
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864
POPULARNE ARTYKUŁY
Chityna - jak działa?
Przewodnik po serach żółtych
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Kasza gryczana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków
7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień
POPULARNE PRZEPISY
Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Schabowe w cieście francuskim
Plastry boczku zrumień na rozgrzanej patelni. Kotlety umyj, osusz i...Zupa z łososiem
Wszystkie warzywa obierz. Por umyj i pokrój w plasterki. Cebulę drobno...Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania...Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Smażone frankfurterki z papryką
Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, osusz, usuń nasiona, a...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta w fenyloketonuriiZałożenia - dieta w fenyloketonurii: Wprowadzenie odpowiedniego leczenia dietetycznego umożliwia prawidłowy rozwój dziecka. Fenyloketonuria jest chorobą metaboliczną, która polega na braku enzymu katalizującego przemianę jednego z aminokwasów (dostarczanego z pożywieniem) - fenyloalaniny w inny aminokwas - tyrozynę. Fenyloalanina jest... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła