Bazylia pochodzi z południowej Azji, do Polski sprowadzono ja w XVI w. Wykazuje działanie rozkurczowe, ułatwia procesy trawienia, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne. Dzięki właściwościom moczopędnym zaleca się ją w zapaleniach dróg moczowych. Świeżych liści bazylii używa się jako dodatku do zup, sosów, sałatek. Doskonale komponują się one z pomidorami. Suszone zioło można stosować do mięsa i ryb, którym nadaje korzennego aromatu.
Anyż należy do najstarszych roślin uprawowych, pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Jego silny, słodki i korzenny aromat jest dobrze znany konsumentom anyżówki i absyntu. Owoce anyżu korzystnie wpływają na procesy trawienne. Wykazują działanie przeciwpasożytnicze oraz pobudzają laktację. Wykorzystuje się je m.in. do aromatyzowania kompotów i wina, znajdują również zastosowanie w cukiernictwie.
Estragon jest przyprawą wyjątkowo aromatyczną i ostrą w smaku. Wykorzystuje się go jako dodatek do sosów, potraw z drobiu, warzyw, również do kwaszonej kapusty czy ogórków. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, usprawniając trawienie. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Cząber pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Działa przeciwzapalnie i dezynfekująco. Pobudza trawienie ? jest wskazany przy wzdęciach, niestrawnościach, biegunkach. Wzmaga apetyt. Nie powinny go jednak używać osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i serca. Ma korzenny, pieprzny smak. Dodaje się go przede wszystkim do dań mięsnych i jajecznych.
Jałowiec pobudza trawienie, działa moczopędnie i bakteriobójczo. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do mięs i potraw ciężkostrawnych. W przemyśle alkoholowym jest stosowany do wyrobu dżinu i jałowcówki. Jałowiec należy używać z umiarem, nie jest wskazany w diecie osób ze schorzeniami nerek i kobiet w ciąży.
Kminek pochodzi z Azji Mniejszej. Wykazuje szerokie działanie lecznicze ? rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, przeciwdrobnoustrojowe, pobudzające trawienie i wzmagające laktację. Niweluje przykry zapach z ust. Dodaje się go do dań ciężkostrawnych ? wszystkich rodzajów mięs, potraw smażonych, grochu, kapusty.
Lebiodka, czyli oregano, korzystnie wpływa na procesy trawienia ? wykazuje właściwości rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne i przeciwbiegunkowe. W kuchni wykorzystuje się ją do przyprawiania pizzy, potraw z pomidorów i cukinii, zup, kiszenia ogórków.
Lubczyk może okazać się pomocny przy zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, niedostatecznym wydzielaniu żółci. Stosuje się go do zup, potraw duszonych, dań rybnych. Wchodzi w skład przyprawy maggi. W medycynie ludowej uchodzi za cenny afrodyzjak.
Majeranek pochodzi z Afryki Północnej. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo i zapobiega wzdęciom. Przyprawia się nim potrawy mięsne i zupy.
Pietruszka znana jest w Polsce już od XIV wieku. Reguluje procesy trawienia, działa rozkurczowo i moczopędnie. Zaleca się stosowanie świeżego ziela, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Można je dodawać do zup, ziemniaków, farszów, sałatek.
Rozmaryn znano i stosowano już w starożytnym Rzymie. Poprawia krążenie, usprawnia procesy trawienne, działa odkażająco. Nadaje korzennego aromatu daniom mięsnym i warzywnym. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Rozmaryn powinien być wykorzystywany z umiarem.
Tymianek zwiększa wydzielanie soków trawiennych i przyswajanie pokarmów. Dodaje się go do sałatek, sosów, zup, dań mięsnych i rybnych. Nie powinno się stosować dużej ilości tego zioła w okresie ciąży.
» przejdź do wątkuAnyż należy do najstarszych roślin uprawowych, pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Jego silny, słodki i korzenny aromat jest dobrze znany konsumentom anyżówki i absyntu. Owoce anyżu korzystnie wpływają na procesy trawienne. Wykazują działanie przeciwpasożytnicze oraz pobudzają laktację. Wykorzystuje się je m.in. do aromatyzowania kompotów i wina, znajdują również zastosowanie w cukiernictwie.
Estragon jest przyprawą wyjątkowo aromatyczną i ostrą w smaku. Wykorzystuje się go jako dodatek do sosów, potraw z drobiu, warzyw, również do kwaszonej kapusty czy ogórków. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, usprawniając trawienie. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Cząber pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Działa przeciwzapalnie i dezynfekująco. Pobudza trawienie ? jest wskazany przy wzdęciach, niestrawnościach, biegunkach. Wzmaga apetyt. Nie powinny go jednak używać osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i serca. Ma korzenny, pieprzny smak. Dodaje się go przede wszystkim do dań mięsnych i jajecznych.
Jałowiec pobudza trawienie, działa moczopędnie i bakteriobójczo. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do mięs i potraw ciężkostrawnych. W przemyśle alkoholowym jest stosowany do wyrobu dżinu i jałowcówki. Jałowiec należy używać z umiarem, nie jest wskazany w diecie osób ze schorzeniami nerek i kobiet w ciąży.
Kminek pochodzi z Azji Mniejszej. Wykazuje szerokie działanie lecznicze ? rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, przeciwdrobnoustrojowe, pobudzające trawienie i wzmagające laktację. Niweluje przykry zapach z ust. Dodaje się go do dań ciężkostrawnych ? wszystkich rodzajów mięs, potraw smażonych, grochu, kapusty.
Lebiodka, czyli oregano, korzystnie wpływa na procesy trawienia ? wykazuje właściwości rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne i przeciwbiegunkowe. W kuchni wykorzystuje się ją do przyprawiania pizzy, potraw z pomidorów i cukinii, zup, kiszenia ogórków.
Lubczyk może okazać się pomocny przy zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, niedostatecznym wydzielaniu żółci. Stosuje się go do zup, potraw duszonych, dań rybnych. Wchodzi w skład przyprawy maggi. W medycynie ludowej uchodzi za cenny afrodyzjak.
Majeranek pochodzi z Afryki Północnej. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo i zapobiega wzdęciom. Przyprawia się nim potrawy mięsne i zupy.
Pietruszka znana jest w Polsce już od XIV wieku. Reguluje procesy trawienia, działa rozkurczowo i moczopędnie. Zaleca się stosowanie świeżego ziela, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Można je dodawać do zup, ziemniaków, farszów, sałatek.
Rozmaryn znano i stosowano już w starożytnym Rzymie. Poprawia krążenie, usprawnia procesy trawienne, działa odkażająco. Nadaje korzennego aromatu daniom mięsnym i warzywnym. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Rozmaryn powinien być wykorzystywany z umiarem.
Tymianek zwiększa wydzielanie soków trawiennych i przyswajanie pokarmów. Dodaje się go do sałatek, sosów, zup, dań mięsnych i rybnych. Nie powinno się stosować dużej ilości tego zioła w okresie ciąży.