Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika alprosoya
alprosoya




Dołączyła: 30.06.2010
Posty: 2

Tak dla przykładu w kwestii obróbki cieplnej. Ziemniaki w naszej czesci globu sa glownym zrodlem witaminy C. I jest to niezaprzeczalny fakt. Ziemniaki spozywamy w postaci gotowanej, surowe sie nie nadaja. Zatem prowadzimy 30 minutowa obrobke cieplna tych ziemniakow w srodowisku wodnym , a mimo wszystko dostarczaja do naszego organizmu witamine C, mimo, ze tak na prawde nie ma jej tak duzo w ziemniakach.
Zatem - odpowiednio przeprowadzona obrobka cieplna, w tym rowniez pasteryzacja ( i tu tez zaznaczam, ze warto poczytac o warunkach w jakich sie pasteryzuje, bo czesto pasteryzacje przeprowadza sie w temp 63-65 st C.) nie musi 'wyjalawiac' naszego jedzenia. Te analogie mozna spokojnie odniesc do soi.
» przejdź do wątku

alprosoya




Dołączyła: 30.06.2010
Posty: 2

Rezygnacja z miesa, a przynajmniej oraniczenie jego spozycia to dobre posuniecie, jesli zalezy nam na tym, by schudnac. Wiadomo, kielbasy, wedliny, miesa - szczegolnie wieprzowina, sa baaardzo tluste. Nalezy jednak pamiętać, by uzupełniać dietę w wysokowartościowe białka. W tym przypadku najlepsza jest soja, która ma najbardziej zblizone składem białka do tych zwierzęcych. Możesz poszukać w sklepach produktów alpro soya (deserki, napoje, smietany sojowe) , bo są to produkty lekkie, ożywcze, i wysokowartościowe.
» przejdź do wątku