Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika mucha
mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33



Wybierać należy ryby morskie z łowisk dalekomorskich i oceanicznych, a nie przybrzeżnych, w których z reguły jest dużo metali ciężkich i dioksyn.
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


[b:4616c6d8d5]Składniki do potrawy:[/b:4616c6d8d5]

0,5 kg świeżego dorsza lub halibuta,
3 łyżki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
2 szklanki gorącej wody,
1 duży ziemniak obrany,
pokrajany w plasterki kawałek selera, obrany, posiekany,
1 marchewka pokrojona w talarki,
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w plasterki,
2 roztarte ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół posiekanej zielonej pietruszki,
sok z cytryny,
kilka plasterków cytryny

Dodatki:
ryż ugotowany na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebek pita


[b:4616c6d8d5]Przygotowanie:[/b:4616c6d8d5]

1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej, przez 20 minut.
3. Pokroić rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i dusić przez 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło, przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebkiem pita
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki:

300 g suszonej ciecierzycy,
4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona na paski,
1 żółta papryka, pokrojona na paski,
2 cukinie, pokrojone w plasterki,
3 łyżki oliwy,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1/8 l bulionu warzywnego,
sól,
szczypta cukru,
po 1/2 pęczka mięty i bazylii,
2 strączki czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu,
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
opakowanie fety.



Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc, potem odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości 1 1/2-2 godz.
Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić paprykę i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. Do warzyw dodać pomidory i ciecierzycę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie posiekać miętę i bazylię. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. Odrobinę ziół odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.

Smacznego
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Ja robię to trochę inaczej.

Bez tortilli, ale z ryżem (brązowym). Na talerz kładę najpierw ugotowany gorący ryż, potem kwaśną śmietanę ! (to nie pomyłka), potem przysmażone zamarynowane gorące kawałki kurczaki, potem przysmażone gorące kawałki papryki, na sam koniec polewam sosem meksykańskim ze słoiczka (np. z Kotlina). Polecam
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki:

- 20 dag łososia wędzonego w plastrach
- owoc awokado
- 1 duży różowy grejfrut
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżka soku wycisnietego z cytruny
- sałata lodowa
- koperek



Przygotowanie:
Sałatę podzielić na listki, umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Grejfrut obrać i podzielić na małe cząstki i ułożyć wzdłuż brzegów pólmiska. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Awokado przekroic na pół wyjąc pestkę i pokroić owoc na drobne kostki, skropić obficie sokiem z cytryny. Cząstki pomarańczy ułożyć między cząstkami grejfruta i cytryny. Kostki awokado położyć na brzegach półmiska. Z plasterków łososia uformować różyczki, ułożyć je na środku i ozdobić gałązkami koperku.
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Najlepiej wpisz do Googla [URL=www.google.pl/#hl=pl&biw=1280&bih=856&q=potrawy+z+jajek]zapytanie[/URL] a dostaniesz mnóstwo propozycji. A tak propos to ciekawa ta Twoja dieta. Jajka rozumiem, ale łączenie ich z białym bezwartościowym ryżem ? Co to za dieta ?
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki
* fasola czerwona 1 puszka
* sos do Taco 1/2 szklanki
* pomidor 1 szt
* papryka 1 szt
* ser żółty 30 dag
* placki tortilla 8 szt
* salsa warzywna 1/2 szklanki


Sposób przygotowania
Podgrzać w garnku przesmażoną fasolę z sosem do Taco. Wymieszać paprykę (opcja awokado) z pomidorem. 10 minut przed podaniem podgrzać placki tortilla na patelni po kilka sekund na każdej stronie. Położyć dużą łyżkę ciepłej mieszanki podsmażonej fasoli z sosem do Taco na środku placka tortilla. Całość posypać łyżką mieszanki papryka/awokado i pomidorów pokrojonych w kostkę oraz niewielką ilością startego żółtego sera. Zawinąć tortille. Podawać na ciepłym talerzu przyozdobione salsą warzywną i serem.
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


[b:be427d4f8d]Składniki:[/b:be427d4f8d]
- banan,
- kiwi,
- winogrona (najlepiej bezpestkowe),
- mandarynka lub pomarańcza lub grejfrut,
- jabłka,
- brzoskwinie lub morele lub ananas,
- rodzynki,
- orzechy laskowe,
- jogurt naturalny

[b:be427d4f8d]Jak przyrządzić?[/b:be427d4f8d]
Jabłka, brzoskwinie (morele, ananas), kiwi pokroić w kostkę, banan w plastry, mandarynkęlub (pomarańczę, grejfrut)w cząstki, winogrona przepołowić, dodać pokruszone (zmiażdżone) orzechy, rodzynki, zalać jogurtem, wstawić na godzinę do lodówki.
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 5 dag śmietany 30%
- 50 dag suszonych śliwek bez pestek
- 7 łyżek miodu

do wysmarowania brytfanny:
- 2 łyżki masła

do przybrania:
- po 2 łyżki suszonych śliwek, orzechów i obranych migdałów


Sposób przygotowania
Z mąki, cukru, masła, jajek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Brytfannę wysmarować masłem. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałym wylepić brytfannę. Z odłożonego ciasta zrobić cienki wałek i ułożyć go na brzegach placka. Ciasto wstawić na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i lekko zrumienić. Śliwki namoczyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać miód i zagotować.
Masę śliwkową ostudzić i pokryć nią podpieczone ciasto. Następnie piec mazurek jeszcze 20 min. Po ostudzeniu przybrać ciasto śliwkami i bakaliami.
» przejdź do wątku

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki:
- ok. 400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne, żytnie, jęczmienne lub ich mieszanka)
- 200 g rodzynek
- 1/2 szklanki wody
- dodatki do wyboru: rozgnieciony banan, siemię lniane, mus z jabłek, ziarna słonecznika, sezam, suszone morele, śliwki, daktyle, orzechy itp.
- miód do smaku

Przygotowanie:
Płatki zemleć (można użyć błyskawicznych i dać je w całości), wymieszać z resztą składników, rodzynki, trochę siemienia lnianego, drobno pokrojone suszone śliwki, posiekane orzechy i miód). Wody należy dolać tyle, żeby ciasto było gęste. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 - 60 minut w temperaturze ok. 160 st.C. do momentu, aż delikatnie się zarumienią.
» przejdź do wątku