Forum dyskusyjne
powrót
|
|





Cukier trzcinowy jest minimalnie zdrowszy od białego, ale tylko ten nierafinowany. Dzieje się tak dzięki pominięciu przy jego produkcji procesu oczyszczenia, co sprawia że zostają w nim żelazo, magnez, potas i wapń.
Podobnie jest jeśli chodzi o kaloryczność, gdyż biały cukier ma 396 kcal w 100 g, a cukier trzcinowy ma 373 kcal w 100 g, więc różnica w kaloryczności jest naprawdę niewielka.
Wniosek z tego taki, że chyba nie warto przepłacać.
Natomiast jeżeli szukasz czegoś co będzie zdrowe i niekaloryczne to polecam stewię.
Ja mogę polecić słód ryżowy. Co prawda jest bardziej kaloryczny niż ksylitol, ale na jego obronę mogę powiedzieć, że korzystnie wpływa zarówno na żołądek, jak i na sam proces trawienia. Dodatkowo tylko nieznacznie podnosi poziomu cukru we krwi i jest źródłem witamin z grupy B.
Natomiast dla tych, którzy liczą kalorie, najlepszym rozwiązaniem będzie wspomniana tu już wcześniej stewia.