Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika dzionek
dzionek




Dołączyła: 25.06.2012
Posty: 4

http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/07/osos-smazony.html

W rybnym sklepiku pan zaproponował mi 1 kilogramową paczkę mrożonych kawałków łososia. Wychodzi dużo taniej niż czysty filet bo 18pln/kg, a są to kawałki czystego mięsa bez skóry i ości, więc zapytajcie o coś takiego w swoim sklepie.

*Wykonanie*
- łososia rozmrozić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym
- kawałki ryby obsypać ulubioną przyprawą do ryb (polecam nowe serie bez glutaminianu sodu np: Kotanyi, można też użyć soli i ziołowego pieprzu
- przyprawiona rybę oprószamy maka orkiszową z pełnego przemiału i kładziemy na rozgrzany olej rzepakowy
- smażymy z każdej strony na rumiano
- usmażone kawałki odsączmy z oleju na papierowym ręczniku i GOTOWE:)
» przejdź do wątku

dzionek




Dołączyła: 25.06.2012
Posty: 4

*Składniki*
- ok pół kilo soczewicy zielonej
- przecier pomidorowy lub koncentrat
- 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka na wędzonce Knorr
- 2 łyżki koperku
- syrop z agawy, sól, pieprz do smaku

*Wykonanie*
Soczewicę płuczemy na sitku i zalewamy w garnku wodą w proporcji 1:2. Gotujemy, do miękkości co trwa ok 15 minut i odsączamy chochelką nadmiar wody. Gdy soczewica się gotuje na głębokiej patelni dusimy pieczarki, cebulę i pietruszkę, starte na tarce lub posiekane. Ugotowaną soczewicę przekładamy do tej że duszonki i doprawiamy przecierem pomidorowym, kostką Knorr i resztą przypraw. Na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody stale mieszając i GOTOWE:)
Uwaga z solą, bo przy odparowywaniu danie staje się bardziej słone, więc próbować!
Dla mięsożerców można dodać podsmażoną kiełbaskę.

http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/06/zielona-soczewica-po-bretonsku.html
» przejdź do wątku

dzionek




Dołączyła: 25.06.2012
Posty: 4

Sałatki z rukolą są pyszne, zdrowe i orzeźwiające.
Doskonałe na letnie dni. Ta sałatka powstała w ułamku chwili i tak też znikła:)

*Składniki*
- rukola
- duży pomidor
- ser feta lub fetopodobny
-zioła do pomidorów z mozzarellą vegeta natur
- sól czosnkowa, pieprz ziołowy, łyżka oliwy z oliwek
*Wykonanie*
Rukolę umyć, pomidora sparzyć i pokroić w kostkę, wymieszać je razem z dodatkiem przypraw i oliwy. Na koniec wrzucić na wierzch ser pokrojony w kosteczkę i posypać ziołowym pieprzem.
Pyszności na każdą porę dnia.
Uwaga z przyprawami, bo ser feta jest słony.

http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/07/rukola-rzadzi.html
» przejdź do wątku

dzionek




Dołączyła: 25.06.2012
Posty: 4

Tu znajdziecie przepisy ze zdrowymi zamiennikami powszechnych produktów, jak również opis właściwości zdrowotnych wybranych pokarmów:) polecam. :super:
» przejdź do wątku