Dzisiaj jest: Niedziela, 01.11.2020 Imieniny: Seweryna i Wiktoryny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika kitkat
kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

[quote:1d78bb5853="nixon"]Jeszcze raz podkreślam że JEDYNYM czynnikiem sprawczym redukcji masy jest D-I-E-T-A (albo bypass żołądka) a D-I-E-T-A to nie miesięczne nicniejedzenie tylko z gr. diaita to SPOSÓB ŻYCIA, nawyki które musimy sobie wpoić.[/quote:1d78bb5853]

Całkowicie się z tym zgadzam

[quote:1d78bb5853="nixon"]@kitkat: szczerze, z reką na sercu dałbym dziecku aspartam. Alergikowi i diabetykowi też. Nawet stuletni, chory na parkinsona starzec dostałby ode mnie aspartam gdyby tylko o to poprosił [/quote:1d78bb5853]

Ja jednak nie

[quote:1d78bb5853="nixon"]Co do metanolu (znów będzie z cyklu "czy wiesz że") - pomidory, jabłka i gro innych substancji (nie licząc polskiej wódki) zawierają dużo więcej metanolu niż szklanka "sztucznego" napoju.[/quote:1d78bb5853]

Może i faktycznie mają, ale oprócz metanolu są bazą wielu składników odżywczych i zdrowotnych (oczywiście tylko jabłka i pomidory). Aspartam oczywiście nic dodatkowego nie ma do zaoferowania
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

A jaką ma wartość odżywczą dla człowieka aspartam. Jest sztucznie uzyskaną chemiczną substancją z pozostałością metanolu !

Nixon - odpowiedz szczerze z ręką na sercu, czy poleciłbyś spożywać go np. dzieciom i alergikom ? Czy nie miałbyś jakichkolwiek wątpliwości ? I jeszcze jedno, dlaczego osoby otyłe jedząc żywność typu light (opartą w dużym procencie na aspartamie) tyją jeszcze bardziej. Nie mam tu EBM, ale chyba sam widzisz i znasz osoby spożywające żywność light, którym taka żywność nic nie służy.
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

Mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i nieco ciemniejsza niż biała pszenna. Na jej opakowaniu powinno się znaleźć określenie „typ 2000”. Im wyższa liczba, tym grubiej mielona jest mąka. Najwyższą ma właśnie razowa. Dla porównania mąka pszenna typu graham ma liczbę 1850 (ta również jest bardzo zdrowa!), zwykła pszenna – 500 lub 550, a tortowa – 450.

Chleb razowy jest ciężki, lekko „gliniasty” i ma szarobrązowy kolor. Długo pozostaje świeży i wilgotny. Nie powinien się kruszyć; na nożu mogą co najwyżej zostawać drobne lepkie „wałeczki”. Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Może być zabarwiony karmelem (musi być on wymieniony na etykietce). Niech nie zwiodą Cię również inne dodatki, np. ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie mają one wpływu na pełnoziarnistość pieczywa. Jedynym jej wyznacznikiem jest zawartość co najmniej 50 proc. mąki razowej (najlepiej żytniej).

Ryż brązowy ma długie, jasnobrązowe ziarenka z jasnymi plamkami na końcach. Dobrze widać, że jest „nieoszlifowany”. Zwróć uwagę na sposób przyrządzania: trzeba go gotować dłużej niż biały (około 35 minut).

Makaron razowy łatwo odróżnisz od innych – jest sporo ciemniejszy od zwykłego pszennego. Na liście jego składników powinna się oczywiście znajdować mąka typu 2000. Podobnie jak brązowy ryż, makaron razowy gotuje się dłużej.

Kasza im większe ma ziarenka, tym jest lepsza. Pęczak, perłowa, gryczana (najlepiej niepalona) to najlepsze gatunki. W przeciwieństwie do nich kasza manna ma niewiele wartości zdrowotnych.
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

Wymyślił ją amerykański kardiolog Arthur Agatston. Szukał takiego sposobu odżywiania, który hamowałby rozwój chorób serca i przy okazji skomponował jedną z najzdrowszych błyskawicznych diet odchudzających!

Nie ma w niej mowy o żadnej głodówce, odmierzaniu porcji czy żmudnym liczeniu kalorii. Bez większego wysiłku chudnie się a ponadto chroni się przed miażdżycą naczyń czy zawałem serca.
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

Jedno jest pewne - dzieci i osoby odchudzające powinny się trzymać daleko od aspartamu !
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

Pół roku temu zacząłem stosować tą dietę, ale opieram się głównie nie na indeksie glikemicznym ale na ładunku glikemicznym. Efekty są naprawdę wspaniałe. Nie mam i nigdy nie miałem co prawda nadwagi, ale dla mnie jest to bardziej styl odzywiania, a nie typowa dieta odchudzająca. Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że jest to wspaniała dieta, która powoduje lepsze samopoczucie, brak chorób (katar, grypa - po prostu większa odporność) lepszą kondycję fizyczną i świadomość zdrowego odżywiania. Coraz bardziej jestem przekonany, że to jednak węglowodany proste są przyczyną wielu chorób i schorzeń.
» przejdź do wątku

kitkat




Dołączył: 13.03.2009
Posty: 7

Nie uważam tej diety za skuteczną, chociaż jej nie stosowałem. 1000 kalorii to naprawde trzeba się głodzić, a efekt jo-jo prawie murowany. Bardziej byłbym za dietą conajmniej 1700 kcal, aby właśnie uniknąć jo-jo. Dla mnie sprawdzona i skuteczna jest dieta plaż południowych.
» przejdź do wątku