
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Pomysły na fit śniadanie - jak wykorzystać chleb razowy i płatki owsiane?
Przegląd serów holenderskich
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Przegląd serów hiszpańskich
Przegląd rosyjskich deserów
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości?
POPULARNE PRZEPISY
Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania...Gruzińskie chinkali
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj...Zupa kalarepowa
Kalarepy, ziemniaki oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę....Potrawka z indyka z warzywami
Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka...Dorsz pieczony z warzywami
Dorsza dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Marchew obierz, zetrzyj na...Lasagne z botwinką
W płaskim rondlu rozgrzać połowę masła i przez 15-20 min dusić umytą i...Gofry w kształcie serca
Jaja, mleko, cukier i cukier waniliowy zmiksować na pulchną masę, a...
CZY WIESZ, ŻE
Zapalenia mogą zwiększać zachorowalność na niektóre choroby jak nowotwory, choroby serca, oporność na insulinę. Ważne więc dla naszego zdrowia są związki przeciwzapalne. Wśród nich należy wymienić luteolinę, kwercetynę, hesperedynę, naringeninę, eriodictiol, chryzynę. Naukowcy wykazali, że wszystkie te związki wpływają na enzym zwany "TBK1" hamując jego zdolność do aktywacji danego sygnału biologicznego wpływającego na powstanie stanu zapalnego, w mniejszym lub większym stopniu. Przy czym luteolina była najbardziej skutecznym inhibitorem owego enzymu. Znaleźć ją można w takich produktach jak seler, tymianek, zielona papryka, rumianek, herbata.
LOSOWA DIETA
Dieta orientalnaZałożenia - dieta orientalna: Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii. Dania białkowe (ryby, owoce morza, mięso, soja, jaja i chudy nabiał) powinny być jedzone codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny). Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła