Dzisiaj jest: Sobota, 28.01.2023 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika samsmak
samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

[quote:4ac8f4f96d="Lady_Marion"]Wynika z tego, że wszystkie węglowodany mają zły wpływ na zdrowie.[/quote:4ac8f4f96d]
tak jak najbardziej bo liczy sie umiar
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

[quote:3fa0ffed76="Dr House"]W polskim internecie poza stroną powyżej nic nie znalazłem. Zazwyczaj są tylko tabele indeksu glikemicznego. Znalazłem natomiast w języku angielskim - jest to zdecydowanie największa baza, ponad 1800 produktów ! Link poniżej

www.mendosa.com/gilists.htm[/quote:3fa0ffed76]
dzieki za info
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

[quote:80caee3031="Krasnowłosa"]Tygryska, a gdzie kupic takie masło? jakiej jest firmy?[/quote:80caee3031]
czy moze sie dowiedziałas
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

[quote:4b305f1c52="WiktoriaBLAND"]BH.236.
[u:4b305f1c52][color=red:4b305f1c52][b:4b305f1c52]MOTTO: Piwo, to oczywistość !![/u:4b305f1c52][/b:4b305f1c52][/color:4b305f1c52] :lol:

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52] WIKIPEDIA: [/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52]Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52] IRL KRAKÓW: [/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52][color=blue:4b305f1c52]Wymieniony wyżej napój zawsze wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania. Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! [/color:4b305f1c52]

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]PROBLEM MOŻE WYST?PIć, DOPIERO W PRZYPADKU KUMULACJI TOKSYN: [/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52]Tj. gdy wypijamy więcej niż 0,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE. Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]PUENTA:[/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52]PIWO, to napój po którym się nie tyje, czyli biologiczne REALIA !! *

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY: [/b:4b305f1c52] [/u:4b305f1c52]
O piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIń !!

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52] GOŁYM OKIEM WIDAć, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE: [/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52][color=red:4b305f1c52]Potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJ?C się przy tym skutecznie. [/color:4b305f1c52]

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIć, BO NIE MA GDZIE: [/b:4b305f1c52]
[/u:4b305f1c52]Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY biologiczne, które zbadali. Warto !!

[u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]ZOBACZ TEŻ; [/b:4b305f1c52][/u:4b305f1c52] NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: [u:4b305f1c52][b:4b305f1c52]PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w [color=red:4b305f1c52]XXI wieku.[/u:4b305f1c52][/color:4b305f1c52] [/b:4b305f1c52] :cool:
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.236.
[b:4b305f1c52][u:4b305f1c52][color=blue:4b305f1c52]ENGLISH VERSION:[/color:4b305f1c52][/u:4b305f1c52][/b:4b305f1c52] http://www.instytutirl.com.pl/index9.php[/quote:4b305f1c52]
popieram tak trzymać
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

[quote:dda1e91c65="queensaba"]Oto co znalazłam na ten temat:

Ponieważ naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe, a dzisiejsze żywienie zakwasza ciało, powstaje wiele schorzeń i niedomagań. Cierpimy na brak energii...

Alkaliczne pożywienie i woda dostarcza organizmowi wartości odżywcze niezbędne do neutralizacji kwasów i toksyn, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy i organy wewnętrzne. Jest to dieta dla wszystkich, którzy pragną odzyskać wigor w swoim ciele.

Pomysłodawcą diety zasadowej jest dr Robert Young. Zgodnie z jego programem, wartości odżywcze powinny przywracać nasz organizm do zbilansowanego poziomu. Pokarmy, witaminy, minerały i zioła napełniają ciało energią, uzupełniając słabsze energetycznie miejsca.

Poniżej przedstawiam notatki z programu Anthony Robbisa (światowej sławy eksperta samorozwoju), Living Health.

- Jedzenie powinno być energetyczne
- Nasze ciało jest bioelektryczne
- Każdy pokarm posiada swoją wartość energetyczną (np. awokado 70-80 Mhz, pokarm gotowany 8-10 Mhz, Hamburger 3-4 Mhz)
- Nasza typowa dieta zawiera bardzo niską wartość energetyczną (10-30 Mhz)
- Różne organy naszego ciała potrzebują konkretnego poziomu energii do prawidłowego funkcjonowania (mózg, serce potrzebują 60-70 Mhz)

- Nasze ciało również musi być zbilansowane pod względem pH
- Ciało potrzebuje być alkaliczne (zasadowe), a nie kwaśne (pH mierzy się od 0, dla kwaśnego, do 14 dla zasadowego, pH 7 jest obojętne)
- Kiedy ciało zostaje zakwaszone, krwinki sklejają się.
Powoduje to niedostatek tlenu, prowadząc do braku energii
- Organizm stara się wtedy neutralizować kwas, używając tłuszczu, wapnia, cynku i magnezu pobieranego z ciała
- Im więcej mamy kwasu w organizmie, tym więcej tłuszczu jest wytwarzane i zatrzymywane
- Jeśli brakuje nam tłuszczu, zakwaszony organizm zużywa wapń z ciała. Może to powodować niedobory wapnia.
- Jeśli potrzebujemy tłuszczu do neutralizacji kwasu, konsumpcja tłuszczu jest wskazana. Nie wszystkie rodzaje tłuszczów są złe. Zdrowe tłuszcze to: tłuszcze tłoczone na zimno, siemię lniane, ziarno słonecznika, oliwa z oliwek. Ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
- Im więcej jemy cukru, tym więcej wytwarzanego jest kwasu w organizmie. Niestrawione węglowodany stają się cukrami, z których powstaje kwas.
- Zrozumienie które pożywienie jest kwasowe, a które zasadowe może pomóc nam kontrolować cały organizm.
- Śniadanie: unikaj soków owocowych (kupnych), bo zawierają dużo cukrów.
- Banany zawierają 25% cukru.
- Cytryna i lemonka (pomimo smaku) dają w organizmie odczyn zasadowy.


Anthony Robbins zaznacza, jak ważne jest jedzenie bogate w wodę. Należą do nich owoce, warzywa i kiełki roślinne. Powinniśmy jeść tych pokarmów jak najwięcej!


ZALECANA LISTA ŻYWNOŚCI:

Idealna lista z zakupami (wg działów w sklepie)

Kiedy na początek przestawiasz się na dietę alkaliczną, możesz nie wiedzieć jakie pokarmy kupować. Ta przykładowa lista zakupów pomorze Tobie poznać jakie rodzaje żywności konsumować, aby wzmacniać swoje zdrowie za każdym razem gdy jesz!

Dział warzywa, owoce:
Awokado, burak, brokuł, kapusta, marchewka, kalafior, seler, ogórek, ciemna sałata, bakłażan, czosnek, zioła (świeże), por, cytryna, limonka, cebula, pietruszka, czerwone pomidory, owoce sezonowe, szpinak, kabaczek, cukinia, żurawina

Dział zdrowa żywność:
Masło migdałowe, mleko migdałowe, amarant, ryż (basmati), ciasteczka z brązowego ryżu, gryka, mąki (orkisz, szarłat, proso itp.), olej z pestek winogron, hummus, proso, oliwa z oliwek, makaron z ryżu lub gryki, orkisz, mleko sojowe, kiełki, suszone pomidory (w oliwie z oliwek), tahini (pasta z nasion sezamu, w PL Gomasio), rosół wegetariański, dziki ryż.

Rośliny strączkowe:
Adzuki, Black Black-eyed, Garbanzo, Mung, Kidney, soczewica

Nasiona i orzechy (surowe, niesolone):
Migdały, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie (okazjonalnie), orzeszki pimowe, ziarno słonecznika, sezam, pestki dyni

Przyprawy:
zioła prowansalskie, cynamon, kminek, czosnek, imbir, pietruszka, tymianek, curry, Garam Masala, California Pizza, Italian Spice, Jamaican Jerk, Mexican Pasta, Szechwan, Thai Seasoning

Inne
olej z ogórecznika, olej lniany, tortilla, tofu, oleje tłoczone na zimno nasiona lub pieczywo pełnoziarniste, sól morska, woda destylowana[/quote:dda1e91c65]

dieta zasadowa
pierwsze słysze ale bez obrazy to sciema równowaga to równowaga taka zabawa może doprowadzić do rozregulowania naturalnych układów buforujących.
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

szukam antyvitamin pomocy
» przejdź do wątku

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

samozwańczy dietetyk, który eksperymentuje tylko na swojej skórze :)
witajcie forumowicze.
» przejdź do wątku