Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Mariola
Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

[quote:0ee18b2b8d="Paulina76"]To chyba trochę prowokacyjny przepisik? Gęś jest z natury swej mało dietetyczna, bo bardzo tłusta... Czy w tym przepisie może jakoś wytraca swoje tuczące właściwości?[/quote:0ee18b2b8d]

Na swoja obronę mam do powiedzenia to, że:
- tłuszcz z gęsi należy do najzdrowszych i może przyczynić się do obniżenia cholesterolu,
- mięso z gęsi jest zazwyczaj sprzedawane już bez tłuszczu, który wcześniej jest przerabiany na przepyszny smalec.
» przejdź do wątku

Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

Aminokwasy:

Izoleucyna 1168 mg

Leucyna 1922 mg

Lizyna 1947 mg

Metionina 615 mg

Cystyna 349 mg

Fenyloalanina 954 mg

Tyrozyna 866 mg

Treonina 972 mg

Tryptofan 317 mg

Walina 1190 mg

Arginina 1452 mg

Histydyna 601 mg

Alanina 1441 mg

kwas asparaginowy 2228 mg

kwas glutaminowy 3559 mg

glicyna 1274 mg

prolina 1117 mg

seryna 979 mg
» przejdź do wątku

Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

Składniki: gęś, sól, majeranek, czosnek, 6 pomidorów bez pestek.
Przygotowanie:
1) niezbyt dużą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem i czosnkiem,
2) ułożyć w brytfannie i upiec na mocnym ogniu w piecu często polewając wodą i wytopionym tłuszczem,
3) nadmiar tłuszczu odlać do osobnego naczynia, 6 pomidorów bez pestek udusić w gęstym tłuszczu i polewać nimi gęś, aż się upiecze,
4) przed podaniem podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i oblać przecedzonym tłuszczem.
» przejdź do wątku