Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Dagmara
Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[quote:77f1c29dc7="NutriAdvicerka"]Proszę udowodnić działanie tych "cudownych" suplementów. Czym różnią się od innych w składzie i w działaniu ?[/quote:77f1c29dc7]

Brak odpowiedzi = brak argumentów
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[b:bc2e53a203]Składniki:[/b:bc2e53a203]

1 duży ananas (nie z puszki)
1 kg ziemniaków
250 g dobrej wędzonej szynki
oliwa z oliwek
2 łyżeczki kaparów
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz, bazylia, tymianek, oregano



[b:bc2e53a203]Przygotowanie:[/b:bc2e53a203]

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ananasem i cebulą. Wszystko wkładamy do miski, solimy, dodajemy pieprzu, rozgnieciony ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Rozkładamy równomiernie na blasze, pieczemy przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie szynkę kroimy w paseczki, upieczone ziemniaki i ananasa przekładamy do miski i mieszamy z szynką i kaparami. Dodajemy oliwę i zioła.


Smacznego
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[quote:6e3628d7de="piotr1976"]TRzeba się cały czas douczać i szukać...Prędzej się przekonam że odtłuszczane posiłki prowadzą do nowotworu jak ksylitol że jest produktem szkodliwym...a i i :shock: stnieje niemal tak długo jak sauny w Finlandii :shock:[/quote:6e3628d7de]

Poczytałam trochę na ten temat i całkowicie się z Tobą zgadzam. Można wręcz napisać, że ksylitol ma właściwości lecznicze.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Składniki:
1 kg mięsa z królika
3 posiekane ząbki czosnku
4 jagody jałowca (dowolnie)
2 pokruszone listki laurowe
1/4 łyżeczki kminku
1 średnia posiekana cebula
4 łyżki masła lub oleju jadalnego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy chilli
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Przygotowanie:
1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić.
2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając.
3. Podzielone na kawałki mięso królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy.
4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek.
5. Wsypać imbir, pieprz, chilli, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje.
6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić.
7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody).
8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować.
9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną pietruszką.
10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko

Życzę smacznego
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Jagody acai mają naprawdę wielkie zdolności antyoksydacyjne, największe wśród owoców. Według wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych) ta wartość dla 100 g (proszku, czyli suszonego) to aż 102700 ! Dla naszych świeżych czarnych jagód ta wartość też jest całkiem wysoka - 4669, różnica między jednymi a drugimi to prawie 2200%. Poczytajcie to [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Antyoksydanty-w-zywnosci-czym-sa-wartosci-i-tabele-ORAC.html]Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC[/URL] Uważam, że temat sproszkowanych jagód acai godny zainteresowania.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Składniki:
1/2 kg bakłażana
2 szklanki oleju
1/2 łyżki roztartego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/2 łyżki posiekanej świeżej ostrej papryczki lub 1/2 - 1 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
1/2 szklanki rosołu lub wywaru I
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
2 łyżki sosu sojowego


Wykonanie:
Bakłażany obrać, pokrajać w długie paski o szerokości 2 cm. Olej mocno rozgrzać w głębokim rondlu, sprawdzić temperaturę. Kłaść po kilka pasków warzyw w gorący olej, smażyć minutę, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć do cedzaka, pozostawić do osączenia. Smażyć pozostałe. Patelnię mocno podgrzać na dużym płomieniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać. Dodać czosnek i świeży imbir (w proszku dodać z winem), mieszając smażyć minutę. Włożyć bakłażany, dodać alkohol (imbir w proszku), sos sojowy, paprykę lub chilli, cukier, ocet, cebulę dymkę i rosół, mieszając dusić 2 min. Wlać rozprowadzoną mąkę, ostrożnie mieszając gotować do zgęstnienia. Pokropić olejem sezamowym. Przełożyć do gorącej salaterki podawać natychmiast lub na zimno z bułeczkami na parze.


Smacznego
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Składniki:
1,5 kg masy marcepanowej
50 dag masła
14 jajek
10 dag mąki
kruche ciasto
marmolada
owoce (truskawki, kiwi, morele, brzoskwinie, maliny, winogrona - owoce mogą być mrożone)
3 białka
galaretka cytrynowa


Przygotowanie:
Masło utrzyj, dodając po kawałku 1 kh marcepana i jajka. Gdy masa będzie gładka, połącz ją z mąką. Rozsmaruj ciasto marcepanowe na blasze wyłożonej papierem, piecz 10 minut w temperaturzr 170 stopni. Pkrój na 6 porcji. Przygotuj i upiecz kruche ciasto. Pokrój je również na 6 porcji. Marmolade podgrzej, przełóż nią 2 rodzaje ciasta. Resztę masy marcepanowej (0,5 kg) zagnieć z białkiem i ozdób brzegi mazurków. Odstaw na noc. Rano upiecz, aż brzegi się zarumienią. Ostudź. Obłóż krojonymi owocami. Przygotuj galaretkę w 1/2 ilości wody. Gdy zacznie tężeć zalej owoce.

Przepis może nie najzdrowszy, ale od święta można się trochę "potruć"
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[quote:ba6bbb104b="kaska85"]6. przyprawy. [/quote:ba6bbb104b]

Jakie ? To chyba największy sekret tego przepisu icecream
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[quote:3cb4f9ff86="kaska85"]a te pieczarki to surowe, czy marynowane chyba, tak?[/quote:3cb4f9ff86]

Surowe - wyraźniejszy smak i więcej wartości odżywczych
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[quote:03b8cf3388="Gutek"]Mijają 4 miesiące mojej diety.
Utrata wagi - 29kg [/quote:03b8cf3388]

Brawo :hurra:

Czytałam trochę Twoich postów i są przepełnione pozytywną wiarą w skuteczność :super:

Ja osobiście nie mam żadnych problemów z wagą, ale myślę, że zrobiłbyś dobry uczynek, jeśli: po pierwsze rozpisałbyś zasady Twojej diety (jeśli potrzeba to z uzasadnieniem dlaczego tak, a nie inaczej) i po drugie jakaś np. 5 dniowa rozpiska diety z podziałem na poszczególne pory posiłków.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Dodać jeszcze trochę winogron i jogurt naturalny, a będzie jeszcze pyszniejsze icecream
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Przy ziołach i przyprawach istotnych jest kilka spraw. Najlepiej aby mieć pewność, że zioła i przyprawy zachowają wartości należy je pozyskiwać samemu według wskazówek - [URL=http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/]Jak samemu przygotować pełnowartościowe zioła i przyprawy[/URL] Mam dużą pewność, że suszone pochodzące ze sklepów od różnych producentów nie mają zachowanych swoich właściwości.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Składniki:

1kg piersi z kurczaka
400 g posiekanych pomidorów
1 posiekany ząbek czosnku
1 mała posiekana cebula
2 małe ostre papryczki
1 czerwona lub zielona papryka
2 puszki fasoli czerwonej
Szczypta soli i pieprzu



Wykonanie:

Umieścić kurczaka w garnku i nalać taką ilość wody, aby zakrywała mięso. Gotować ok.25 minut. Wyjąć kurczaka, a do pozostałej wody dodaj czosnek, pomidora i paprykę. Wymieszać, ponownie włożyć mięso, dodać fasolę, następnie przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15 minut.


Smacznego
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
szczypta cynamonu
0,5 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki maki pszennej razowej

Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować)
1 kg słodkich jabłek
duża garść rodzynek

Zagnieść ciato (składniki dodawać w kolejności z przepisu). 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i udusić z rodzynkami. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.

Smacznego
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


[b:ebfeb0c8f6]PAELLA[/b:ebfeb0c8f6]

Składniki:

45 dag okrągłego ryżu (np. Arborio)
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki)
30 dag karkówki
2 kiełbaski chorizo lub węgierskie paprykowe
35 dag kalmarów
16 małży
20 dag krewetek
2 zielone papryki
1/2 kg pomidorów
2 łyżeczki ostrej papryki
1.5 litra bulionu z kurczaka
10 dag ugotowanego groszku zielonego
8 łyżek oliwy w dobrym gatunku
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki
2 szczypty szafranu


Wykonanie:

1. Na patelni lub w rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy. Następnie wrzuć do niej przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką, po czym przełóż do miski. Pietruszkę posiekaj, jedną pełną łyżkę odłóż, a resztę wsyp na patelnię i smaż przez kilka sekund. Dodaj do czosnku razem z szafranem. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

2. Kawałki kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smaż na 4 łyżkach oliwy, aż mięso się przyrumieni (15 minut). Dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w kwadraciki strąki zielonej papryki. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj paprykę w proszku. Wszystko starannie wymieszaj i od razu zdejmij z ognia, ponieważ papryka długo smażona gorzknieje. Mięso z warzywami przełóż z patelni do innego naczynia, patelnię umyj i podgrzej na niej pozostałą oliwę.

3. Kalmary umyj i pokrój w plastry, małże wyszoruj i wypłucz starannie pod bieżącą wodą. Kalmary i małże dorzuć do ryżu i gotuj razem, aż ryż zmięknie, a kurczak straci surowość. Zajmie ci to 10-15 minut. Usuń małże, które się nie otworzyły (to znak, że nie były dość świeże). Następnie dodaj groszek i podgotowane krewetki. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją, lub wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika. Posyp wierzch paelli zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym przygotowywałaś potrawę.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Podaj link. Mam nadzieję, że test, który opisałaś nie jest ukrytą reklamą z Twojej strony i test jest bezpłatny i nie trzeba wysyłać płatnych SMSów.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Bardzo lubię chińską kuchnię - chyba pociąga mnie smak umami :mrgreen:. Spróbuję wersję zapiekaną, na pewno zdrowsza niż smażona.
» przejdź do wątku

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Składniki na 4 porcje:
600 g filetów z dorsza
sok z cytryny
1 cebula
100 g startego parmezanu
2 jajka
4 łyżki posiekanych ziół - bazyli, szczypiorku, natki pietruszki
3-4 łyzki tartej bułki
sól, pieprz
1 opakowanie cannelloni (grube rurki)


Składniki na sos beszamelowy z pomidorami:
50 g masła
50 g maki pszennej
0,5 l mleka
4 pomidory
sól, pieprz


Przygotowanie:
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, drobno posiekać. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulą, startym parmezanem, jajkami, posiekanymi ziołami oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rurki cannelloni napełnić farszem. Przyrządzić sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, posypać mąką i mieszając zasmażyć na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wleawanym stopniowo zimnym mlekiem. Nie przerywając mieszania doprowadzić sos do wrzenia i gotować 5-6 minuty aż zgęstnieje. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania nalać trochę sosu beszamelowego. Ułozyć cannelloni i polać je pozostałym sosem. Wstawić do peikarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45 minut.


Smacznego


Przepis pozyskałam z gazetki reklamowej jednej z sieci marketów :mrgreen:
» przejdź do wątku