy D3. Otacza także i izoluje nerwy, co pozwala usprawnić pracę układu nerwowego oraz mózgu.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja np używam błoniika takiego http://www.bdsklep.pl/aura-herbals-400g-blonnik-witalny,id-56126 ale moja zsiostra używa o takiego  http://merlin.pl/Blonnik-Walmark-100-tabl_Walmark/hb/product/219,1387480.html?gclid=CLK05rDu3b8CFUfnwgodViQA-g. Nie wiem co uważacie który jest lepszy??
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dla niektórych ludzi słodycze to nałóg, inni nie wypiją gorzkiej kawy czy herbaty. Tymczasem medycyna już dawno potwierdziła szkodliwy wpływ nadmiaru cukru na organizm. Zbyt duża ilość słodyczy w diecie prowadzi do otyłości, chorób zębów oraz cukrzycy. Musimy zdawać sobie sprawę, że nawet jeśli staramy się nie słodzić, spożywamy cukier ukryty w wielu przekąskach.
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali właśnie, że cukier bardzo źle wpływa na stężenie cholesterolu w organizmie. Osoby, które dużo słodzą mają więcej tzw. złego cholesterolu.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ZUPA JARZYNOWA

Zupa jarzynowa przepis na idealną, przepyszną jarzynową zupę. Ja gotuję jarzynową na bulionie z włoszczyzny – nie dodaję mięsa, jarzynowa powinna być lekka i zdrowa. Mamy też rodzinny sekret tej wspaniałej zupy – jest nim cząber, dodany koniecznie pod sam koniec gotowania – to on dodaje głębi smaku i piękny zapach. Do podania warto posypać ją solidną szczyptą koperku, który doda świeżości.

Zupa jarzynowa składniki:

Dorodna włoszczyzna: marchew, por, seler, pietruszka

2 ziemniaki

szklanka zielonej fasolki

garść brukselki

1 mały kalafior (opcjonalnie mrożony)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, (opcjonalnie warzywna kostka rosołowa lub vegeta)

suszony cząber (sekret pysznej jarzynowej)

18% słodka śmietanka – do smaku

Zupa jarzynowa przepis przygotowanie:

Włoszczyznę umyć i obrać, następnie zalać zimną wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Po około 20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować warzywa do miękkości, następnie posolić.

Ugotowane warzywa: marchew, seler, por i pietruszkę pokroić w kostkę.

W zależności od tego czy dysponujecie warzywami świeżymi czy mrożonymi zmienia się czas gotowania – te mrożone zazwyczaj są miękkie po 5-7 minutach gotowania świeże muszą gotować się nieco dłużej.

Dodać brukselkę, kalafiora i zieloną fasolkę. Pogotować około 5 minut.

Dodać sól, pieprz ewentualnie kostki rosołowe do smaku, następnie wsypać łyżeczkę suszonego cząbru. Gdy warzywa będą miękkie (błagam nie rozgotujcie ich) należy zdjąć zupę z ognia i doprawić śmietanką.

Wymieszać, solidnie oprószyć koprem i jeść z apetytem, gdyż zupa jarzynowa to witaminowa bomba. Jeśli chcecie przygotować pyszną jarzynową na szybko możecie użyć mieszanek mrożonych warzyw – ważne jest, żeby ich nie rozgotować i koniecznie dobrze doprawić.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Zupa meksykańska pikantna

Składniki:
- 2 puszki pomidorów w puszce
- czosnek
- korpus z kurczaka
- włoszczyzna
- wołowina mielona – 30 dkg
- fasola czerwona
- 2 limonki
- 2 garście kaszy kuskus
- sos tabasco z papryczek jalapeno
- papryka chili
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano, oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy (mała puszka)
Przygotowanie:
Ugotować rosół na korpusie oraz włoszczyźnie (około 3-4 litry). Po ok. 40 min. dodać 2 garście kaszy kuskus. Na rozgrzanej oliwie usmażyć czosnek, cebulę oraz 2 puszki pomidorów z puszki (wcześniej można je rozgnieść widelcem). Połączyć pomidory z rosołem, wyjąć z niego pora i korpus i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Do zupy dodać łyżeczkę oragano. W międzyczasie na patelni usmażyć mieloną wołowinę wraz z solą , pieprzem, papryką sypką, papryką chili (im bardziej ostre tym lepsze). Do zupy dodać mięso, sok z 1-2 limonek (do smaku, ok. 2 łyżek sosu jalapeno (zielone tabasco), koncentrat pomidorowy oraz czerwonej fasoli (może być z puszki). Można dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku, podawać z pieczywem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję. Podając na talerzu można posypać ostrym serem żółtym. Ozdobić świeżym oregano.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

  • Składniki:
  • pomidory (malinowe)
  • ogórek wężowy
  • czerwona cebula
  • zielona i czerwona papryka surowa
  • zielone lub czarne oliwki
  • ser feta
  • ew. sałata lodowa i czosnek
  • oliwa z oliwek, oregano

  • Zaczynamy od pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory malinowe jak najbardziej tutaj pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej cebuli, papryki (najczęściej spotyka się sałatkę grecką z zieloną papryką, ale moim zdaniem czerwona ma słodszy smak), kawałki lub plastry sera feta (w Grecji spotkacie się ze sporym plastrem sera feta ułożonym na gamie pozostałych składników) i oliwki.

    Ewentualnie poszarpaną sałatę lodową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypujemy oregano (suszonym lub świeżym). Można zrobić również wersję anglosaską z winegretem i czosnkiem. Nie ma potrzeby solenia sałatki, gdyż feta jest wystarczająco słona. 

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

dzieki za strony bede korzystać:)
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Informację o wartości energetycznej produktu spożywczego można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Natomiast kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek.

Określamy ilość spożytych produktów np. na śniadanie. Następnie na podstawie informacji podanej na opakowaniu produktu (wartości energetycznej wyrażonej na 100 g) obliczamy wartość energetyczną spożytej porcji, np. 100 g szynki z indyka ma 84 kcal a zatem 20 g szynki to 17 kcal.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.
Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała się o “trzcinie dającej miód” dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.

Walory trzciny

Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się... trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśneg
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Twoim celem jest spożywanie największej możliwej ilości kalorii, przy której wciąż będziesz chudnąć. Zawsze zaczynaj z wysokim poziomem przyjmowanych kalorii, a następnie go obniżaj. To o wiele łatwiejsze niż zwiększanie ilości przyjmowanych kalorii, gdy twój organizm podejmie już odpowiednie kroki i utrata wagi zatrzyma się, a ty stracisz motywację. Ile kalorii powinieneś spożywać? Nie ma konkretnej odpowiedzi na to pytanie, przynajmniej nie w formie określonej liczby. Każdy ma inny metabolizm.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja np do kawy zawsze spozywam kostke gorzkiej czzekolady ale nigdy nei wiecej
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

1. Zbyt mała podaż w pożywieniu. Polskie gleby, w 60% kwaśne, są stosunkowo ubogie w magnez wypierany w nich w dodatku stopniowo przez szkodliwy glin (aluminium), do tego dołącza się coraz większe stężenie zmniejszających zawartość magnezu w tkankach roślin i zwierząt pierwiastków toksycznych zawartych w glebie takich jak ołów, rtęć

2. Wysokie poziomy ołowiu z powodu rosnącego skażenia wody, żywności i powietrza. Powodują objawy łagodnej (aczkolwiek przewlekłej) ołowicy, która – jak alarmuje PTM – przestała być chorobą zawodową. Oblicza się, iż mamy kilkaset razy więcej ołowiu w organizmie niż nasi przodkowie jeszcze 100 lat temu. Przy wysokich poziomach ołowiu spada w osoczu ilość magnezu.

olow

3. Zbyt mała podaż produktów roślinnych w stanie surowym, gdzie magnez występuje w stanie niezmienionym, a zbyt duża podaż pokarmów gotowanych, w których pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji chemicznych prowadzących do powstania trudno rozpuszczalnych związków magnezu, przyswajanych przez ustrój źle lub prawie wcale.

gotowane i surowe_p1

4. Zbyt duże spożycie wypłukujących magnez z ustroju napojów: kawy, herbaty, napojów gazowanych buforowanych kwasem fosforowym (napoje typu cola czy energetyzujące) jak również spożywanie alkoholu czy środków odurzających. Jeśli to co spożywamy zawiera jeszcze dodatkowo sacharozę (co najczęściej ma miejsce), to tym większe są straty drogocennego magnezu.

kawa red bul coca cola

5. Tradycyjna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i wędliny, tłusty nabiał, zabielacze do kawy, lody itd.), tworzących z magnezem trwałe związki chemiczne uniemożliwiające jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu.

produkty mięsne

6. Nacisk kładziony przez lekarzy, dietetyków i mass media na podaż wapnia. Wapń jest antagonistą magnezu. Zbyt duża ilość wapnia w pożywieniu nie tylko powoduje niekorzystny bilans magnezu, ale także sprzyja powstawaniu zwapnień w organizmie.

nabiał

7. Nacisk kładziony przez lekarzy, dietetyków i mass media na podaż białka. Duża podaż białek zwiększa natomiast zapotrzebowanie organizmu na magnez.

białka zwierzęce

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Woda z wodociągu pod względem bakteriologicznym musi spełniać wymagania stawiane wodzie do picia, nie wymaga zatem uzdatniania. Zakłady wodociągowe mają obowiązek stale kontrolować jakość dostarczanej wody. Woda z wodociągu może natomiast mieć nieprzyjemny zapach i smak. Jeśli jest czerpana z ujęć powierzchniowych – na przykład z rzeki, dezynfekuje się ją chlorem, który nadaje wodzie nieprzyjemny smak. Aby dobrać filtry, trzeba najpierw poznać skład wody. Informację tę można uzyskać telefonicznie w lokalnym zakładzie wodociągów, na stronach internetowych lub oddać wodę do zbadania – np. w lokalnej stacji Sanepidu. 

Wodę w domu można filtrować – urządzeniami montowanymi na początku domowej instalacji wodociągowej, albo filtrami montowanymi w określonych miejscach instalacji lub filtrami dzbankowymi. Jeśli nie odpowiada nam smak i zapach wody, należy zastosować filtr węglowy, w formie kolumny wypełnionej węglem granulowanym, montowanej na początku instalacji domowej, lub w formie wymienialnego wkładu – w zestawie filtracyjnym montowanym bezpośrednio przed punktami poboru wody do picia. Jeśli wkład nie ma dodatków bakteriobójczych, mogą się na nim rozwijać mikroorganizmy. Aby temu zapobiec, wskazane jest montowanie lampy UV za filtrem węglowym. 

Jeśli woda wodociągowa jest za twarda można zastosować filtry zmiękczające – zmniejszają twardość wody, usuwają nadmiar jonów wapnia i magnezu, zapobiegając w ten sposób odkładaniu się kamienia kotłowego w instalacjach i urządzeniach podgrzewających wodę. Jeśli woda ma brunatny kolor, powinniśmy najpierw zbadać stan własnej instalacji, gdyż takie zanieczyszczenia świadczą o jej korodowaniu.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Zwykle zaczyna się od tego, że dziewczyna chce schudnąć i ogranicza jedzenie. Z drugiej strony, czuje silny, czasem nieopanowany głód. Gdy go zaspokoi, ma wyrzuty sumienia. Boi się, że utyje, i chce się pozbyć tego, co zjadła. Próbuje sprowokować wymioty, a z czasem traktuje je jako sposób na swoje problemy. Napady wilczego głodu zdarzają się coraz częściej, nawet kilka razy w tygodniu, a chora za każdym razem wkłada sobie po nich palec do gardła, by zwrócić pochłonięte jedzenie. W zaawansowanej bulimii zwykle nie musi już tego robić - wymioty pojawiają się same natychmiast po jedzeniu.

Bulimiczka żyje z narastającym poczuciem winy. Z jednej strony czuje do siebie wstręt dlatego, że się objada, z drugiej – dlatego, że wymiotuje. Wstydzi się swoich zachowań, próbuje ukryć je przed otoczeniem, boi się, że zostanie przyłapana. Nie potrafi jednak przerwać tego błędnego koła. Po pierwsze: bo w chwilach napadu głodu zupełnie nie panuje nad sobą – może nieświadomie pochłaniać kilka, a nawet kilkanaście tysięcy kalorii w ciągu jednego ataku. Dopiero po chwili wpada w panikę. Po drugie, jest od swoich wymiotów uzależniona, stają się one nawykiem. Dają na krótki czas spokój, poczucie ulgi, czystości i kontroli nad sytuacją oraz zmniejszają strach przed przytyciem.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

nie wydaje mi sie ze lepiej pojsc na silownie i wziac prywatnego trenera
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

a co myslicie o diecie mż :)
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

łaściwie odkąd pamiętam jestem na diecie. Byłam już na tak wielu dietach, że wszystkich sama nie pamiętam. Korzystałam z cateringów dietetycznych, przeszłam całego dukana (-27 kg), robiłam dietę Mayo,  łykałam tabletki, stosowałam MŻ i ŻPM.
Wszystko wcześniej czy później wracało. Niestety jojo zaliczyłam wielokrotnie...

Tym razem usłyszałam o kolejnym "cudzie". Diecie paryskiej - postanowiłam spróbować.
Nie odchudzam się z ości kości na ości ani z ości na cień. Napraaawdę mam co zrzucać.

Tydzień temy przykładnie zakupiłam książkę. Przewertowałam, następnie przeczytałam, porobiłam notatki i zaczynamy.

Ponieważ stron polskojęzycznych o ww diecie nie ma zbyt wiele, mam nadzieję, że zainteresowanym tematem blog trochę pomoże. A może uda się naleźć towarzyszki (nie) doli ;)

Tooo zaczynam!
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja teraz po prostu mniej jem i schudlam 5 kg
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja probowalam nic ni epomogly:(
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

kiedsy slyszalam ze cos takiego jest i planuje to zrobic ale mam obawy czy to bezpieczne?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja najpierw peeelinguje cialo potem myje potem olejek potem ide na saune i jeszcze raz olejek:)nawilzenie pierwsza klasa:)
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja dodatkowo na noc nakladam rekawiczki po nalozeniu kremu efekt rewelacja
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


   Choć przetestowałam wiele sposobów, w tym olejowanie na sucho, na mokro, w misce, z dodatkiem maski czy odżywki, z wodą w sprayu itd, to najczęściej sięgam jednak po ten "tradycyjny" sposób, czyli olejowanie suchych włosów przed każdym myciem, czyli dwa razy w tygodniu. Oleje jakie sprawdzają się u mnie najlepiej to olej lniany i oliwa z oliwek a ostatnio olej Alverde, jednak lubię też wiele innych olejków, np. kokosowy (choć czasem powoduje puch na moich wysokoporowatych włosach), olejki Alterry czy olej z pestek malin. Olej nakładam na tyle czasu, na ile mogę sobie pozwolić, chociaż staram się, aby była to minimum godzina. Czasem zdarza mi się pozostawiać olej na kilka godzin, rzadziej na noc, chociaż osobiście nie widzę różnicy między olejowaniem całonocnym a kilkugodzinnym. Widzę jednak różnicę we włosach olejowanych 30 minut a 1,5 godziny :) Często do oleju dodaję także półprodukty, np. keratynę czy wyciąg z aloesu. Oleje zmywam jeden raz i szczerze mówiąc jeszcze nie trafiłam na szampon, który nie poradziłby sobie ze zmyciem oleju z moich włosów za pierwszym razem. Rzadko nakładam jednak oleje na sam skalp, ponieważ nie lubię efektu przyklapnięcia u nasady.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ja uzywam bazy pod podklad podkladu i pudru sybpiego 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Plusy zakupu stepera:

1. Cena - stepery w porównaniu do innych sprzętów do ćwiczeń są stosunkowo tanie. Ich koszt waha się od 140,00 zł do 600,00 zł. Warto zdecydować się przynajmniej na tę średnią półkę.
Przez sześć miesięcy od zakupu (cała zima)  mój steper był używany dwa razy dziennie po 40 minut. Zapłaciłam za niego 350 zł ,więc to nie jest najwyższa półka, ale już po miesiącu użytkowania zaczął skrzypieć i wymagał wprawnej ręki mojego męża. Nasmarowywać trzeba go było raz na miesiąc. Nie wiem jak przy intensywnej eksploatacji zachowałyby się te najtańsze i czy w ogóle wytrzymałyby moje tempo ćwiczeń. Poza tym skrzypieniem nic się z nim nie działo pod względem technicznym. Warto zapłacić ciut więcej, jeśli sprzęt ma być naprawdę eksploatowany. 

2. Wielkość - jednym z powodów dla którego zdecydowałam się na zakup stepera był jego rozmiar. Można go schować do szafy, za fotel lub przenieść do innego pokoju.No i nie da się na nim suszyć prania. 

3. Nie trzeba wychodzić z domu, aby poćwiczyć - to jest niewątpliwy plus tego urządzenia pod warunkiem że mamy cel i chcemy go realizować. Jak damy się dopaść leniowi to nic z tego.  
Szczególnie polecam mamom nie mającym z kim zostawić dziecka lub osobom nie mającym czasu na wyjście do siłowni.  

4. Można ćwiczyć przed TV - ja ćwiczyłam na wiadomościach i rano oglądając Jarka Kuźniara.

5. Regulacja siły nacisku - mój ma taką opcję. To ważne.Zwracajcie na to uwagę przy zakupie. Warto zacząć od najmniejszej siły, aby nie narobić sobie zakwasów. Ja pierwszego dnia porwałam się z motyką na słońce, a drugiego nie mogłam wejść po schodach. 

Minusy: 

1.  Monotonia - pół godziny na steperze to jednak nie to samo co pół godziny biegania. Nie zmienia się otoczenie no chyba że oglądacie seriale i w tym czasie zaplanujecie sobie ćwiczenia. 

2. Skrzypienie - każdy steper po pewnym czasie zacznie skrzypieć, taki już urok tego urządzenia. Warto kupić lepszy, aby skrzypienie minęło po nasmarowaniu i aby w ogóle minęło po nasmarowaniu i aby nie trzeba było smarować co dwa dni.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Gimnastykę w wodzie może uprawiać każdy, niezależnie od wieku i kondycji fizycznej. Osobom bardziej sprawnym fizycznie polecamy zapytać się intensywniejszy wariant. Może to być świetne uzupełnienie innego rodzaju sportu, ale też świetne rozwiązanie przy różnych chorobach czy kontuzjach:

- Podczas ćwiczeń w wodzie odciążony jest cały układ kostno-stawowy, dlatego lekarze zalecają tę formę ruchu również osobom, które chorują na osteoporozę, cierpią na nadciśnienie tętnicze lub mają problemy z kręgosłupem i stawami, a nawet kobiety w ciąży. Aqua Aerobik nie wymaga umiejętności pływania, ponieważ cały czas ćwiczy się w styczności z podłożem - wyjaśnia Lidia Zamyłko. Jedynym przeciwwskazaniem będą tutaj choroby układu moczowo-płciowego

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

kilka lat stosowałam diety, masaże i inne d**erele i w końcu po tych kilku latach prób i błędów doszłam do kilku wniosków a mianowicie:
1. SPORT / siłownia to podstawa
2. Mniej węgli, więcej białka
3. Zamiast słodyczy jak mam juz ochote to jem orzechy różnorakie
4. tłuszcze zwierzęce zastępuję roślinnymi 
5. Nie jem białego pieczywa, makaronów ani ryżu, chyba że ktoś lubi to można ciemny ryż i ciemne pieczywo

I to jest mój złoty środek,
Ameryki nie odkryłam i wiadomo że tak należy sie odżywiać ale jesli chodzi o mnie to żadne diety, masaże nic nie pomogły dopiero te zasady

Ale na każdego działa co innego jakby co....

Pozdrawiam
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Jestem sceptyczny do takich wynalazków. Ćwiczy się same mięśnie bez obciążania stawów, niby dobrze, ale ścięgna, wiązadła, kości i stawy też trzeba wyćwiczyć i wzmocnić. 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |