Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Maksym
Maksym




Dołączył: 05.04.2010
Posty: 4

Najlepiej chyba w ogole nie smazyc tylko piec, a jesli juz musisz to proponowalbym na oliwie z oliwek, ja tak robilem nie raz i ryby mi smakowaly.
» przejdź do wątku

Maksym




Dołączył: 05.04.2010
Posty: 4

Nie wiedziałem gdzie dać taki temat. W każdym razie, jakoś 2 lata temu schudłem z 75kg do 56kg i do dziś są tego efekty. Oczywiście w dalszym ciągu ważę tyle samo (56-57kg / ok. 170cm) ale moja skóra na ramieniach, klatce piersiowej i brzuchu wygląda jak u kobiety po porodzie. Mogę ją rozciągać na długość 6 cm. Nie wspominam też o rozstępach na ramionach które są naprawde duże i brzuchu. W sumie nie wiem dlaczego tak się stało, bo chudnięcie zajęło mi sporo czasu, ale może faktycznie moja aktywność fizyczna była zbyt mała.

Myślę, że kobiety (a tutaj one przeważają) częściej się odchudzają i mają z tym większe doświadczenie, dlatego mooje pytanie to jak mogę pozbyć się tej grubej warstwy skóry i rozstępów? Przy mojej wadze moja skóra na brzuchu powinna być raczej grubości tej na nadgarstku, tak mi się zdaje, a tu klapa.
» przejdź do wątku

Maksym




Dołączył: 05.04.2010
Posty: 4

Pewnego dnia baardzo mialem ochote na sajgonki wiec co, wybralem sie do sklepu po parpier ryzowy, wrocilem do domu, otworzylem lodowke i zaczalem gotowac.

- 1/4 glowki kapusty pekinskiej
- 1/2 duzej marchewki
- 1/2 duzej pietruszki
- 1/2 surowej czerwonej papryki
- 1 sredniej wielkosci cebula
- 3 zabki czosnku
- przyprawy (pieprz, przyprawa chinska Kamis)
- sos sojowy
- sos slodki chili
- lyzka oleju/oliwy z oliwek
- piers z kurczaka
- papier ryzowy

Kurczaka tniemy w kostke, czosnek mozna potraktowac praska albo pociac na malutkie kawaleczki. Papryke obieramy (najlepiej obieraczka do warzyw) i tniemy w male slupki. Cebule tniemy w kostke. Marchew i pietruszke scieramy na tarce. Kapuste szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwe. Pocieta drobno cebule i czosnek wrzucamy na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy kurczaka i zostawiamy jeszcze na minute. Nastepnie dodajemy reszte warzyw: kapuste pekinska, marchew, pietruszke i papryke. Wszystko mieszamy. Po ok 5 minutach podlewamy 1/4 szklanki wody by sie nie przypalalo i znowu mieszamy. Dusimy az warzywa troche zmiekna ich konsystencja zmieni sie w bardziej scisla. Po tym czasie dodajemy ok. 1 lyzke przpyrawy chinskiej, pieprzymy (nie solimy bo sos sojowy jest juz wystarczajaco slony) i znowu mieszamy. Zostawiamy jeszcze na 5 minut (gdyby sie przypalalo mozna dolac wody). Na koniec, gdy warzywa sa juz "al dente"* i woda troche odparowala dodajemy 2 lyzki sosu sojowego i mieszamy. Papier ryzowy moczymy w cieplej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Na kazdym papierku ukladamy ok. 1 lyzke farszu i zwijamy wg. instrukcji z tylu opakowania. Kiedy sajgonki sa juz gotowe smazymy (w wersji beztluszczowej: po prostu jemy lub zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku - temp. 200 stopni) az papier sie zarumieni. Podajemy z sosem chili.

*miekkosc warzyw zalezy od upodoban gotujacego, ja lubie wlasnie takie jeszce twardawe

jedna porcja bez smazenia: <100kcal

Sajgonki w wersji okrojonej bo zdalem sie na wlasna inwencje tworcza, zrobilem po prostu z tego, co mialem w lodowce. Przepis starczyl mi na cale opakowanie papieru ryzowego firmy TaoTao, czyli wyszlo 10 sztuk sajgonek.
» przejdź do wątku

Maksym




Dołączył: 05.04.2010
Posty: 4

Znalazlem dosc ciekawy artykul i jestem ciekaw waszych opinii na ten temat:
http://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html
» przejdź do wątku